Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Opinie Jaap Majoor

Wat heeft de Europese Green Deal tot gevolg?

15 Maart 2022 - Boerenbusiness - 11 reacties

De oorlog in Oekraïne is verschrikkelijk en heeft alleen maar verliezers. Wel maakt deze oorlog West-Europa duidelijk hoe afhankelijk zij inmiddels is van landen buiten Europa.

De energie-, grondstoffen- en voedselprijzen zijn omhoog geschoten. Europa exporteert meer graan, dan het importeert. Het graan uit Oekraïne en Rusland gaan vooral naar Afrika en het Midden-Oosten. Op de wereldmarkt wordt tot nu toe het voedsel over de aarde verdeeld. Nu wordt deze voedselbalans verstoord door deze oorlog. Vooral Afrika kan tegen deze prijzen geen graan kopen. In Egypte is de graanvoorraad slechts zes weken. De oorlog in Oekraïne heeft een vluchtelingenstroom van miljoenen mensen naar Europa tot gevolg. Maar de voedseltekorten die vooral in Afrika ontstaan, kunnen een voedselcrisis worden met een vluchtelingenstroom van miljoenen mensen.

Snappen hoe een plant groeit
Ondanks deze problemen, gaat 'onze' eurocommissaris Frans Timmermans door met zijn Green Deal plannen voor de Europese Unie. Politiek en milieuorganisaties snappen nog steeds niet hoe een plant groeit. Onze minister van stikstof vindt dat België een goed voorbeeld stelt door onteigening van een aantal boeren van hun bedrijf. Dat moeten wij in Nederland ook doen, vindt de politiek: 30% van de boeren opruimen. Gevolg: 30% minder voedselproductie. Bij de politiek en vele milieuorganisaties, is nog steeds niet doorgedrongen hoe een plant groeit. Zij denken dat als wij de aarde niet voeden er nog gewoon hetzelfde blijft groeien.

Timmermans met zijn Green Deal is daar helemaal van overtuigd, maar begrijpt niet dat zijn plan een lagere voedselproductie tot gevolg heeft. Zijn plan gaat dan ook de voedselbalans op de wereldmarkt verstoren. Zie de aarde maar als iemand die een miljoen euro op zak heeft. Je kunt rond komen met 10.000 euro per jaar. Werken, ho maar, je geniet van de miljoen euro. Als je 100 jaar verder bent, is de miljoen euro op en heb je niets meer om van te leven. De aarde is net zo.

Wij leveren niets terug aan boeren
In de grond zit een grote buffer, ontstaan in miljoenen jaren. De boer verbouwt zijn producten en verkoopt zijn producten aan ons mensen. Alle mineralen die zijn producten bevatten, levert hij aan ons (de mens). Wij, de mens, leveren niets terug aan onze boeren. Onze mest had terug gemoeten naar de boer voor het evenwicht, maar dat gebeurt niet. Om zijn planten optimaal te laten groeien gebruiken de boeren kunstmest in de vorm van stikstof, kali, kalk en fosfaat. Om zo de miljoen van bovengenoemd voorbeeld te behouden en om niet na 100 jaar te worden geconfronteerd met een lege bodemvoorraad.

Verder worden de gebieden, die niet geschikt zijn voor akkerbouw door de boeren benut voor het houden van vee. Zo worden deze gebieden ook indirect gebruikt om ons mensen te voeden. De akkerbouwer maakt dankbaar gebruik van de mest van onze veestapel om zijn gewassen optimaal te laten groeien. Verstoren wij dit evenwicht, gaan de opbrengsten heel langzaam omlaag met als gevolg, dat de voedselproductie omlaag gaat. Heel simpel: boeren weg, is voedsel weg. Wij, rijke Europeanen, kunnen het wel kopen op de wereldmarkt, maar dan verstoren wij het evenwicht op die markt en kunnen diverse arme landen het niet meer kopen. Dat Europa onze boeren weg wil hebben, gaat ontaarden in een wereldwijde voedselcrises. Diverse politieke partijen in Den Haag beginnen dit gelukkig in te zien. Nu maar hopen, dat onze linkse partijen dit ook gaan begrijpen.

Jaap Majoor
Laag Zuthem

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
11 reacties
Abonnee
vlaanderen 15 Maart 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10897224/wat-heeft-de-europese-green-deal-tot-gevolg]Wat heeft de Europese Green Deal tot gevolg?[/url]
zij die natuur willen
kunnen ook daarvan eten
moeten niet in oorlogstijd van onze producten eten gelijk *** frans
Abonnee
SjefO 15 Maart 2022
Green Deal geeft een opbrengst derving van tussen de 30 en 40%, dit zijn cijfers van gerenommeerde onderzoek centra, dus Fransje is goed bezig en wordt flink bijgestaan door de Nederlandse regering.
Het zal toch eerst kapot moeten voor het links gepeupel tot inkeer komt, als zelfs een bijna wereld oorlog en daardoor een voedsel en energie schaarste zich aandient het bij deze mensen niet tot andere inzichten leidt.
Hoe ver mogen deze mensen ongestraft hun gang gaan ?
Abonnee
Water 15 Maart 2022
Wat maken jullie je toch druk daar over. 40% minder opbrengst is niet erg. Als de prijs verdubbeld kom ik verder.
Abonnee
frog 15 Maart 2022
laat die idioot toch lekker zijn gang gaan straks hongersnood en franske in Den Haag voor het tribunaal wegens genocide !
Abonnee
boereke 26 Maart 2022
Helaas gaat vader abraham binnenkort met pensioen en gaat gewoon vrijuit zoals iedere politicus
green bedrog 27 Maart 2022
liever gister dan vandaag
die frans brengt alleen maar ellende , gevolgen zijn niet te overzien
Abonnee
highlander 28 Maart 2022
Gevolgen vallen mee, uit betrouwbare bron weet ik dat zelfs de ambtenaren in Brussel Frans niet al te serieus nemen...
Flevoboer 28 Maart 2022
Waarom maken jullie je zo druk? Je hebt nu een verschrikkelijk lage prijs omdat er gewoon teveel geproduceerd wordt. Het idee dat je hier op je 100 hectare de wereld aan het voeden bent, dat is pas dom.
Abonnee
HM 28 Maart 2022
Flevoboer schreef:
Waarom maken jullie je zo druk? Je hebt nu een verschrikkelijk lage prijs omdat er gewoon teveel geproduceerd wordt. Het idee dat je hier op je 100 hectare de wereld aan het voeden bent, dat is pas dom.
Dan lever jij denk als eerste je grond in voor natuur!
zuid-oost 28 Maart 2022
is dit serieuze kost artikel dat herle bartelema beweert over 5 jaar zijn we van de kunstmestrooier en kunstmest af?? word lastig bij sturen lijkt mij vooral voor de plantaardige sector grote ramp
Abonnee
gerard 28 Maart 2022
als we geen kunstmest meer mogen gebruiken dan komt er honger er is gewoon niet genoeg mest voor alle akkerbouw grond
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden