In een onderzoek naar georganiseerde, grensoverschrijdende mestfraude zijn vandaag (donderdag 11 februari) in Nederland en België invallen gedaan bij 32 bedrijven.
In Nederland hebben de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie 8 locaties in Noord-Brabant, Limburg en Utrecht doorzocht, meldt de NVWA in een nieuwsbericht. Daarbij is administratie in beslag genomen en beslag gelegd op banktegoeden, onroerend goed en voertuigen. Volgens de Vlaamse krant De Standaard zijn in België 24 huiszoekingen uitgevoerd.
Uit afzonderlijke strafrechtelijke onderzoeken in Nederland en België is het vermoeden ontstaan dat een aantal faciliterende bedrijven in beide landen samenwerkt bij fraude met meststoffen, aldus de NVWA. De verdachte intermediairs, vervoerders en verwerkers manipuleren vermoedelijk administratie en verplichte mestmonsters. Zo krijgt mest op papier een andere bestemming dan in werkelijkheid. Daarmee wordt veel geld verdiend, stelt de NVWA.
Onterecht subsidie Nederlandse co-vergister
Een manier om mest te verwerken is co-vergisting. In co-vergisters wordt biogas of warmte opgewekt door een mengsel van dierlijke mest en andere producten te vergisten. Het restproduct kan in een aantal gevallen worden gebruikt voor bemesting. Uit het onderzoek blijkt dat er vermoedelijk opzettelijk niet toegestane producten zijn gebruikt door een Nederlandse co-vergister, aldus de NVWA. Ook is vermoedelijk een onjuiste administratie van aangevoerde en verwerkte mest bijgehouden. Daardoor heeft dit mestverwerkende bedrijf mogelijk onterecht subsidie ontvangen van de Nederlandse overheid.
De fraude brengt volgens de NVWA de ruimte die Nederland krijgt om af te wijken van de Europese gebruiksnorm voor meststoffen (derogatie) in gevaar. Een teveel aan mest op het land is bovendien schadelijk voor de leefomgeving en de volksgezondheid, aldus de NVWA.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.