Een daling in de prijzen van korrelmaïs, sojabonen en tarwe zorgen ervoor dat de grondprijzen in de Verenigde Staten onder druk staan. Veehouders hebben juist een prima jaar achter de rug. Op de lange termijn blijven boeren en analisten positief. Ook een toegenomen onzekerheid bij boeren draagt niet bij aan de situatie.
In Europa, en zeker het dichtbevolkte Nederland, is het haast ondenkbaar dat de prijzen van landbouwgrond significant dalen. De gedachte alleen al. In de VS is het tegenovergestelde waar. De langetermijntrend mag dan onverminderd positief blijven, op de korte termijn is dat anders. Dit blijkt uit onderzoek van de Iowa State University (ISU).
Minder inkomen, lagere grondprijs
Data verzameld door de ISU toont dat de prijs van landbouwgrond in Iowa dit jaar met 3,1% is afgenomen tot omgerekend €27.272 per hectare. Dat past helemaal bij het sentiment in de staat, waar 58% van de ondervraagden aangeeft dat zij denken dat de grondprijzen komend jaar dalen. Tegelijk denkt 80% van die mensen dat de prijs over vijf jaar toeneemt. De belangrijkste twee redenen zijn het gedaalde bedrijfsinkomen en lagere commodity prijzen.
Het rendement op landbouwgrond (de winst die onderaan de streep overblijft na de teelt) bedraagt voor akkerbouwgrond dit jaar 8,61% in de VS en 2,57% wanneer ook al het grasland meerekent. Aardappeltelers hebben het relatief het beste gedaan, met bijna 10% rendement tegenover bijvoorbeeld 7% in de Corn Belt. Dat is wel lager dan het vijf of tienjarig gemiddelde. "In de inkomenscijfers is duidelijk zichtbaar dat bedrijven met een divers bouwplan beter presteren dan die met een eenzijdig maïs-sojabouwplan", zegt marktanalist Dave Muth van makelaarskantoor ISPC (Iowa State and Peoples Company).
Veehouder presteert beter
Bijzonder is dat de inkomens van veehouders voor het eerst boven die van akkerbouwers uitstijgen. Zij profiteren juist van de lagere graanprijzen, waardoor ze goedkoper voer kunnen inkopen. Tegelijkertijd zijn de verkoopprijzen van melk en vlees wel in de benen gebleven. Dit resulteert er tevens in dat veehouders meer interesse hebben om grond te kopen dan hun akkerbouwcollega's op het moment.
ISPC ziet geen trendbreuk ontstaan op de grondmarkt, ondanks dat je dit wellicht zou verwachten door een hoog inflatiecijfer en toegenomen onzekerheid rond de wereldpolitiek en tariefmuren. Pieken in verkoopprijzen zijn niet uit te sluiten, vooral wanneer meerdere kopers tegen elkaar opbieden. Tegelijkertijd is de trend afgevlakt waarbij grondeigenaren land verkopen omdat de markt sterk vragend is.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.