Blog: Edin Mujagic

Brexit wordt een grotere ramp dan verwacht

10 Februari 2017 - Edin Mujagic - 7 reacties

Als er een top drie van de meest intrigerende economische vragen heden ten dage zou bestaan, dan zou ‘wat wordt de economische schade van de brexit’ er zeker in voorkomen. Onderzoekers aan de prestigieuze MIT Sloan School of Management in de Verenigde Staten menen het te weten.

Zij hebben gekeken naar de verwachte invloed van het Britse uittreden uit de EU en dus uit de gemeenschappelijke markt op de economische groei in het land. De modellen waar de wetenschappers mee gewerkt hebben, laten zien dat de brexit tot

Groeiverlies vier keer groter dan gedacht

wel 10 procent groeiverlies kan leiden. Dat is zo’n vier keer méér dan de gangbare onderzoeken tot nu toe aangaven.

De onderzoekers aan de MIT zeggen dat de scheiding tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk de kosten van de onderlinge handel gaan verhogen, wat minder handel en minder buitenlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk betekent. En dat, stellen ze, leidt onvermijdelijk tot een lagere productiviteit, lagere inkomens en dus lagere economische groei.

Uiteraard betekent brexit dat het geld dat Londen nu betaalt aan Brussel in eigen land blijft maar, aldus de MIT-onderzoekers, dat bedrag valt in het niet vergeleken met de kosten waarmee het land te maken krijgt.

Bij deze resultaten zijn twee belangrijke kanttekeningen te plaatsen. De eerste is een gebruikelijke, namelijk dat het, ondanks het gebruik van zeer indrukwekkende economische modellen, het uiteindelijk allemaal gissen blijft. De werkelijkheid zal moeten uitwijzen óf er langdurige schade optreedt en zo ja, hoe hoog die zal zijn óf dat de Britse economie inderdaad een knauw krijgt door de brexit.

De andere belangrijke kanttekening is dat er een schijn van partijdigheid hangt om het onderzoek uit de VS. De hoogleraar die het onderzoek geleid heeft is namelijk John van Reenen, iemand die campagne heeft gevoerd tégen brexit. Zijn voorkeur zorgt ervoor dat we er rekening mee moeten houden dat de onderzoeksmethode en dus resultaten niet helemaal waardevrij zijn geweest.

Het zuur komt pas in een later stadium

Dat de Britse economie het sinds het referendum eind juni vorig jaar veel beter heeft gedaan dan werd verwacht, is een non-argument. De negatieve gevolgen van brexit moeten pas komen. Een van de onmiddellijke gevolgen was een fors zwakkere pond, iets wat op de korte termijn juist ten goede komt van economische groei en pas in een later stadium het zuur met zich meebrengt, bijvoorbeeld in de vorm van een hogere inflatie en alle kosten die daarmee samengaan, zoals stijgende loonkosten en hogere rentes. Het duurt een tijdlang voordat een zwakke munt tot hogere inflatie leidt.

Dat de groei van de Britse economie in de afgelopen maanden voor een belangrijk deel door de binnenlandse consumptie is gedragen, is ergens ook slecht nieuws. Het betekent namelijk dat wanneer de inflatie verder opgelopen is en winkelen voor de Britten dus merkbaar duurder wordt, die motor zomaar kan afslaan.

In dat licht verbaast het me niet dat de Britse centrale bank, aangestuurd door Mark Carney, lagere groei voor dit jaar voorspelt. Maar wie het gelijk aan zijn zijde zal hebben, Carney of van Reenen, dat zal de tijd moeten uitwijzen.  

Edin Mujagic

Edin Mujagić is econoom en beheerder bij Beleggingsfonds Hoofbosch. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ontwikkelingen in rente en inflatie. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Reacties
7 reacties
Jokertje 10 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10873356/Brexit-wordt-een-grotere-ramp-dan-verwacht]Brexit wordt een grotere ramp dan verwacht[/url]
Er wordt op dit moment actief aan een heleboel bangmakerij gedaan door diverse partijen, om een verdere afbrokkeling van de EU tegen te gaan.

Dit soort rapporten hebben we ook gehad met het toetreden tot de EU, en wanneer landen deze beurt voorbij lieten gaan zou de economie van zo'n land compleet kapot gaan.

Alle beloftes en voorspellingen van de EU waren op niets gebaseerd, en er zijn voor handel van producten maar een aantal zaken nodig, vraag en aanbod.
De EU voegt hier niets aan toe, en wij konden zonder de EU ook handel drijven met andere landen, tot aan voormalig Oost Duitsland toe.

Al deze verhalen zijn gebaseerd op aannames en valse sentimenten, en voor mij is de EU niets anders dan een extra bestuurslaag die geld rondpompen tegen een extreem hoge vergoeding.
andre vw 11 Februari 2017
Nexit = Geen fosfaatrechten
jan 11 Februari 2017
We hebben de voorspellende waarde van economen al eens eerder gezien of niet?
Verschillende, op zekerheid spelende, partijen als (Rabo)banken, grootbedrijven en politieke partijen, blazen hard van de toren zonder de kansen van een Nexit ook maar te willen overwegen. De EU is hun speeltje. Hoe veel en hoe lang blijft Griekenland (en andere EU landen) ons een molensteen van de belastingbetaler?
Hoeveel meer Brusslese bemoeienis laten we ons nog welgevallen? Hoe duur en hulpeloos zal het EU-defensiepact (omdat de VS nu boter bij de vis wil is NATO passee) blijken?
Brussel wil links of rechtsom maar 1 ding: macht en ontmanteling van lidstaten.
Het zal de Rabo en andere grootbedrijven een rotzorg zijn hoe, als er maar geld verdiend wordt.
Geldzucht is het slechtste was een mens of land kan overkomen, want mammon is een heerszuchtig en ongenadig slavendrijver.
NL kan zoveel meer als de EU banden niet langer klemmen.
Laat je niet bang maken door de 'vriendelijk lachende' geleerde loon-en bonustrekkers voor wie je slechts een element in hun risicoloze 'verdienmodel' betekent.
Charel 11 Februari 2017
Na een paar jaar zal blijken, dat de Britten groot gelijk hebben gehad om de EU te verlaten. Economie is een wetenschap louter gebaseerd op gebakken lucht. Degene met het grootste geluk zal achteraf gelijk hebben. De EU is een sociale werkplaats voor degenen die in het bedrijfsleven niet slagen. Ze nemen geen enkele beslissing en lossen geen enkel probleem op. Ze schuiven alles maar vooruit.
W.Bemelmans 11 Februari 2017
als we niet bij de E.U zaten hadden we veel geld uitgespaard wat nutteloos is
weg gegooid, we hebben veel mensen aan een baantje geholpen denk aan
iedere keer verhuizen wat een waanzin, allemaal dikke salarissen denk aan
Griekenland enz. en ons maar bang maken ze hebben ons alleen maar even
nodig om te stemmen daarna hoor je niks meer van ze .ook wat ze hier weer allemaal beloven na de verkiezingen hoor je niks meer .
Wentel teefje 12 Februari 2017
De EU leiders wentelen zich in zelf genoegzaamheid en hun gelijk grenst aan het ongelooflijke.
Raakpunten en voelsprieten met de basis zijn er gewoon niet.
De burger is dom, naief, zeffs racistisch in hun ogen. De waarheid achterhaalt deze vetzakken sneller dan menig mens denkt.
Brexit en Trump State krijgen een vervolg: die 2 zijn de opwarmertjes.
Als Marie de 2° rond haalt in Frankrijk is het hek al van de dam.
Wat er ook nog volgt is een ( vervolg) race to the bottom van de munten.
Hoe onze volgende munt zal heten is een mysterie: ik tip op Goldo of Zilvo.
Boeiende tijden staan ons te wachten. De EU verbrokkelt en gaat eraan.
We doen ons best om het zo snel mogelijk te realiseren, zeggen en tonen onze leiders....
Dronter Boer 16 Februari 2017
Ik verbaas me ook al jaren over de jaarlijks uitgekeerde hectaresubsidie door Brussel, hoelang denken wij onze burgers nog te kunnen wijsmaken dat dit ter ondersteuning is van een sector die anders ten onder dreigt te gaan?? Moet volledig op de schop dit verrotte systeem met de jaarlijkse rompslomp en de miljoenen verslindende controles erop, ambtenaren aan het werk houden is het!!!!
Abonnee
patatje 5 April 2017
EU is een uitvinding om 10 000 dik betaalde jobs in Brussel te creëren. Hun bezigheid is het verzinnen van onnuttige regeltjes en het moeien van de kromheid van andermans komkommers.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden