Dat D66 maandag oproept om de Nederlandse veestapel met gezwinde spoed te halveren, is an sich niet bijzonder aangezien de partij nooit veel compassie met de Nederlandse land- en tuinbouw geeft getoond. Dat Kamerlid Tjeerd de Groot, die de sector met zijn werkzaamheden uit het verleden van haver tot gort kent, het boegbeeld van deze wens blijft opvallend.
Het stikstofdossier doet de temperatuur na het wegvallen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) op het Binnenhof hoog oplopen. Het legt de tegenstelling tussen stad en platteland in ons land ook feilloos bloot. Om het bouwen van woningen, wegen en andere projecten weer mogelijk te maken, moet de veehouderij er als grootste 'stikstofvervuiler' aan geloven. Randstedelijke partijen als GroenLinks en D66 hebben geen zin om te wachten op het advies van een commissie onder leiding van Johan Remkes, die met aanbevelingen komt om het stikstofprobleem het hoofd te bieden.
Deze maandag 9 september zijn de twee partijen een offensief gestart tegen de veehouderij, door afzonderlijk van elkaar met plannen en uitkoopregelingen te komen om de Nederlandse veestapel gedwongen terug te dringen. Dan kan weer lekker door worden gegaan met huizen bouwen om zo het groene areaal in Nederland nog kleiner te maken. D66 beet het spits af met de aankondiging dat de veestapel met spoed moet worden gehalveerd.
Lobbyist voor de zuivel
Dat juist Kamerlid Tjeerd de Groot de boodschapper van D66 is voor deze oproep, is opvallend. De Groot heeft voor zijn installatie als Kamerlid immers 20 jaar in diverse functies zijn boterham verdiend aan de agrarische sector. Eerst in dienst van het ministerie van Landbouw, later als directeur van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). In deze laatste rol was hij in feite de lobbyist voor de Nederlandse zuivelindustrie.
Van zo iemand met een gefundeerde kennis van de agrarische sector verwacht je geen populistische oproepen tot een drastische krimp met als doel extra huizen in de Randstad te bouwen. Toch blijkt dat bij een wisseling van baan ook je opvattingen ineens drastisch kunnen veranderen. Al valt het op dat D66 de melkveehouderij in haar plan volledige buiten schot laat. Valt hier toch de hand van de voormalig zuivelpromotor te zien?
Liegen in stikstof
In Nederland moeten 50 miljoen minder kippen en 6 miljoen varkens het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Want de landbouw is verantwoordelijk voor 70% van de Nederlandse stikstofuitstoot, claimt De Groot. De reactie van de organisatie van varkenshouders en pluimveehouders dat D66 liegt over de stikstofcijfers (van de stikstof die in natuurgebieden terecht komt, is naar schatting 20% afkomstig van de landbouw) is helder.
Je kan kritiek hebben op het feit dat de Nederlandse agrarische sector zich te langzaam aanpast aan de zogeheten wensen uit de maatschappij. De Groot stak dat niet onder stoelen of banken bij zijn installatie tot Kamerlid. Maar om op deze wijze boeren duidelijk te maken dat hun bestaan kennelijk zo onbeduidend en onbelangrijk is voor de BV Nederland dat je direct mag verdwijnen - daarbij de verdere consequenties voor de keten negerend - , is op zijn zachtst gezegd onfatsoenlijk.
'De Groot en enkele aanverwanten maken er al langer een gewoonte van om plattelanders de schuld te geven van de milieu-impact van de eigen uitbundige levensstijl.' De varkens- en pluimveeorganisaties plaatsen De Groot precies waar hij na 20 jaar actief te zijn geweest in de landbouw is aanbeland: in de grachtengordel waar D66 als politieke partij traditioneel goed gedijt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.