Een negatieve olieprijs, een negatieve elektriciteitsprijs, hevig fluctuerende noteringen van gas en CO2-emissierechten. De energiemarkt is, mede als gevolg van de coronacrisis, volop in beweging. Steeds meer agrarische ondernemers gaan juist energie produceren. Daarom introduceert Boerenbusiness een pagina over de energiemarkt.
Wie had dat een paar weken terug kunnen bedenken, dat je gisteren (dinsdag) voor een vat Amerikaanse olie op korte termijn geleverd flink wat dollars toe kreeg. Of dat de in Nederland opgewekte energie uit zon en wind de laatste week het ene na het andere record breekt. Afgelopen zondag was deze groene stroom zelf goed voor 70% van het totale Nederlandse elektriciteitsverbruik op dat moment. Dit resulteert echter in sommige perioden in een negatieve elektriciteitsprijs.
De gevolgen van de coronacrisis doen de energiemarkt op haar grondvesten schudden. Door de grote vraaguitval kon de prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie negatief worden. Daarbij ligt het elektriciteitsverbruik in deze periode door alle maatregelen fors lager, waardoor - zeker gelet het overvloedige aantal zonuren - de elektriciteitsprijs op de energiemarkt ook voor perioden van enkele uren onder 0 belandt.
Impact op agrarische bedrijven
Deze ontwikkelingen in energie hebben ook impact op agrarische bedrijven in Nederland. Vanzelfsprekend op ondernemers die op het boerenbedrijf een windmolen hebben staan en/of zonnepanelen op het dak van de schuur hebben liggen. Of participeren met andere collega's in een zonnepark. Maar negatieve energieprijzen kunnen ook andere markten beïnvloeden, bijvoorbeeld de zuivelmarkt. Melkveehouders kunnen daardoor indirect worden getroffen door de huidige prijseffecten.
Opvallend genoeg is het aandeel van de agrarische sector in het opwekken van (groene) energie in Nederland niet goed meetbaar. Uit de meest recente cijfers van het CBS uit 2018 blijkt dat agrarische Nederland voor ruim 7% zorg draagt voor de totale energiewinning uit wind, zon en biomassa. Dit is echter een flink onderschatting, omdat agrarische ondernemers die bijvoorbeeld met anderen deelnemen in een wind- of zonneparkcollectief buiten beschouwing worden gelaten. Het CBS sorteert deze initiatieven onder 'energiebedrijven'. Bovendien is het afgelopen jaar fors geïnvesteerd door de agrarische sector in onder meer zonnepanelen.
Kans ruiken in energie
Energie wordt voor de agrarische ondernemer meer en meer een op zichzelfstaande markt waar hij of zij ook rendement op kan behalen. De Europese Unie zet groots in op energie-opwekking via natuurlijke alternatieve bronnen en daar is ruimte voor nodig. Ruimte die in bezit is van de boer. En daarmee ruikt de agrarisch ondernemer zijn kans. Steeds meer agrarische bedrijven gaan energie produceren.
Uit de zon, wind, biomassa, biovergistering. In de toekomst komt daar ook het opslaan van energie bij. En dat energie ook een markt is, manifesteert zich deze periode in alle hevigheid. De stroomprijzen fluctueren, de prijzen van gas en olie hebben allen prijscurve door vraag en aanbod. Markten zitten in de genen van Boerenbusines en al 10 jaar brengen van veel agrarische markten need-to-no informatie voor onze abonnees, de ondernemers in de agrarische sector
Rendabel investeren
Het is dus logisch dat we deze ondernemers ook informeren over de energiemarkt. Wat speelt er, wat zijn de prijzen en waar liggen de kansen? Welke subsidies zijn er, hoe kan je rendabel investeren in de energietransitie? Enzovoort, en in deze periode interessanter dan ooit. Daarom krijg je van Boerenbusiness energie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10886816/van-boerenbusiness-krijg-je-energie]Van Boerenbusiness krijg je energie[/url]