Shutterstock

Opinie Jaap Uenk

Geen zonneparken op landbouwgrond

18 Februari 2021 - Boerenbusiness - 7 reacties

Een afspraak uit het Klimaatakkoord is dat 30 energieregio's in ons land onderzoeken waar en hoe het beste duurzame elektriciteit kan worden opgewekt. Waar is ruimte en hoeveel, zijn de plekken maatschappelijk acceptabel en financieel haalbaar. Elke regio beantwoordt deze vragen met eigen keuzes in een zogenaamde Regionale Energie Strategie (RES). 

Uit de voorlopige balans van de RES-sen blijkt dat de ambities zelfs 50% hoger zijn dan de doelstelling. Ongeveer de helft van de groene stroom komt uit wind en de andere helft uit zon. Deze verhouding is nu ongeveer 2:1. Een flinke verschuiving dus in de richting van zonneparken.

In de eerste plaats is Nederland qua oppervlakte een (piep) klein landje. Elke vierkante meter is bestemd met functies zoals landbouw, wonen, bedrijfsterreinen, infrastructuur en natuur. Groene stroom uit zonneparken neemt de meeste ruimte in beslag. Zo'n keuze is niet logisch voor Nederland.  De eerste zonneparken op landbouwgrond zijn gerealiseerd. Gezien de ambities zal nog veel meer landbouwgrond voor dit doel worden opgeofferd. Dat moeten we niet willen.

Nooit draagvlak voor verandering
Projectontwikkelaars hebben met zonneparken op landbouwgrond hun kansen gegrepen. Ook een enkele grondeigenaar is er financieel flink beter van geworden. Als ondernemers kun je ze dat niet kwalijk nemen. Maar het had niet mogen gebeuren. Enkelen worden er rijk van. Velen dragen de lasten met onder meer de energierekening. Zo krijg je nooit draagvlak voor noodzakelijke veranderingen.

Het verschijnen van "grote glazen platen" op vruchtbare landbouwgrond in een groen landschap is het resultaat van geen of slecht beleid. Vooraf had meer nagedacht moeten worden over wat wel en wat niet toestaan in de energietransitie. Snelheid heeft voorrang gekregen boven zorgvuldigheid en draagvlak bij de burgers. Voor alle duurzame energieopties had een prioriteitsvolgorde vastgelegd moeten worden met een helder toetsingskader. Zo moet je zonnestroom opwekken op zonnige daken van woningen en bedrijfspanden.

Extra grond voor kringloop
De landbouw heeft de komende jaren zelf extra grond nodig voor de omschakeling naar een emissiearme (kringloop-)landbouw. De landbouwproductie zorgt voor meer economische waarde en werkgelegenheid dan een veld zonnepanelen. De transitie in de veehouderij en de aanpak van de klimaat- en stikstofcrisis kunnen elkaar goed versterken.

Dierlijke mest is de grootste biomassabron voor duurzame energie. Nog maar 2% van de mest wordt benut voor biogas waarmee groene stroom of groen gas kan worden opgewekt. De RES heeft het alleen over wind en zon en vergeet biogas als een belangrijke energieoptie. Dit geeft ook nog eens blijk van een beperkte visie. Als regio je voor jaren vastleggen in alleen wind- en zonne-energie is niet flexibel en remt de toepassing van veelbelovende energie-innovaties. Kortom, er zal nog veel water door de IJssel stromen voor een effectieve duurzame energievoorziening met draagvlak bij burgers.

Jaap Uenk
Eigenaar van Mestem

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
7 reacties
Abonnee
plantuitje 18 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10891083/geen-zonneparken-op-landbouwgrond]Geen zonneparken op landbouwgrond[/url]
als een zonnepark meer opbrengt dan landbouwactiviteiten ben je een dief van je eigen portemonee als je het niet doet dit geeft weer aan dat de landbouwprodukten te weinig opbrengen du de prijzen voor de producent vors omhoog dan blijft er meer grond voor landbouw en minder voor zonneakker
gerard 18 Februari 2021
een zonnepark dat meer opbrengt dan landbouwprodukten dan is de keus snel gemaakt
ben geen liefdadigheid instelling
de landbouw produkten zijn gewoon te goedkoop met prijzen van 50 jaar terug
Abonnee
frans 18 Februari 2021
haal eerst het gas uit de mest dan blijft er plantenvoeding over die bovengrond kan worden uitgereden dus geen verzuring van de grond en heel nederland kan aan het gas blijven voordeel altijd stroom met wind en zon ben je afhankelijk van de natuur kijk maar naar afgelopen jaar dagen geen zon geen wind alles in paniek
Abonnee
Kleiboer 18 Februari 2021
De aanverwante industrie is bang dat ze afzet voor hun producten kwijtraken. Daarom dit soort opiniestukken. Voor de individuele boer biedt een zonnepark alleen maar kansen.
info 18 Februari 2021
Dat de opbrengst nu beter is dan landbouwproducten is zeker , maar voor hoelang, wie zegt me dat over een aantal jaren het nog zo is, niemand dus blijft het een moeilijke toekomst beslissing. Dat eerst alle daken moeten worden benut ben ik mee eens, maar wat me erg stoort is dat natuurmonumenten en al dat soort grootgrondbezitters het vertikken om in hun atriaal van natuur percelen waar geen productie is van landbouwproducten deze aan te bieden voor zonneparken, terwijl zij de meeste EU subsidies innen en er o,o voor terugdoen. Dat moet maar eens afgelopen zijn en vooral de burger er bewust van maken , dit is de grootste diefstal de in onze economie plaatsvind.
Tevens zoals al werd genoemd de productie van biogas uit mest die nu nog maar 2% zou zijn, dat betekend dat er nog 98% onbenut blijft, wanneer dat op het gasnet word gezet zullen de bestaande gasafnemers de komende jaren niet in de problemen belanden. Tevens voor de prijs die de afnemer nu betaald is het voor een producent goed te produceren, een gat in de markt zou je zeggen , maar dat past niet in het beleid want dat moet die boer oppakken en dat vinden we te makkelijk en hij zou er een inkomen uit kunnen halen en dat gunnen we hem zeker niet. Om een vergister voor gasopwekking van de grond te krijgen gaat bijna niemand vergunning technisch NIET meer lukken , de MOB steekt daar wel een stok(je) voor onze fijne jongens.
Henk. 19 Februari 2021
Geen enkele discussie ; Mensen, Organisaties, enz- enz-, die het realiseren en daadwerkelijk beslissen om zonnepanelen op landbouwgrond te plaatsen.! Die moeten gewoon de gevangenis in.! .Minimale celstraf moet zowiezo 5 jaar zijn, voor dat soort landschapsvernietigers.!
Abonnee
Vrij grof 19 Februari 2021
Henk, leg eens uit waarom? Na 25 jaar gaan ze gewoon weg en is de landbouwgrond weer terug.
Hoe is het met de plaats waar jou huis staat of je werk is??
Henk ook maar eens een paar jaar de cel in dus!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden