De media, overheid en natuurinstanties zijn er vol van. Stikstof tast de natuur aan. Welke natuur? Hebben wij wel ongerepte natuur? Alle natuurgebieden in Nederland zijn door ons mensen gemaakt en er is dus geen ongerepte natuur. Zo zijn ook de heidevelden in het verleden door de boeren ontstaan.
De heide wordt in Nederland NIET onderhouden. In Duitsland staat de Lüneburger heide vol in bloei en bij ons verdwijnt de hei. Vroeger onderhielden de boeren de hei door de gronden te beweiden en de vegetatie af te plaggen om mest van te maken. Nu moet de door de mens aangelegde natuur zich redden door er bijna niets meer aan te doen. Dit gaat nooit lukken. Hetzelfde is: je legt een tuin aan, maar onderhoudt de tuin niet en laat de natuur zijn gang gaan. Vervolgens ziet de destijds aangelegde tuin er na 10 jaar heel anders uit. Zo ook is het met onze Natura 2000 gebieden gegaan. De boer was de tuinman en is gestopt met het onderhoud van de tuin. Het eigendom van de Natura 2000-gebieden is overgedragen aan onze natuurinstanties en zij doen heel weinig aan onderhoud. De natuurgebieden die in het verleden door de boeren schraal werden gehouden, worden niet meer schraal gehouden en verrijken door stikstof. De boer is nu de aangewezen zondebok voor dit probleem.
Met onderhoud als afplaggen of chopperen van de natuurgebieden verschralen de natuurgebieden weer net als vroeger. Naast dat het een kostbare zaak is, willen de natuurinstanties dit ook zo weinig mogelijk doen, want zeggen zij: wanneer wij de heide afplaggen, verdwijnt naast de stikstof ook de andere mineralen, zoals kali, calcium, fosfaat en magnesium. Opvallend. Hetzelfde probleem als waar de landbouw mee wordt geconfronteerd. Alleen de landbouw wordt als vervuiler bestempeld, omdat hij dit verlies aan mineralen aanvult met meststoffen en veevoer. Anders verarmt zijn grond.
Onderhoud toepassen aan tuinen
Ditzelfde onderhoud moeten ook de natuurinstanties toepassen in hun tuinen. Zij moeten hun tuinen onderhoud geven door middel van: beweiding, plaggen, afbranden en chopperen. Vervolgens moet worden gekeken aan welke mineralen het natuurterrein een gebrek heeft en dan gericht bijmesten met de juiste samenstelling van mestsoorten. Nergens wordt door onze politiek dit probleem genoemd. Alleen maar met de vinger naar de boeren wijzen.
Geld steken in het onderhoud van onze aangelegde tuinen - de Natura 2000 gebieden - is veel goedkoper en effectiever dan onze boeren uitkopen, met alle gevolgen van dien. Vervolgens worden onze Natura 2000-gebieden net zo mooi als de Lüneburger Heide, want in Duitsland weten zij wel dat je een tuin moet onderhouden. Het is toch niet zo dat het uitkopen van de boeren niet gaat om de stikstof, maar om de herinrichtingsplannen van Nederland?De grote verbouwing van Nederland, door onze minister Hugo de Jonge geschreven. Om dit te realiseren is heel veel grond nodig. Met deze stikstofplannen kan de overheid goedkoop grond krijgen om dit plan te realiseren. Gezien de vastberadenheid van de overheid over de stikstofplannen - dat geen enkel oplossing bespreekbaar is - lijkt dit de werkelijke reden.
Jaap Majoor
Laag Zuthem
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10899872/gaat-het-om-stikstof-of-om-herindeling-nederland]Gaat het om stikstof of om herindeling Nederland?[/url]
Reactie op Chris,
De uitstoot van het wegverkeer is relatief weinig vergeleken met dat van de landbouw. 40% van de stikstof uitstoot is afkomstig de landbouw en 11% van wegverkeer. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM. Hun rekenmethode is omstreden, maar het is het beste wat we hebben. Een 100% accurate rekenmethode kan zelfs de beste supercomputer niet draaien en iedere hectare dagelijks meten is ook geen doen.