Met verbazing las ik de oplossing van D66 voor het stikstofprobleem. De helft van de Nederlandse pluimvee- en varkensstapel schrappen en het stikstofprobleem is opgelost. Hoe simpel, zegt de heer Tjeerd de Groot van D66. Het kost maar 1% van de economie.
Ik vind het erg dat de politiek in Den Haag zo weinig kennis heeft. Dat er iemand zit die dit soort uitspraken doet. De landbouw zorgt immers voor meer dan 20% van de Nederlandse export. Als je hier drastisch in snoeit, is de schade in heel de agrarische keten veel groter dan de 1% van de economie die De Groot doet voorkomen.
Waar is trouwens zijn verhaal dat 70% van de uitstoot uit de landbouwsector op is gebaseerd? Stikstof bestaat voor 66% uit NOx (industrie en verkeer) en voor 33% uit NH3 (mensen en dieren, bestaande uit koeien, kippen, varkens, huisdieren, dieren in het wild en de kunstmestindustrie). Een heel ander getal dan 70%. Leuk om te weten is dat de stikstofuitstoot van de Nederlandse landbouw van 1990 tot op heden met 65% is gedaald.
Alle stikstof opkopen
Als de politiek zo omgaat met de stikstofregels, dan kopen de vliegtuigindustrie, woningbouw, verkeer en industrie binnen de kortste keren alle stikstof van de boeren op. Met als resultaat het einde van de Nederlandse landbouw. Dit heeft grotere milieuschade tot gevolg dan het gras wat straks in Nederland geen bestemming meer heeft. Nu resulteert de grasgroei voor een grote opname van CO2, omdat gras telkens door de boer wordt geoogst en dus veel zuurstof levert. Deze getallen neemt de politiek niet mee. Onbegrijpelijk.
Ook onstaat een enorme afvalberg, omdat de Nederlandse veestapel ons afval opeet (bijvoorbeeld sojaschroot, bietenpulp en palmoliepitten). De Nederlandse landbouwsector moet worden gekoesterd als we de forse bevolkingstoename op de aardbol in de toekomst willen voeden. Geen enkel land ter wereld is zo geschikt voor voedselproductie als Nederland. Wij zijn niet voor niets, op Amerika na, de grootste voedselexporteur ter wereld. Hier moeten wij trots op zijn.
Compensatie voedselproductie
Het plan van D66 kan, afgezien van de werkloosheid die het tot gevolg heeft, leiden tot een wereldwijde hongersnood. Als Nederland terugvalt in voedselproductie, welk land kan dat dan compenseren? Geen enkel ander land. Daarbij is 1 ding zeker: D66 snapt niet wat landbouw is en denkt - geloof ik - dat voedsel zo uit de lucht valt.
De Groot van D66 roept iets wat nergens op is gebaseerd. De politiek zegt telkens weer: alleen de plantaardige productie van voedsel bevorderen. Zo zie je dat de politiek niets van het vak boeren afweet. Er zijn slechts kleine delen van de aardbol geschikt voor plantaardige productie. De meeste gebieden zijn te droog, bevatten te veel stenen, zijn onvruchtbaar, te steil, te nat of hebben te weinig draagkracht.
In al deze gebieden kan nog wel vee grazen: van 1 koe of rendier per 15 hectare tot wel 4 dieren per hectare. Dat laatste kan in Nederland, gelet op de groeipotentie van het gras. Alleen milieutechnisch gezien mag dat niet van de overheid. De mens is een omnivoor en eet van nature vlees en planten. Dus veeteelt is, naast plantaardige productie, noodzakelijk om de mens te voeden. Het wordt tijd dat de politiek eens langer vooruit denkt, dan hun neus lang is.
Voedsel wordt in de toekomst steeds schaarser. Geen enkel land teelt voedsel met zo’n lage milieubelasting als de Nederlandse boer. Denk nu eens na politiek. Zorg eens dat wij burgers onze kringloopwijzer sluitend hebben. Sta alleen maar producten toe die 100% afbreekbaar zijn. Belast alles op dezelfde wijze. Het vliegverkeer en scheepvaart is nagenoeg onbelast, terwijl zij de grote vervuilers zijn.
Boer steeds meer bedreigd
De boer wordt in onze samenleving steeds meer bedreigd door de politiek (uit onwetendheid, geen verstand van zaken en beïnvloeding door wetenschappers en natuurorganisaties). Hoe harder zij roepen dat het slecht gaat met het milieu en de plantendiversiteit, des te meer subsidie en grond zij krijgen van de overheid (hun verdienmodel). Bij de wetenschap idem dito: hoe slechter het gaat met het milieu des te meer geld krijgt zij voor onderzoek (ook hun verdienmodel).
De boer is een gewillig slachtoffer en zegt toch niets terug. Doordat de media alleen maar het negatieve nieuws brengen, beïnvloeden zij de samenleving. Dit is zelfs zo erg dat er milieuactivisten ontstaan die de boerengezinnen bedreigen. Ook het onderwijs begint al kinderen te beïnvloeden met geen vlees te eten.
De Chinezen en enkele rijke Arabieren hebben wel een toekomstvisie. Zij kopen nu al over de wereld grote boerderijen op. Zij snappen dat er in de toekomst geen oliecrises, maar water- en voedselcrises ontstaan. Dus boeren: houd de moed erin. Over 30 jaar worden jullie weer gewaardeerd, want dan hebben ook wij weer hongersnood. Het verbaast mij niks als wij dan de natuurgebieden in ons land ontginnen voor landbouwdoeleinden. Honger breekt wetten.
Jaap Majoor
Laag Zuthem
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10883959/houd-moed-boeren-over-30-jaar-komt-de-waardering]Houd moed boeren, over 30 jaar komt de waardering[/url]