Terwijl Nederland Duitsland gaat helpen bij de aanpak van mestfraude met het doel de export op gang te houden, zoeken exporteurs alweer naar nieuwe bestemmingen. Een goede kanshebber is hier Noord-Frankrijk, waar een groot akkerbouwgebied te vinden is.
Duitsland was altijd een belangrijk afzetgebied voor Nederlandse mest en is nog steeds een belangrijke afnemer, maar daar moet tegelijkertijd steeds meer moeite voor worden gedaan. "Ze hebben nu het gevoel er geen grip op te hebben", zegt Hans Verkerk, van belangenbehartiger Cumela. Hij verwijst daarmee naar de meststroom van Nederland richting Duitsland. De laatste jaren deed Duitsland meerdere pogingen om de export aan banden te leggen.
Na een paar goede jaren kwam in de herfst van 2010 de mestexport vrijwel stil te liggen toen de Duitsers aangaven alleen nog de invoer van gehygiëniseerde mest toe te staan. In de volksmond werd noemden exporteurs het dubbel koken, wat het ook is want je verhit mest twee keer tot een bepaalde warmte om zo "schone" mest te krijgen. Doordat Nederland maar over een beperkte capaciteit beschikt om deze behandeling uit te voeren kwam de export vrijwel stil te liggen.
Ondertussen mag ook onbehandelde mest weer het land in, maar zijn de regels daaromtrent flink aangescherpt. De belangrijkste van die regels is dat er toestemming gevraagd moet worden aan de Duitse overheid voor de import van onbehandelde mest, Die bepaalt vervolgens wanneer de mest richting Duitsland mag. "Vaak valt die toestemming samen met de hoogtijdagen rond het uitrijden van mest. Logistiek is dat vervelend. Tevens hebben exporteurs alle dagen aanbod die zo niet kwijt kunnen", zegt Verkerk.
De enige groep die onder het aangescherpte beleid uitkomt en wel jaarrond onbehandelde mest mag aanvoeren zijn de biogasinstallaties. "Die vragen een continue input van mest."
Of er volgend jaar veel mest afgezet kan worden hangt af van de financiële positie van akkerbouwers. "Het ligt er aan of ze geld verdienen en de kunstmestprijs hoog is."
Om in de toekomst een gegarandeerde afzet van mest mogelijke te maken wordt nu veel energie gestoken in Noord-Frankrijk. "Daar zit een groot akkerbouwgebied, met weinig veehouders."
Tegelijkertijd probeert Nederland de banden met de Duitsers op orde te houden. "Nu is het bijvoorbeeld zo dat bij de grens de GPS uit de vrachtwagen gehaald wordt, maar dat kan straks niet meer. Dan komt de koffer vast aan de wagen te zitten. Dat het nu wel gebeurt heeft er mee te maken dat exporteurs de GPS nodig hebben voor andere vrachten." Volgens Verkerk gaat dit helpen om de Duitsers meer grip op de meststromen te krijgen. "Nu hebben ze het gevoel niet te weten waar de mest blijft."
Vraag is of veehouders en akkerbouwers in Duitsland niet hoeven door te geven wanneer ze mest aan- of afvoeren? "Dit hoeft pas aan het einde van het jaar." Wat inhoudt dat de basis er is, maar dat het systeem nog verder ontwikkeld moet worden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.