Agrifoto

Inside Mest

Nieuw fosfaatgetal zeker een jaar uitgesteld

28 December 2020 - Redactie Boerenbusiness

Agrarische bedrijven die geldige fosfaat grondmonsters hebben met alleen het zogenaamde P-Al of Pw getal mogen dat ook volgend jaar nog blijven gebruiken. In 2019 getrokken monsters blijven geldig tot en met 2023.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Monsters uit 2018 blijven geldig tot en met 2022. Dat melden het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en belangenorganisatie LTO. Op Kerstavond 24 december verzond LNV-minister Carola Schouten hierover een Kamerbrief.

Opnieuw in gesprek in 2021
Door de invoering van de nieuwe, gecombineerde fosfaatindicator zouden sommige ondernemers, bijvoorbeeld akkerbouwers op de (Zuidwestelijke) klei er in 2021 vergeleken met 2020 meer dan 10 procent op achteruit gaan qua fosfaatbemestingsruimte. Dat was voor LTO Nederland onverteerbaar, en er is zwaar op ingezet richting LNV om dit te voorkomen.

Als deze overgangsregeling geen oplossing biedt, wordt er waarschijnlijk een jaar uitstel verleend voor het werken met de gecombineerde fosfaatindicator. Het jaar 2021 wil LNV gebruiken om met de sector in gesprek te gaan over de fosfaatgebruiksnormen relatie tot het 7e Actieprogramma. Minister Schouten benadrukt dat de vernieuwing nodig is om toe te werken naar een betere evenwichtsbemesting en daarmee een verdere afname van de emissies vanuit bemesting naar water.

Digitale mestbon ook een jaar uitgesteld
In de Kerstavond Kamerbrief deelt LNV minister Schouten ook mee dat de voorgenomen verplichte digitale mesttransport bon wordt uitgesteld naar 2022. Een aantal pilots in 2021 moeten eventuele kinderziektes in de overgangsperiode voorkomen. De uitkomsten van de test- en pilotfase zijn bepalend voor de wijze van invoering van de digitale mestbon. Officieel het registratiesysteem Vervoer Dierlijke Mest (rVDM) genoemd.

Minister Schouten gaat er nu vanuit dat het rVDM na afloop van het mestseizoen 2021 voor alle ondernemers en transporten uitgerold kan worden. Door de maanden na het uitrijseizoen, waarin relatief weinig mesttransporten plaatsvinden, te benutten voor de brede uitrol van het systeem naar alle ondernemers, kan het systeem in een relatief rustige periode op ieder bedrijf worden toegepast en kunnen eventuele kinderziektes worden verholpen voordat het uitrijdseizoen in 2022 van start gaat, aldus de minister in de Kamerbrief.

Begin november al alarmbel
Tijdens het mestdebat begin november van dit jaar waarschuwde CDA Tweede Kamerlid Jaco Geurts al dat invoering per 1 januari van komend jaar tot grote problemen zou kunnen leiden. De minister was tot dat moment echter van mening dat de invoering van de verplichte digitale mestbon per 1 januari 2020 geen verrassing kon zijn, aangezien dit voornemen in 2019 al was bekend gemaakt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden