Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Opinie Jaap Majoor

Voor de eerste keer ben ik het met Jesse Klaver eens

10 Oktober 2022 - Boerenbusiness - 7 reacties

Allereerst mijn complimenten aan de heer Remkes, hoe goed hij dit rapport 'Wat wel kan' heeft verwoord. Als boer voel je voor het eerst begrip en waardering in de samenleving voor de problemen en uitdagingen die op je af gekomen zijn. Zelfs het stikstofkaartje gaat van tafel en minister Christianne van der Wal heeft excuses aangeboden voor haar harde woorden naar de boeren toe. Geweldig zou je zeggen.

Ik ben het nooit eens met Jesse Klaver, maar nu voor het eerst wel, toen hij over dit rapport zei: "de boeren tuinen er mooi in." Want wat schetst mijn verbazing. Het kaartje van minister van der Wal moet van tafel, maar er komt een nieuw kaartje met weliswaar andere kleuren, voor terug. De kleuren hebben echter ongeveer dezelfde betekenis als het kaartje van Van der Wal. Wij zitten opnieuw in spanning welke kleur ons gebied krijgt.

Waarom zeggen wij niet: de vervuiler betaalt. Er wordt over stikstofdepositie gesproken en daar worden de boeren op afgerekend. Alle stikstofuitstoot van boeren, het verkeer, de industrie, ons mensen, het natuurgebied zelf en het buitenland wordt opgeteld. Deze optelsom hebben de boeren niet in de hand. Veel beter en gemakkelijker is: kijk naar de uitstoot van de boer en stel hem hiervoor verantwoordelijk. Zet in elke provincie een willekeurig punt. Doe een cirkel om die punt. Kijk dan welke 100 boerenbedrijven het dichtst bij dat punt liggen. Stel hun stikstofuitstoot vast. Vervolgens heb je een gemiddelde en dit gemiddelde is het uitgangspunt van de stikstofuitstoot.

De boer moet het gewoon zelf weten
In 2030 moet deze uitstoot 50 % gereduceerd zijn. Hoe? Moet de boer zelf weten. Er zijn al allerlei technische mogelijkheden. Een voorbeeld: de mest vergisten en zo ook de burgers van groen gas voorzien. Geef hem subsidie om dit te realiseren. Uitkopen is een veel duurdere optie en laat de voedselprijs ook extra oplopen. Vergeet ook niet, dat de boer ons dagelijks voedsel verzorgt. Als de boer hier weg is, moet het buitenland met veel slechtere grond dit aanvullen. U kunt rustig stellen: 1 hectare landbouwgrond hier weg, is in het buitenland 10 hectare natuur ontginnen voor productie van voedsel. Dus voor de natuur wereldwijd ook nadelig.

Bedenk ook: een perceel van een boer neemt massaal CO2 op en levert veel zuurstof door koolzuurassimilatie. Zo helpen de boeren de klimaatverandering tegen te gaan en voeden zij ons. Een natuurgebied neemt tijdens de groei wat CO2 op en in de winter neemt het weer zuurstof op door verrotting van de vegetatie. Ook houdt een goede teellaag water vast om verdroging tegen te gaan. Wanneer de teellaag weg is, wordt ook het water niet meer vastgehouden. Natuurgebieden hebben dan ook verdroging tot gevolg. Een volwassen bos is ook CO2 neutraal.

Door bufferstroken verlies van 62.500 ha landbouwgrond
Zo ook weer de nieuwe mestregels met 3 meter brede bufferstroken langs de watergangen. Deze grond is de boer kwijt. Over Nederland weer 62.500 ha weg uit de landbouw. Met heel veel moeilijke regels, waaraan voldaan moet worden. Voor de boer zelf niet meer te begrijpen. Veel gemakkelijker is: boer je regelt het zelf, wat je met je land en mest doet. Wij zetten een paar meetpunten op je land en daar mogen wij niet meer stikstofverlies meten dan de regels uit Brussel. Is de uitstoot te hoog, dan mag je geen kunstmest meer kopen of moet je mest afvoeren. Totdat de verliezen weer goed zijn. De boer wordt dan ook gestimuleerd zoveel mogelijk organische stof op te slaan en zo de opwarming van de aarde extra tegen te gaan. Trouwens alle lidstaten van de EU moeten aan dezelfde regels voldoen.

Overheid: u bent qua opwarming van de aarde, landbouw, de natuur en economische gevolgen op het verkeerde spoor. Of durft u de stikstofuitstoot van de boer niet te meten, bang dat boven tafel komt dat de stikstofdepositie en waterkwaliteit door veel meer factoren worden bepaalt dan alleen de landbouw.

Jaap Majoor
Laag Zuthem

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
7 reacties
Abonnee
Zeeuw 10 Oktober 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10901027/voor-de-eerste-keer-ben-ik-het-met-jesse-klaver-eens]Voor de eerste keer ben ik het met Jesse Klaver eens[/url]
Voor dat gedeelte klopt het helemaal Jaap maar voor het snel vaststellen ,voordat de boeren het snappen ,is een echt uitspraak van Jessssssse. Als sector moet je nu alert zijn op landroof door zone’s of het kleurenprofiel van Remkes. In beide gevallen moet je als sector je inspraak regelen en weten wat je wil.Meet punten op je land? Ze kunnen nu zelfs nog geen goede uitslag bij een stal meten ,zelfs in de stal moet met vaste procedures gemeten worden om een betrouwbare? Uitslag te krijgen. Ook dan moeten nog modellen en correcties toegepast worden. Vraag TNO die vertelt het u zo Vraag LNV die vertelt u NEE!
Peter 10 Oktober 2022
Ik denk niet dat Jaap dit bedoelde.
Peter 10 Oktober 2022
"Jaap" was een typefoutje
Abonnee
drent 10 Oktober 2022
begreep al van mijn zaadleverancier dat er niet voor dat areaal bloemrijk zaad is.
Abonnee
juun 10 Oktober 2022
drent schreef:
begreep al van mijn zaadleverancier dat er niet voor dat areaal bloemrijk zaad is.
zoals het er nu staat hoeft het ook niet. mag het ook zwart laten liggen. alleen laat je dan wel eco punten liggen. maarja twijfel sowieso of ik er nog wel zin in heb. flauwekul eerste klas dat glb. kan net zo goed gwn niks meer aanleveren en mn eigen kop volgen. want boeten doen ze toch via glb
Moesker 10 Oktober 2022
Als je goed hebt geluisterd naar Remkes tijdens zijn persconferentie, dan heb je gehoord dat hij zei dat de KDW minder heilig moet worden verklaard. Boeren moeten kunnen sturen op hun depositie en daarop worden afgerekend, was zo’n beetje zijn letterlijke tekst.
Moesker 10 Oktober 2022
Ik zie dat ik het niet helemaal goed heb verwoord. Remkes zei dat boeren moeten kunnen sturen op hun eigen emissies, dus wat ze uitstoten, en daarop worden afgerekend. Daarin is ie het dus eens met Majoor.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Mestkrimp blijft nog te hete aardappel voor sector

Achtergrond Stikstofstemming

Planbureau ziet zorg én veerkracht veehouderij

Achtergrond Stikstofstemming

Gedichten, visioenen en nachtmerries over de boer

Achtergrond stikstofstemming

Verfrissende rechterlijke ongehoorzaamheid

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden