Blog: Doeko van 't Westeinde

Zet een vinkje voor akkerbouwonderzoek

15 Mei 2018 - Doeko van 't Westeinde - 4 reacties

Er is lang aan gewerkt, maar eindelijk is het zover: een gezamenlijk gefinancierd onderzoek voor en door alle akkerbouwers. Er moet alleen nog wel 1 stap worden gezet, en daarvoor is de inzet van alle akkerbouwers keihard nodig.

Ik heb het idee dat niet alle telers zich ervan bewust zijn voor welke uitdagingen de agrarische sector staat. Vaak is de gedachte: "Het zal mijn tijd wel duren", maar daarmee redden we het op de langere termijn niet meer. Denk bijvoorbeeld aan de diverse ontwikkelingen rondom gewasbeschermingsmiddelen, verminderde bodemvruchtbaarheid, de klimaatopgave, het veranderende GLB en de emotionele discussies rondom de voedselproductie.

We leven in een wereld waarin feiten er niet meer toe doen en waarin we ons eigen plan en verhaal klaar moeten hebben. Onderzoek en innovatie op onze regionale proefbedrijven helpen daarbij, om zo in te kunnen spelen op deze veranderingen en om de verandering die vanuit de sector moet komen te ondersteunen. Het heeft bovendien geen zin om telkens maar weer in de verdediging te schieten en te schermen dat we zo innovatief zijn. Innovatie is geen doel, maar een middel.

Financiering onderzoek
Een volgende stap is hoe de financiering in de praktijk geregeld moet worden. De Brancheorganisatie Akkerbouw (BO Akkerbouw) is ruim 2 jaar met het ministerie over dit onderwerp in gesprek geweest. Het ging over hoe we ervoor kunnen zorgen dat alle akkerbouwers in Nederland op een eenvoudige, maar betrouwbare manier kunnen meebetalen aan onderzoek en innovatie in de akkerbouwsector. De wens van de sector is om dit via de opgegeven areaalcijfers van de Gecombineerde opgave te laten verlopen.

Het ministerie heeft dit echter continu afgehouden, vanwege privacy-redenen. Ondertussen heeft BO Akkerbouw toch een onderzoekspakket opgesteld, welke tot en met 2020 moet lopen. Denk aan bemestingsonderzoek, bodemonderzoek en onderzoek ter bevordering van weerbare teeltsystemen. Als deze wensen komen uit de praktijk en gewasoverschrijdend. Echter, ondertussen loopt de uitvoering hiervan grote vertraging op, omdat de financiering nog niet geregeld is.

Areaalopgave via RVO.nl
Onlangs heeft het ministerie ingestemd met de areaalopgave via de Rijkdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl). De koppeling gaat echter niet automatisch. Telers moeten namelijk zelf een vinkje zetten, om zodoende jouw gegevens te delen met BO Akkerbouw. Ik hoor geregeld dat adviseurs het vinkje klakkeloos niet zetten. Let hier als telers dan ook op dat dit wel gebeurt.

De Gecombineerde opgave kan tot 15 mei worden ingediend en kan tot 15 juni worden gewijzigd. Mijn oproep is dan ook: zet allemaal (alsnog) het vinkje, want we zijn gebaat bij een langlopend en praktijkgericht onderzoekspakket met resultaten die openbaar blijven. Daar plukken we allemaal de vruchten van.

Doeko van 't Westeinde

Doeko van 't Westeinde is akkerbouwer in Noordoost-Groningen. Hij is oud-bestuurder van het dagelijkse bestuur van het NAJK. Hij was daar portefeuillehouder Akkerbouw.
Reacties
4 reacties
Roelof 15 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10878533/zet-een-vinkje-voor-akkerbouwonderzoek][/url]
ik ga wat voor je doen en jij gaat betalen
Joop 15 Mei 2018
Waar is het verhaal van jaap h. gebleven? Vanmiddag stond het hier op het forum, nu is het verwijdert. Wat is dit? Waarom is het weg?
Kjol 16 Mei 2018
Ja, viel mij ook al op. Zal wel spijt gehad hebben.
Jpk 21 Mei 2018
Prima ontwikkeling alleen zal10% van deakkerbouwers maar toestemmiing geven om meete werken we wachtenaf
Drent 21 Mei 2018
Dat geeft toch ook al aan dat er geen draagvlak voor is
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden