Henri Middelveld en Wim Kroft zijn agrarische ondernemer in Polen, terwijl de oorlog in buurland van Oekraïne woedt. Allebei vangen ze Oekraïense vluchtelingen op bij hun thuis en op hun bedrijven en voelen zij de spanning en stress aan den lijve. De boeren zien knarsetandend toe hoe Nederlandse bedrijven nog steeds handel blijven drijven met Rusland. Financieel gewin gaat boven moraal lijkt het. "VOC-mentaliteit in een nieuw jasje", zo omschrijft Kroft het hun onderstaande opinie.
Op school ben ik niet altijd de beste geweest. Er zijn veel momenten geweest dat ik met mijn hoofd niet bij de les was, maar bij mijn konijnenhokken die ik aan het bouwen was. Of andere dingen op de boerderij die mij interesseerden. Wat ik wel onthouden heb, is dat Hollandse handelslieden tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden wapens verkochten aan de vijand. Er moest dan wel belasting worden afgedragen.
Oorlog treft iedere Europeaan
Wat heeft dit historisch feit met de Oekraïne-oorlog te maken? Op dit moment is er een oorlog gaande die qua geweld en verwoesting voor een vernietigend effect zorgt, die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer in Europa is gezien. Als West-Europa denkt dat het een 'ver van mijn bed show is', dan hebben ze het goed mis. Wapens worden in dit deel van Europa nog niet gebruikt, maar economisch en sociaal wordt iedereen deelnemer in het conflict. Kosten voor levensonderhoud stijgen snel. Rentes gaan omhoog en een recessie met grote gevolgen is onvermijdelijk.
De enige manier om die gevolgen te verzwakken is om keihard in de tegenaanval te gaan. Oekraïne is hier het beste voorbeeld van op militair gebied. In hoeverre en in wat voor mate ze worden geholpen door andere landen is niet volledig duidelijk, maar ze bieden nog steeds dapper weerstand. Van Nederland en de rest van West-Europa is een keiharde tegenaanval tegen Rusland op zijn plaats. In plaats daarvan wordt er nog steeds lekker door gehandeld met de Russen.
Geen reactie op vragen
Als boeren zijn we uiteraard bekend met de agrarische toelevering en hebben diverse bedrijven benaderd met de vraag of er nog wordt gehandeld met Rusland. De ontvangen reacties lopen uiteen. Sommige bedrijven zeggen dat ze gestopt zijn, andere zeggen dat handel niet verboden is en dat ze dus door handelen. Of je wordt doorverbonden en daarna wordt de telefoon niet meer opgenomen.
Wij hebben daarom een verzoek voor alle Nederlanders. Boeren en burgers: stel zelf de vraag aan bedrijven met wie je samenwerkt. Stop de samenwerking met bedrijven die aan Rusland leveren en koop ook geen producten meer van deze bedrijven. De laatste ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog leven nog. In die tijd hebben veel mensen niet geweten wat er allemaal gebeurde. Nu weten we het wel allemaal.
Predicaat koninklijk
Als laatste hebben we ook een vraag aan onze koning en koningin. Er zijn in Nederland veel bedrijven die pronken en reclame maken met het predicaat Koninklijk. We gaan ze hier niet bij naam noemen, maar ook een deel van deze bedrijven handelt lekker verder met de Russen. Het is bekend dat de koning, net als wij, aan opvang doet. Is het geen goed statement wanneer bij deze bedrijven het predicaat koninklijk wordt geschrapt? Alle kleine beetjes helpen om de vrede zo snel mogelijk terug te brengen in Europa.
'Oorlog kan ook kansen bieden!' Met grote verbazing zag een ieder vrijdag 1 april op Boerderij.nl deze quote uit monde van Agrifirm-CEO Dick Hordijk. Is dat nu een boodschap waar we op zitten te wachten? Inhoudelijk is het artikel best oké, maar dankzij de kop lijkt het een heel misselijke 1 april grap.
Kritisch geluid
Is het niet de journalistieke plicht om kritische kanttekeningen te zetten bij het gedrag van tal van Nederlandse bedrijven op dit moment? Ook in de agrarische sector. Bij deze bedrijven gaat economisch gewin keihard voor moreel gewin. Om een klein voorbeeld te geven:
Gaat economisch gewin van de BV Nederland niet boven het moraal?
Nederlanders Henri Middelveld en Wim Kroft hebben allebei een agrarisch bedrijf in het noorden van Polen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10897633/gaat-economisch-gewin-in-oorlog-boven-het-moraal]Gaat economisch gewin in oorlog boven het moraal?[/url]