Blog: Jan Pijnenburg

Energiebesparende maatregelen: zijn ze efficiënt?

25 Augustus 2017 - DLV Advies

Een luchtwasser kan helpen om emissies te verlagen, een voerautomaat helpt om voer te optimaliseren, extra voormengers of opslagen zorgen voor kostenverlagingen en koelinstallaties zorgen ervoor dat er minder productieverlies ontstaat door te warm weer. Allemaal goede ideeën die op zichzelf rendement kunnen opleveren, maar soms is onvoldoende kritisch gekeken naar de efficiëntie van deze maatregelen.

Opvallend is dat veebedrijven, ondanks meer automatisering, toch in staat zijn om de hoeveelheid benodigde energie per dier niet te laten stijgen. Dit gaat echter niet vanzelf. Fabrikanten en de boer zullen constant de voelsprieten uit moeten hebben om te komen tot een lager energieverbruik, want anders loopt het verbruik binnen de kortste keren uit de klauwen.

Aantal bedrijven verbruikt €1.000 per maand meer 

Uit onderzoek naar energieverbruik bij agrarische bedrijven, gedaan in een aantal provincies, blijkt dat zij energie verbruiken van 60% tot 180% van de norm. Een aantal bedrijven verbruikte daarmee €1.000 per maand meer dan de norm, die op basis van hun bedrijfsomvang gesteld is.

Energiescan boven de 50.000 kWh per jaar
Een vergunningverlener eist dat bij een verbruik boven de 50.000 kWh per jaar een energiescan opgesteld wordt. Ook dienen de besparingsmogelijkheden, met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar, gerealiseerd te worden. Bij automatisering wordt gedacht dat de veehouder controle moeten hebben over alles wat er gebeurt op zijn bedrijf. Denk daarbij aan inlaatventielen die moeten voorkomen dat de wind nog enige invloed heeft, of menginrichtingen die te lang blijven draaien om te voorkomen dat ontmenging plaatsvindt.

Juist door dan vanaf een andere kant te kijken naar de automatisering ontstaan soms creatieve ideeën, die zuiniger zijn en minimaal hetzelfde effect bereiken. Een mooi voorbeeld is een kalverhouder, waarbij de mest direct gekoeld wordt en waarbij deze warmte gebruikt wordt om (met behulp van een warmtepomp) de kalvermelk te verwarmen. De verse mest valt op de gekoelde vloer en wordt een aantal keren per dag afgeschoven in een diepere kelder. Door dit bij aanleg direct in de betonvloer te verwerken, blijft het oppervlak strak. De emissie van de stal is gereduceerd en het energieverbruik is gedaald.

Er is een hoofdstuk energie opgenomen

Energie bij aanvraag Mia/Vamil
Indien een stal Mia/Vamil-waardig gemaakt moet worden, is er ook een hoofdstuk over energie opgenomen. Dit dwingt de ondernemer om bij de nieuwbouw al na te denken over toepassing van energiezuinigere mogelijkheden. Soms wordt dit ervaren als een extra eis. Echter, anderen zien de kansen die hieruit ontstaan. Denk daarbij aan koeling, waarbij het ventilatiedeel kleiner uitgevoerd kan worden. Dit omdat de extremen weggenomen worden door de koeling. Steeds meer veehouders ervaren uiteindelijk goedkoper uit te zijn door meteen bij de nieuwbouw deze efficiëntieslag te maken.

DLV Advies

DLV Advies is een onafhankelijk adviesbedrijf voor ondernemers, bedrijven en instanties in de agrarische sector. Naast individuele advisering begeleidt DLV studiegroepen en zijn zij actief in diverse Agri&Food-projecten.

Analyse Energie

Gasprijs stijgt met maar liefst 13% in een week

Analyse Energie

Gasprijs zet duidelijke stap omlaag

Analyse Energie

Gasprijs stijgt weer na weken van daling

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden