Blog: Clarisse v.d Woude

Suikerquotum gaat eraf, maar bij de consument erop

16 Januari 2017 - Clarisse van der Woude - 6 reacties

Suikerindustrie en een deel van de bietentelers kijken naar de datum uit: 1 oktober 2017. Dan gaat het suikerquotum eraf. Maar wat daarbij even wordt vergeten is de consument die voor zichzelf een suikerquotum opwerpt. Suiker zou verslavend zijn, de veroorzaker van obesitas en kanker zijn en het energielevel verlagen. En dit zijn nog maar een paar van de tientallen beweringen.

Ook bloggers, foodies en zogeheten ‘fitgirls’ dragen de boodschap uit dat suiker een dikmaker en sluipmoordenaar is. Steeds meer mensen zijn bezig met minderen of gaan helemaal suikervrij eten. Onbewerkte voeding zonder toegevoegde suikers wint aan populariteit. Ook meer en meer basisscholen hebben zich op het thema gestort. Er mag alleen nog gezond worden gesnackt. Dus als pauzehap liever geen snoep of pakje frisdrank, maar fruit of groente en ‘gezonde’ dranken. Voor de overblijf geen chocolade hagel, maar vegetarische smeerworst (het staat echt in het voedingsbeleid van scholen met het vignet ‘Gezonde school’ i.s.m. het Voedingscentrum!).

Verder moeten de traktaties gezond zijn, evenals de tussendoortjes op schoolreisje, tijdens de avondvierdaagse, het nationale schoolontbijt etc en dan zijn er nog de lessen over gezonde voeding. Eén daarvan is een groot bord met pakjes drinken met daarnaast het aantal suikerklontjes die de drankjes bevatten geplakt (zie foto). Allemaal heel goed bedoeld. En zeker in bepaalde milieus waar ongezond eten en overgewicht veel voorkomen, zal het helpen, maar deze gezondheidswaanzin heeft ook een schaduwzijde.

Deze gezondheidswaanzin heeft ook een schaduwzijde

Die ongewenste bijwerking heeft mijn dochter. Sinds groep 2 vraagt zij bij alles wat wij eten; Is dit gezond? Eerst gaf ik nog een eerlijk antwoord. Ik kan moeilijk zeggen dat cake gezond is. ‘Dan hoef ik het niet’, was haar reactie.

We zijn inmiddels bijna een jaar verder en ik durf nu wel te zeggen dat zij compleet is doorgeslagen, want ze wil bijna niets meer eten. Geen snoep, koek, chips of frites. Ze is 6 nu. ZES! Ze is in de groei, sport twee keer per week en kan niet stil zitten. Dàt is toch niet gezond meer!

Thuis zijn wij van de ouderwetse Hollandse pot, niet gespitst op diëten, maar wel op gezond boerenverstand. Geen uithongering, obesitas of een zwak gestel hier. Op naar de juf dus. Ook zij vindt dochters eetgedrag zorgelijk. Daarop trakteerde zij (tegen het beleid in) haar klas meteen op een snoepje. Zij zei daarbij: ‘Je mag best af en toe suiker eten, want dat heb je ook nodig om te leven.’
Hoe groot de invloed van de juf is, blijkt maar weer eens, want sindsdien eet dochter nu 1 koekje of snoepje per dag. Als ik er nog 1 aanbied, hoeft ze niet meer, want ‘ze heeft vandaag al gehad’, zijn haar woorden. Dat soort uitspraken doen vrouwen van 40, geen meisjes van 6! Om toch het broodnodige spek op haar ribbenkast te krijgen, is het zoeken naar tussendoortjes die ze naast fruit wel wil eten; dat zijn nu al weken sultana’s.

Eten is, zo jong ze is, nu al een issue bij haar en dat vind ik uitermate ongezond en zorgelijk. Zeker als je hoort dat anorexia nervosa steeds vaker bij kinderen van acht jaar voorkomt. Want wat is het volgende? Nu ligt suiker onder vuur, hiervoor waren het de gluten, lactose, vlees en de koolhydraten en de volgende voedselhype staat op het punt te beginnen; melk en zuivelproducten. Het wordt al gekker.

Zien de suikerproducten deze gekte ook of zijn ze er immuun voor? Na afschaffing van het melkquotum werden gouden bergen beloofd, maar als het verleden ons iets heeft geleerd is dat afschaffing van productiebeperkende maatregelen NIET tot een verhoogde consumptie leiden. Melk en suiker zijn niet te vergelijken, maar het zijn beide agrarische grondstoffen en daarom grillig in hun levensloop. Maken suikerfabrieken niet juist bietentelers verslaafd aan suiker door fors uit te breiden en datzelfde van de teler te eisen?

Clarisse van der Woude

Expert akkerbouw boerenbusiness.nl
Reacties
6 reacties
Abonnee
erik 16 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10873023/Suikerquotum-gaat-eraf,-maar-bij-de-consument-erop]Suikerquotum gaat eraf, maar bij de consument erop[/url]
melk en suiker zijn ook beide wereldmarktproducten. De consumptie per hoofd van de bevolking is al 35 jaar gelijk gebleven. Het obesitas verhaal is van later, dus ongeacht de mogelijk negatieve gevolgen van suiker consumptie, zijn er waarschijnlijk meer oorzaken van obesitas.
Abonnee
verzopen boerenl*l 17 Januari 2017
Maar de bevolking groeit, dus het verbruik ook. Van 5 miljard in 1970 naar 12 miljard in 2020. En 2/3 organiseert een suikerfeest !
Frans 17 Januari 2017
Beste Clarissa,


Met je laatste zin sla je de nagel op de kop!
Ik hoop dat we ongelijk hebben, maar ik vrees er voor!

Groetjes uit België.


Frans.
Abonnee
erik 17 Januari 2017
en dus, dat beetje suiker wat we hier minder tot ons nemen wordt elders dubbel en dwars gecompenseerd.
Suikerstuutje 18 Januari 2017
Jammer Clarissa, dat je de link van een overmaat aan suiker(gebruik) aan bietentelers en hun fabrieken legt. Het quotumvrij worden van bieten telen en het volproppen van alles met suiker (zoals vele "deskundigen" vaststellen) heeft niets met elkaar te maken. Op geen enkele verpakking. bulkwagen met kristalsuiker staat dat er per liter frisdrank of per 100 gram koekjes 100 klontjes suiker moeten, daar is de producent van de frisdrank en koekjes zelf verantwoordelijk voor, dus die link gaat mank. Tuurlijk is het business voor de teler maar feit blijft dat de industrie van frisdrank ect. dit eigenhandig doet.
bookeskook 18 Januari 2017
Suikerstuutje schreef:
Jammer Clarissa, dat je de link van een overmaat aan suiker(gebruik) aan bietentelers en hun fabrieken legt. Het quotumvrij worden van bieten telen en het volproppen van alles met suiker (zoals vele "deskundigen" vaststellen) heeft niets met elkaar te maken. Op geen enkele verpakking. bulkwagen met kristalsuiker staat dat er per liter frisdrank of per 100 gram koekjes 100 klontjes suiker moeten, daar is de producent van de frisdrank en koekjes zelf verantwoordelijk voor, dus die link gaat mank. Tuurlijk is het business voor de teler maar feit blijft dat de industrie van frisdrank ect. dit eigenhandig doet.

Ja en die fabrikanten zouden er liever minder suiker en meer water in doen, maar de cosument drinkt het dan niet.
Suikerstuutje 26 Januari 2017
Dat ligt andermaal aan de consument, niet aan de biet
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden