Achtergrond CBS

Landbouwtransitie met minder maatregelen

13 September 2018 - Cor Pierik - 4 reacties

Wat een reacties en commentaren op de landbouwvisie van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Kennelijk is de landbouwsector weer even belangrijk. We zagen het ook deze zomer al voorbijkomen.

Geschreven door: Cor Pierik, landbouwwoordvoerder van het CBS

Er was eerder al veel aandacht voor de droogte en tevens waren er zorgen over de voedselvoorziening voor dier en mens. Het lijkt erop dat we tegenwoordig in deze volgorde de problemen onder ogen zien: eerst de beschikbare hoeveelheid vreten voor de dieren en daarna komt de mens. Ik ben dan ook benieuwd of de doorsnee consument nog iets gaat merken van de extreem droge zomer. Ieder geval zien we nog geen extreme prijsstijgingen van voedingsmiddelen in de supermarkten.

Intensief alleen van toepassing op samenwerking

2 robuuste koeien op 1 hectare
Schouten heeft een mooie stip op de horizon gezet. Ik zie aan de horizon in 2030 grofweg 2 robuuste melkkoeien op 1 hectare grasland lopen. Ik zie een volledig circulaire tuinbouweconomie en ik zie akkerbouwers intensief samenwerken met veehouders. Het woord intensief is in 2030 alleen nog van toepassing op deze samenwerking en bestaat verder niet meer. Verder voeren de woorden innovatief, technologie, precisie, consument, beleving en ondernemen de boventoon in het agrarische landschap van 2030.

Deze droombeelden zijn eenvoudig bij elkaar te fantaseren. Het gaat natuurlijk om een adequaat maatregelenpakket dat stappen zet in deze richting. Volgens mij zitten weinig boeren te wachten op nog meer maatregelen. Ik maak mij zorgen over de uitvoerbaarheid van nieuwe maatregelen. De sector heeft al veel maatregelen moeten slikken en net als bij het asielbeleid heb je altijd schrijnende gevallen. Boeren die ten onrechte de dupe worden van maatregelen. 

Hoeveel GVE per hectare
Ik ben voor het werken met minder maatregelen en louter de kaders aan te geven waarbinnen geboerd kan worden. Dan is een langetermijnvisie cruciaal. Je geeft aan hoeveel GVE er per hectare passend is in Nederland. Dan kunnen de bedrijven daar langzaam naar toewerken. Je geeft aan welk deel van het voer in 2030 uit de regio moet komen en wat er nog 'ingevlogen' mag worden. Je werkt wel met mijlpalen, anders kan er in 2029 in theorie nog weinig zijn verbeterd.

Ik ben een voorstander van een innovatieve circulaire land- en tuinbouweconomie gefaciliteerd door een ondernemende overheid. Zo kan de boer de komende jaren ook weer echt ondernemen.

Cor Pierik

Cor Pierik is woordvoerder bij het Centraal Bureau voor de Statiek (CBS). Hij schrijft met name blogs over actuele feiten en ontwikkelingen in de agrarische sector. Ook is Pierik regelmatig te zien in de rubriek 'BB Feiten'.
Reacties
4 reacties
hans 13 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10879923/landbouwtransitie-met-minder-maatregelen][/url]
Dus, 2 robuuste koeien per ha, zeg 10.000 l melk plus wat vlees per ha schraal weideland, en een akkerbouw die intensief samenwerkt met de kippen en varkenshouderij, graan voor mest, mest voor graan.
En dat wat er dan nog werkelijk verkocht kan worden voor de menselijke consumptie tegen afbraakprijzen, want consumenten betalen niet graag teveel, en supers kopen graag internationaal het goedkoopst in, beiden zeer in lijn met onze open liberale VOC gedachte.

Inderdaad Cor, zo kan de boer de komende jaren ook weer echt ondernemen.
Kjol 13 September 2018
Wanneer zijn er weer emigratie avonden? Ondernemers zorgen dat ze vertrekken.
teler 13 September 2018
een ondernemer stelt die vraag niet op een forum. Die zoekt dat zelf uit.
Kjol 13 September 2018
Was ook geen vraag maar een opmerking. Ik ben al zoveel in het buitenland geweest en ook geboerd dat een vestiging daar zo geregeld is.Wel verrast het mij dat er niet meer door NL ondernemers in het buitenland gekeken wordt, wat dat betreft is hun blikveld niet groot genoeg.
hans 13 September 2018
Ik denk dat de meeste Ned. boeren het in het buitenland zwaar voor de kiezen zullen krijgen. Ieder land is anders, grond, weer, regels, toe- en afleveringsfaciliteiten, beschikbaarheid derden, enz. Nederland boerenland is in vele opzichten (nog) uniek.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Inkomensraming WER & CBS

Opnieuw grote verschillen in landbouwinkomens

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden