Charlotte Bleijenberg / Shutterstock.com

Opinie Jaap Majoor

Als de man van Rabobank, was ik juist trots op de boer

1 Februari 2021 - Boerenbusiness - 2 reacties

De uitzending van Zembla afgelopen donderdagavond. Het programma moest over de landbouw gaan, maar beschuldigde de landbouw juist van allerlei milieuproblemen. Het was gemaakt door mensen, die niets van de landbouw weten.

En dat gebeurt zo vaak in de media. Een stuk verbrand oerwoud lieten de makers zien met de opmerking: "Oh wat erg". Het oerwoud wordt gekapt voor de teelt van soja voor diervoeding, zo was de lezing. In werkelijkheid wordt soja daar geteeld voor menselijke consumptie. Doordat wij mensen omnivoren zijn in plaats van herbivoren, benutten wij maar 20% van soja.

De rest is afval, genaamd sojaschroot. Van deze sojaschroot maakt de veevoerindustrie hoogwaardig voer voor onze dieren. Onze veestapel kan dit sojaschroot wel eten, omdat zij herbivoren zijn. En wat te denken van de biodiesel. Dit wordt ook gemaakt van soja. Hoeveel duizenden hectare soja loopt al niet in onze brandstoftank?

Stikstof PAS-melders geregistreerd
Uiteraard werden de boeren genoemd die destijds een PAS-melding hebben gedaan. Hun veestapel is niet meegeteld met de stikstofuitstoot, zo was de bewering. Dit is niet waar. De hele veestapel staat geregistreerd, ook van de PAS-melders. Van de landbouw is precies bekend hoeveel stikstof wordt uitgestoten.

Is er trouwens een stikstofprobleem? Of is dit alleen een Nederlands probleem, omdat wij als enig land in Europa onszelf veel strengere eisen hebben opgelegd dan de andere Europese landen? Vreemd als je de kaart van Nederland ziet. De natuur in Nederland is rood gekleurd. Wanneer je op de grens met onze buurlanden komt en het natuurgebied doorloopt over de grens, is de kaart bij onze buurlanden helemaal groen gekleurd. Dan zijn de natuurgebieden ineens in perfecte staat.

Korte natuurlijke kringloop
Staat er dan een honderden meters hoge muur die de stikstof in Nederland houdt? Ik heb die muur nooit zien staan. De omringde landen zijn ook Europa, maar beoordelen de natuur heel anders dan onze natuurmensen.
Onze overheid, samen met onze geleerden, milieuorganisaties en media gooien alle stikstof op 1 hoop: de stikstofdioxide (NOx) die vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen en de ammoniak (NH4) die onze veestapel, alle andere dieren en wij mensen uitscheiden. Dit is totaal verkeerd.

De NH4 uitstoot hoort tot de korte natuurlijke kringloop. NH4 komt in de lucht en wordt omgezet in de natuurlijke, bovengrondse CO2. Die wordt door de planten opgenomen en laat de planten groeien, die vervolgens weer door de dieren en mensen worden opgegeten. De NOx daarentegen komt in de lucht en wordt niet natuurlijke CO2, die duizenden jaren in de lucht blijft en zorgt voor de opwarming van de aarde.

Wie blijft in leven?
De overheid, onze geleerden en milieuorganisaties willen dit niet geloven, maar ik daag hun uit. Wij maken een nieuw televisieprogramma: Wie blijft in leven. Een persoon moet in een kleine gesloten veestal vol koeien een nacht slapen, van 8 uur s'avonds tot 8 uur s'morgens. Dus in een stal vol stikstof NH4. Ik meld me aan, ik wil in die stal slapen.

De volgende dag halen wij de koeien eruit en zetten er een auto in met draaiende motor, die ook stikstof uitblaast. Wie gaat in deze stal slapen van 8 tot 8. Ik daag onze grootste roepers (van weg met die vervuilende boeren) uit, zich hiervoor op te geven. Ik denk aan Tjeerd de Groot of Jesse Klaver. Wij gaan zien wie de volgende dag nog leeft.

Niet boetekleed aantrekken
Als ik de man van de Rabobank was, trok ik niet het boetekleed aan. Dan ben ik juist trots dat ik de grootste financier ben van de Nederlandse boer. Een boer die op de meest natuurvriendelijke manier verreweg de grootste productie per hectare weet te realiseren. De taak van onze boeren is ons mensen te voeden. Wij kunnen niet van alleen de lucht leven. Elke dag hebben wij voedsel nodig.

Alleen onze politiek wil onze boeren weg hebben. Het lijkt erop, dat zij goedkope grond willen om vol te bouwen en dan al ons voedsel importeren. Dat voedsel wordt dan veel minder efficiënt geproduceerd, dan onze boeren nu doen en de natuur wereldwijd dus veel meer belasten. Zeer kortzichtig en onverstandig van onze overheid.

Ook wordt er maar op gehamerd, dat onze bodem wordt uitgeput door onze boeren. Waar dit op slaat, begrijp ik niet. Als dit waar is, kan de boer nooit deze hoge opbrengsten halen. Met minder gewasbeschermingsmiddelen en minder mest een steeds hogere productie halen. Ja meneer van Rabobank, een topprestatie van onze boeren.

Boer schuld aan biodiversiteit of ....
Ook van het verlies aan biodiversiteit krijgen de boeren de schuld. Een boer teelt een gewas voor consumptie of hij nu biologisch teelt of gangbaar. Hij probeert dan om zijn gewas zo schoon mogelijk te telen. Immers, onkruiden kosten opbrengst en worden zowel in de gangbare als biologische landbouw bestreden. Dit was vroeger zo, is nu nog steeds zo en blijft altijd zo. De oppervlakte landbouwgrond is in de loop der jaren behoorlijk gedaald. Het areaal natuurgebieden juist sterk vergroot en de huizenbouw en het verkeer zijn de laatste decennia explosief gegroeid. Hoe verklaart u nu dat de biodiversiteit sterk afneemt?

Als de landbouw de schuldige is van de afname van biodiversiteit, had de biodiversiteit nu juist toegenomen moeten zijn in plaats van afgenomen.
De boer doet het niet voor luxe, maar voor ons dagelijks brood en dat is de politiek vergeten. Media, stop met al die onterechte beschuldigingen van onze boeren. Wij moeten juist samen onze milieuproblemen oplossen. U verbreekt zo alleen maar deze broodnodige samenwerking.

Jaap Majoor
Laag Zuthem

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
2 reacties
Abonnee
truus 1 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10890869/als-de-man-van-rabobank-was-ik-juist-trots-op-de-boer]Als de man van Rabobank, was ik juist trots op de boer[/url]
mooi geschreven!!! zet dit ff door naar het AD en Telegraaf en nos rtl sbs etc...want op deze media zitten weinig consumenten....
Abonnee
jan veltkamp 2 Februari 2021
Het was alleen maar stemmingmakerij. De media heeft Trump kapot gemaakt in de VS op zelfde manier als hier met o.a de landbouw gebeurd. Dat is een zeer gevaarlijke ontwikkeling want dan is niet de regering meer de baas (die worden tenminste nog gekozen) maar indirect de media. Die bepalen wie en hoe aan het woord komt en dus de publieke opinie en dus de verkiezingen. Zeer gevaarlijk als de "democratie" in handen is van een stuk of wat lieden op redacties en school voor journalistiek.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden