Shutterstock

Opinie Bert Rijk

Helpt precisielandbouw om droogte te managen?

27 September 2018 - Bert Rijk - 1 reactie

Nu de oogst in zicht komt, kijken we terug op een interessant jaar. Boeren die hun gewassen aan de praat hebben kunnen houden rekenen op een goed jaar, maar anderzijds zijn de eerste percelen van minder dan 10 ton geoogst of soms zelfs ondergeploegd.

Eerder heb ik verteld over het demoperceel dat we dit seizoen volgen. Dit perceel chipsaardappelen van het ras Lady Claire ligt in Zeewolde. De kleigrond houdt de vocht goed vast en met een tocht aan 2 kanten van het perceel was water aanvoeren ook geen probleem.

Opkomst tellen
We zijn dit seizoen begonnen met een nieuw product van Dronewerkers: opkomsttellingen. Door de zware regenval en matige kwaliteit van diverse partijen waren er dit jaar problemen met de opkomst. Dit levert een hoop onduidelijkheid op voor de teler en toeleverancier. De opkomsttellingen brengen snel en objectief de opkomst in kaart. Gelukkig voor Mts. van Es had dit perceel een gemiddelde opkomst van 94%, met hier en daar een misser. Dat is heel netjes.

De opkomst was gemiddeld 94% op het demoperceel.

Deze informatie komt ook tijdens de bemesting terug: als halverwege het seizoen blijkt dat de groei op een deel van het perceel achterblijft, dan heeft het geen zin om de plek met extra bemesting bij te sturen. Sterker nog: de planten die er wel staan krijgen meer zonlicht en nutriënten. Een extra hoge (kunst)mestgift zal zorgen dat deze knollen nog eerder uit de maat groeien, met mogelijk gevolgen voor kwaliteit.

Mysterieuze bodem
Dit seizoen hebben we ook aandacht besteed aan de groei, bemesting en bodemvocht. De groei verliep voorspoedig. Rond de gewassluiting zijn we (natchemische) grondmonsters gaan nemen om de beschikbaarheid van nutriënten te bepalen. Op basis van dronebeelden hebben we op 6 plekken een grondmonster gestoken (op goede, matige en mindere plekken).

De beschikbaarheid aan stikstof varieerde van 22 tot 85 kilo per hectare. Echter, door een mysterieuze bodemcorrectiefactor was het advies van het bodemkundig laboratorium om overal 125 kilo zuivere stikstof per hectare te strooien. Als we dit hadden toegediend, dan waren er een hoop problemen ontstaan. Vanwege de onduidelijkheid is besloten om geen variabele bemesting toe te dienen.

Verleden werd onthuld
In de droogteperiode hebben we ook dronebeelden verzameld, middels een experimentele warmtebeeldcamera. De temperatuur van het gewas is een goede indicator voor droogte. De algoritmes die gebruik maken van de weersgegevens, bodemkaarten en dronebeelden kunnen bodemvocht voorspellen.

De kaart van het gemeten perceel laat opmerkelijke strepen zien (dwars op de rijrichting), die liggen 12 meter uit elkaar. Na lang brainstormen is de mogelijke reden gevonden: greppels uit de tijd van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP), die eveneens om de 12 meter lagen.

De overdwarse strepen blijken oude drainagesloten van de RIJP.

Verder is er tussen het derde en vierde spuitspoor een strook te zien die (door overlap) dubbel beregend is. De bodem aan de linkerkant van het perceel heeft een beter vochtleverend vermogen. Helaas zijn er op het moment maar weinig machines beschikbaar die op dit niveau kunnen beregenen, al bieden druppelslangen of nieuwe beregeningshaspels daar mogelijk een uitkomst voor.

Opbrengst meten bij rooien
Nieuwe technieken (zoals drones) maken het mogelijk om met groeiende schaalgrootte toch op plantniveau te werken. Ook kunnen maatregelen in de teelt, die voorheen letterlijk onzichtbaar waren, bijgestuurd worden. Binnenkort zal er (in samenwerking met Grimme en dealer Weevers) een demorooier met opbrengstsensoren komen om dit perceel te rooien.

Op deze manier kan er tevens een goede inschatting worden gemaakt van de variatie in de opbrengst binnen dit perceel. Daarnaast kan er dan ook een voorzichtige inschatting gemaakt worden van het nut van precisielandbouw.

Bert Rijk

Bert Rijk is mede-eigenaar van Aurea Imaging. Dat bedrijf vliegt al sinds 2010 met drones, waarvan een aantal zelf ontworpen en gebouwd zijn. Volgens hem bieden drones de uitkomst voor flexibele inzet en betere beelden.
Reacties
1 reactie
herre bartlema 27 September 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10880057/helpt-precisielandbouw-om-droogte-te-managen]Helpt precisielandbouw om droogte te managen?[/url]
Bedankt Bert, voor het boeiende verslag van jouw onderzoek. De lezers van B&B zullen graag willen weten wat de experts ervan vinden. Wij van het Netwerk Smart Fertilization leiden ook uit jouw verslag weer af : de bemestingsadvisering moet op de schop. We hopen dat proces op gang te brengen met het geld , dat voor de uitvoering van de visienota van LNV ter beschikking zal komen. Overigens van harte welkom op 10/10 te Wageningen zie www.circularfarming.nl
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden