Rabobank heeft enkele weken terug de groene revolutie in de land- en tuinbouw afgekondigd, waarbij de bank middels een reeks initiatieven het verduurzamen van de agrarische sector wil versnellen.
De ambitie van de bank voor de agrifoodketen is helder: de C02-emissie halveren, de kringlooplandbouw bevorderen, de biodiversiteit stimuleren, de voedselverspilling halveren en het duurzaam ondernemerschap van de boer aanjagen.
Food Forward
Daartoe ontplooit Rabobank landelijke en regionale initiatieven, waarvan Food Forward enkele weken terug het startschot vormde. De bank streeft ernaar om zo veel mogelijk kennis, kunde en oplossingen bij de agrarisch ondernemer aan te bieden, zodat deze ondernemer de juiste tools heeft om zijn bedrijfsvoering te verduurzamen. Een gezond inkomen (om deze duurzame investeringen te doen) is volgens Carin van Huët, de directeur Food & Agri van Rabobank Nederland, een essentiële voorwaarde. Dat is hetzelfde als dat de consument ook meer voor een duurzaam product wil betalen.
Met ondernemers- en financiële impulsen als een duurzaamheidsmatrix (waarbij punten worden gescoord voor een rentekorting of extra krediet), bedrijfskompas, bodemindex of biodiversiteitsmonitor probeert de bank de boer naar duurzaamheid te prikkelen Ook heeft Rabobank een video laten maken, waarin het historisch perspectief van de ontwikkelingen in de Nederlandse land- en tuinbouw voor de burger treffend wordt toegelicht.
Dat een bank zich verplicht voelt om de rol van duurzame ketenregisseur op zich te nemen, toont wel schrijdend het brevet van onvermogen van de georganiseerde land- en tuinbouw om hier zelf collectief de schouders onder te zetten.
Ajax al inspiratie
Voor een duurzaam succes in eigen land, internationaal gezien geniet de Nederlandse land- en tuinbouw nog steeds groot aanzien, kan de sector zich laten inspireren door het huidige succes van Ajax in de Champions League. Want met de huidige defensieve tactiek wordt de sector constant onderuit geschoffeld. Neem alleen al een greep uit de ontwikkelingen van de laatste weken: het verbod op neonicotinoïden in de akkerbouw en de acties tegen glyfosaat, megastallen, middelengebruik in bloembollen en kalversterfte. Ook landelijke media hebben geen moeite meer om mee te gaan in de retoriek van de activisten. Zij kondigden de saneringsregeling voor varkensbedrijven aan als het einde van de 'stinkende varkenshouderijen'.
Om te voorkomen dat je als agrarische sector te veel tegenspelers tegenkomt die 'de zaag' hanteren en op een grote zak geld zitten, kan je beter de tactiek van Ajax hanteren. Met een combinatie van jong talent, ervaring en fris en verrassend aanvalsspel kan je de groene revolutie in gang zetten. Je kan op het voetbalveld ook zien hoe ver je als team kan komen als je de gebaande paden verlaat en als collectief inzet en lef toont. Hierdoor kan ook de publieke opinie keren, want heel Nederland lijkt zich plots achter Ajax te scharen. Nu nog als FC Agrarisch Nederland een trainer als Erik ten Hag zien te vinden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10882304/boer-moet-voor-groene-revolutie-kijken-naar-ajax]Boer moet voor groene revolutie kijken naar Ajax[/url]