Shutterstock

Opinie Coen Uijterlinde

Precisielandbouw: het boerenverstand passé?

17 September 2019 - DLV Advies - 1 reactie

'Precisielandbouw is opkomend'. Het is een van de koppen die om de zoveel tijd opduikt in de vakbladen. Blijkbaar is er een trend ontstaan waar heel agrarisch Nederland aan meewerkt. Het lijkt tot nu toe in de praktijk vooral een markt te zijn voor machinebouwers en softwareontwikkelaars. De voorlopende loonwerkers en boeren maken gretig gebruik van de trend en zien genoeg mogelijkheden, maar hoe houden zij het toepasbaar op het eigen boerenerf?

Precisielandbouw heeft met name te maken met efficiënt en nauwgezet werken. Vandaag de dag betekent dat ook het gebruik van een hele berg sensoren die moeten dienen als extra ogen en oren voor de ondernemer in het agrarisch werkgebied. Automatisering is daarmee een vorm van lastenverlichting.

De techniek en verzamelde data helpen ons, bij goed functioneren, om meer dan ooit tegelijkertijd te kunnen waarnemen en te kunnen (laten) uitvoeren. Toch zie ik dit niet als het basisprincipe van precisielandbouw. Er schuilt namelijk een valkuil in. Laat je vooral niet gek maken door alle data die hierdoor op je afkomt, maar laat dit altijd een aanvulling zijn op je boerenverstand.

Ervaring gaat boven Google
Als opvolger ervaar ik het bijna dagelijks. Je zit als jonge hond boordevol nieuwe ideeën voor een andere aanpak. Het kan altijd beter en online is meer te vinden dan ooit. Wanneer je met deze gevonden nieuwe plannen aan de slag gaat, kom je er vaak (laten we zeggen in 75% van de gevallen) achter dat een uurtje zoeken op Google niet op kan tegen meer dan 40 jaar ervaring in het vak én de ervaring op een specifieke locatie.

Zo kijk ik eveneens naar de opkomst en het gebruik van technieken voor precisielandbouw. Bodemscans bijvoorbeeld zijn heel interessant, maar geven die ook een goed beeld van wat er zich in de afgelopen decennia heeft afgespeeld op het perceel? Ook die techniek is namelijk (nog) niet foutloos en nauwkeurig genoeg.

Ook 'Nieuw Nederlands Weiden' is een fantastisch systeem om arbeid te besparen en toch een goede opname van vers gras te realiseren, al moet je wel op tijd kunnen schakelen wanneer de grasgroei afneemt. Sensoren en algoritmes worden steeds beter, maar een ondernemer die het 'in de vingers heeft' doet het toch nog altijd beter dan een ondernemer die 'nog nat achter de oren is'.

Slimmer werken
Een paar jaar geleden was ik er stellig van overtuigd dat boerenverstand niet meer nodig zou zijn met precisielandbouw. Nu kom ik daar op terug. Gebruik de kennis en ervaring die je hebt opgedaan en laat je vooral niet verwarren door nieuwe informatie. Aan de andere kant moet je ook niet schrikken van de technologie. Haal waar nodig adviseurs aan die ervaring hebben met deze systemen en het interpreteren van de gegevens.

Harder werken is geen mogelijkheid, want er zitten maar 24 uren in 1 dag. Slimmer werken kan daarentegen wel. Alle systemen kunnen en moeten namelijk voor jou werken en niet andersom. Als boer moeten we namelijk al genoeg.

Coen Uijterlinde is projectleider bij DLV Advies

DLV Advies

DLV Advies is een onafhankelijk adviesbedrijf voor ondernemers, bedrijven en instanties in de agrarische sector. Naast individuele advisering begeleidt DLV studiegroepen en zijn zij actief in diverse Agri&Food-projecten.
Reacties
1 reactie
Peter 34 17 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10884035/precisielandbouw-het-boerenverstand-pass] Precisielandbouw: het boerenverstand passé?[/url]
mee eens. De meta data zijn heel nuttig voor bedrijven als Pepsi, die steeds meer van je productiewijze afweten en zo mogelijk maakt te dicteren en mooie sier maken naar de super en zo risico's kan afwentelen naar de teler. Bovendien maakt precisielandbouw je erg afhankelijk van specialisten. Specialisten met een dergelijke specialisme die een kokervisie onvermijdelijk is, dus de brede blik mist, waardoor stukken kennis en informative buiten beeld kunnen blijven.
Inderdaad de bezigheid van wetenschappers, specialisten, de industrie. Managers die vanuit hun kantoor menen te kunnen sturen.
We moeten maar afwachten wat het in de praktijk op onze zeer gevarieeerde kavels gaat betekenen.
Als ik een foto zie van een grote aardappelteler op zijn trekker met 5 schermen, veel knopjes naast de onontbeerlijke 'smart'foon denk ik hoeveel tijd ben je met je gewas aan de gang. Of moet de electronica dat overnemen? we'll see.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden