Column Edwin Burgers

Britse aardappelareaal voorbode West-Europa?

11 September 2015 - Edwin Burgers - 9 reacties

Al enige tijd vind ik de ontwikkeling van het aardappelareaal in het Verenigd Koninkrijk intrigerend. Want Britse akkerbouwers keren de aardappelteelt steeds vaker de rug toe. Is het Britse aardappelareaal een voorbode voor wat er in West-Europa gaat gebeuren? 

Neem nu het Britse areaal van dit jaar, wat is uitgekomen op een absoluut dieptepunt van 111.000 hectare. Een daling ten opzichte van de de twee voorgaande seizoenen van maar liefst 10.000 hectare. Twintig jaar terug kwam het areaal nog uit op ruim 135.000 hectare. Ondanks de professionalisering van de teelt en de directe lijnen met de afnemer, brengen de aardappelen kennelijk niet genoeg geld in het laatje.

Is de afnemende Britse aardappelteelt een blauwdruk voor West-Europa?

Is deze teruglopende trend in de Britse aardappelteelt nu ook een blauwdruk voor de teelt in West-Europa? In West-Europa worden de teelt en de afzet, oftewel de contractafspraken, steeds strakker vormgegeven. Voor telers wordt het zo steeds lastiger om voordeel te hebben van mogelijke reuring op de aardappelmarkt. Neem alleen al oogstjaar 2012 in het Verenigd Koninkrijk, als voorbeeld. In dat jaar verzoop een deel van de aardappeloogst, wat uiteindelijk de opmaat is geweest voor de forse areaal inkrimping.

Telers konden vanwege contractverplichtingen nauwelijks gebruik maken van de hoge marktprijzen, terwijl er voor dikke prijzen aardappelen uit onder meer Nederland en België de Britse fabrieken binnen werden gereden. Vooral afgelopen jaar was de situatie andersom: het deel(tje) vrije aardappelen bracht bij lange na niet de kostprijs op. 

De maat lijkt voor veel bedrijven vol te zijn. Het gaat niet alleen om de kleine telers die opgeven. Grote bedrijven hebben de laatste jaren geïnvesteerd in de teelt, maar zien daar geen of te weinig voordelen meer van. Directe contracten met de afnemers, waaronder supermarkten, zorgen ervoor dat marges steeds verder onder druk zijn komen te staan.

Ook in bijvoorbeeld Nederland en België ligt een steeds groter aandeel van het areaal aardappelen in diverse vormen vast. Fritesfabrieken willen zich vanzelfsprekend zoveel mogelijk indekken om zo een stabiele grondstofstroom te hebben. Dat beperkt wel de mogelijkheden voor de telers om de krenten uit de pap te vissen als er een gat en daarmee vraag in de markt ontstaat, door bijvoorbeeld extreem weer in de Europese Unie. Sterker: als een teler zelf in de problemen komt - zoals in 2012 in Engeland -  kan het zelfs geld kosten. Het uiteindelijke risico blijft immers voor de teler.

Vraag is dus wie - als het overgrote deel van het areaal aardappelen wordt vastgelegd - vult de gaten in een markt als er vraag is?  Echt vrij telen wordt een lastig verhaal, aangezien in een oogstjaar als in 2014 het gemiddelde niet boven het 5 euro per 100 kg niveau uitkomt. Terwijl in een jaar met een tekort, zoals in 2012 door Engeland, de laatste aardappelen worden verkocht voor 35 euro per 100 kg. Uiteindelijk ontkomt de aardappelteler er niet aan om afspraken te maken met zijn afnemer. Maar daarbij moet eigenlijk het streven zijn om een deel volledig vrij te houden.

Het verkoopmoment vraagt inzicht van de teler. Stalen zenuwen zijn niet verkeerd

Volledig vrij is: het niet al het op voorhand in handen geven van je product bij de afnemer om later de prijs te bepalen. Met deze manier van werken valt er nog wat te halen in een markt, waarvan de werking steeds verder lijkt af te nemen. Een markt waarin het moment van verkoop bepalend is voor een prijstechnisch slecht, gemiddeld of goed jaar vergt van de teler wel enig inzicht van de markt. Een paar stalen zenuwen zijn overigens ook niet verkeerd.  

Krijgen we in Nederland ook een beweging zoals in Engeland, waarbij boeren de aardappelteelt de rug toe keren? Op de kleiteelt zien we deze trend voorzichtig zijn intrede doen. De kostprijs is te hoog, de saldo’s te laag en de risico’s te groot. Steeds vaker zien we DCA-klanten overstappen op pootgoed of biologische teelten. Is het een trend of slechts een tijdelijke beweging? De tijd zal het leren.

Edwin Burgers
Directeur van DCA Groep
 

Edwin Burgers

Edwin Burgers is directeur van DCA Group, wat zich richt op market consultancy en risicomanagement voor agrarisch ondernemers en de agribusiness. Hij is tevens regelmatig te zien in de marktupdate over de aardappelmarkt.
Reacties
9 reacties
echte vlaamse akkerbouwer 11 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/edwin-burgers/column/10865635/Britse-aardappelareaal-voorbode-West-Europa?]Britse aardappelareaal voorbode West-Europa?[/url]
Goede column. En dan nog niet vergeten dat men in Engeland doorgaans hogere prijzen voor de vrije aardappelen beurt. Het is best begrijpelijk dat beide partijen zich willen indekken dmv contracten. Het moet alleen ook rendabel blijven voor beide partijen. Een groot aandeel contracten onder de kostprijs zal op termijn velen al dan niet gedwongen doen afhaken op het Europese vasteland. In het verleden werd er ook geld uit andere landbouwtakken geïnjecteerd als pasmunt. Nu de andere takken het ook moeilijker krijgen dreigt deze bron ook op te drogen.
Nu de euro zwakker staat tov de dollar en pond zou het sowieso al logisch zijn dat de prijs minimum 25 percent zou stijgen.
We moeten ook beseffen dat er nog altijd ondercapaciteit is van verwerkt product (meer vraag dan men voorgebakken frieten kan produceren) Het argument van de fabrieken dat men niet meer kan betalen voor de aardappelen is hierdoor teniet gedaan.
De verantwoordelijkheid om aardappelen onder de kostprijs te produceren ligt in de eerste plaats bij de telers zelf. Toch is het in het belang van de toekomst van de ganse sector de hoogste tijd om als groep met één stem rond de tafel te gaan zitten met de industrie.
Westbrabander 11 September 2015
Engelse aardappeltelers kunnen blijkbaar beter rekenen. Op een groot bedrijf is het misschien ook wat gemakkelijker om te stoppen: Aardappelmachines verkopen, personeel weg, een dikkere combine aanschaffen en met een paar man verder boeren.
Het zakendoen in de agrarische wereld begint absurde vormen aan te nemen. Steeds maar hogere eisen stellen aan contract teelten als aardappelen en ondertussen de contractprijzen steeds verder aanscherpen. Een keer zal de wal het schip moeten keren.
vrijhandel 11 September 2015
De wal gaat het schip ook keren.
Eerst de rechtstreekse contacten en contracten van teler en industrie aan de kant.
De handel die zowel boer als industrie aan de kant hebben gezet gewoon weer zn werk laten doen.
Handel is als smeerolie en noodzakelijk om de natuurlijke marktprocessen tot ontwikkeling te laten komen.
Vraag en aanbod bepalen dan de markt. Zowel met contracten als vrije aardappelen.
Vrije teler 12 September 2015
idd, en al helemaal als je dit seizoen gaat bezien wat de echt vrij geteelde piepers gaan opbrengen tov de meelever tonnen.
OokWestBrabander 12 September 2015
Voor het derde jaar op rij waterschade in de aardappelen. Ik erger mij al lang aan de macht van de verwerkers met alle contracten. Aardappels zullen volgend jaar toch echt iets op moeten gaan brengen, anders stop ik er ook mee.
minder marge 12 September 2015
Het wegwerken van de vrije teelt zal er in de toekomst voor zorgen dat de marges voor zowel telers en verwerkers onder druk komen te staan. Minder onzekerheid is minder marge.
pieper 12 September 2015
Het probleem is niet alleen de contracten maar het begint al bij de pootgoed handelshuizen die hun goede rassen allemaal verkopen aan de frietindustrie. Je bent voor vele rassen afhankelijk van de frietfabrieken. Of je moet erg lang wachten om je areaal in te vullen of een deel op contract en je hebt de juiste rassen.

De pootgoed sector is al een aantal jaren hun eigen glazen aan het ingooien op vele fronten. Ben erg benieuwd hoe de pootgoed sector er over 10 jaar uit ziet.
Farmer 12 September 2015
Loopt al een fabriek uit het zuidwesten met deel teelt en fabrieksteelt contracten. Ze zullen het zelf moeten gaan doen denk ik.
oud nieuws 13 September 2015
Niks nieuws. Kan het in 1 zin samenvatten: Je moet geen aardappelen telen. De akkerbouwers blijven toch eindeloos aardappels in de markt pompen. Interessant geklets maar helaas niks nieuws. Ook de reacties zijn weer erg voorspelbaar. Oeverloos gezever.
echte vlaamse akkerbouwer 13 September 2015
oud nieuws schreef:
Niks nieuws. Kan het in 1 zin samenvatten: Je moet geen aardappelen telen. De akkerbouwers blijven toch eindeloos aardappels in de markt pompen. Interessant geklets maar helaas niks nieuws. Ook de reacties zijn weer erg voorspelbaar. Oeverloos gezever.


Ik begrijp je reactie en soms denk ik hetzelfde.
Maar waarom stoppen? We hebben de grond en zij hebben de fabrieken. Laten we er samen ons brood op verdienen. We houden toch van onze job als we er wat kunnen aan verdienen. We moeten toch van iets leven. En zo lang ik kan kiezen werk ik liever op het land als aan de band in de fabriekshal.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden