Landbouwminister Carola Schouten wil het mestbeleid in ons land drastisch veranderen, want de huidige gang van zaken is complex en fraudegevoelig. De bewindsvrouw wil toe naar een twee-sporen mestbeleid. Een veebedrijf is grondgebonden. Zo niet, dan moet alle mest verplicht worden verwerkt.
Dit laatste heeft verstrekkende gevolgen voor veel intensieve veehouders. Een nieuw mestbeleid vraagt om 'ingrijpende keuzes', zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
Schouten concludeert dat Nederland anno 2020 sprake is van een mestoverschot en wil daar verandering in brengen. In de afgelopen decennia is de grondwaterkwaliteit verbeterd, maar is er nog altijd sprake van uitspoeling op de zand en lössgronden. De doelen voor stikstof en fosfaat worden daardoor nog niet overal gehaald.
Meststromen fraudegevoelig
Daarbij noemt Schouten de mestnormen in relatie tot de verschillende teelten die vaak complex zijn. Ook de administratieve rompslomp is voor veel boeren een ding, weet ze. En daarbij zijn de meststromen fraudegevoelig, omdat mest afvoeren duur is.
Waar het in het kort op neerkomt, is dat Schouten toe wil naar een grondgebonden landbouw waarin kringlopen worden gesloten. Dit mag geen verrassing zijn, gezien haar eerdere visie op kringlooplandbouw. In het nieuwe beleid moet ruimte zijn voor mestverwerkingsproducten, zodat dit rendabeler wordt. De minister geeft aan dat een nieuw beleid vraagt om ingrijpende keuzes. Uitdagingen noemt ze de uitzonderingsposities en de juridische borging van het stelsel.
Twee sporenbeleid
Er moet een tweesporenbeleid komen, voor grondgebonden en niet grondgebonden bedrijven. De eerste groep zet de mest op eigen grond af. De tweede groep laat de mest verplicht afvoeren en verwerken. Daarmee ontstaan volgens haar transparante meststromen. Nu is het vaak zo dat melkveebedrijven een gedeelte van de mest afvoeren. Dat mag straks niet meer. Zodoende ontstaat een prikkel voor de melkveehouderij om grondgebonden te worden.
"In de toekomst zie ik een volledig grondgebonden melkveehouderij en rundvleesveehouderij voor me", aldus Schouten. Deze gedachte van Schouten is op zichzelf niet nieuw, al zet ze haar denkrichting in de Kamerbrief scherp weg. Schouten denkt aan regelgeving die de hoeveelheid koeien koppelt aan het aantal hectares die een melkveehouder bezit. Van varkens-, pluimvee-, en kalverhouders denkt Schouten dat ze kiezen voor de verplichte mestverwerking. Deze sector moet daarom verder professionaliseren. De minister benadrukt in de brief dat de plannen verder worden uitgewerkt.
Klik hier om de Kamerbrief te lezen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10889110/intensieve-veehouders-de-klos-in-mestplan-schouten]Intensieve veehouders de klos in mestplan Schouten [/url]