Maandag (10 augustus) ging de internetconsultatie omtrent de wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet (Urm) van het ministerie van Landbouw van start. Een zeer ongelukkige timing zo midden in de zomervakantie, met een korte periode om te reageren, aldus LTO en Cumela.
Het ministerie van LNV streeft ernaar om per 2021 mesttransporten digitaal en realtime (rVDM) te laten verantwoorden. Hiervoor moet een wijziging plaats vinden binnen de meststoffenwet. Om organisaties en betrokkenen de kans te geven om mee te denken over de wijziging, is er een online consultatie geopend. In de aankomende 4 weken heeft een ieder de kans om te reageren, een opmerkelijke timing in een iet wat bijzondere periode vinden LTO en Cumela
Digitalisering
LTO Nederland laat weten "ten algemene het streven naar het beter in beeld brengen en transparanter maken van de mestketen te ondersteunen". De belangenbehartiger meldt wel dat het van groot belang is dat de juiste hulpmiddelen ingezet worden in een situatie waar deze passen. Daarbij moeten de hulpmiddelen om de meststromen te digitaliseren praktisch zijn en voor minder werkdruk zorgen.
En dat is nu net iets waar de overheid in tekort schiet volgens Hans Verkerk van Cumela. Ondanks het feit dat hij een aantal wijzigingen heeft opgemerkt, die door onder andere Cumela in de consultatie van afgelopen juni zijn doorgevoerd, is het huidige idee verre van praktisch. "Het feit dat een mestintermediair straks in 3 verschillende systemen moet werken die niet met elkaar stroken vinden wij kwalijk. Een digitalisering behoort de verantwoording makkelijker en minder arbeidsintensief te maken, dat is nu niet het geval. 2 van de 3 systemen zijn sowieso niet op elkaar aangesloten, waardoor alles alsnog handmatig ingevoerd moet worden. Dit zorgt alleen maar voor meer werk, in plaats van minder," aldus Verkerk.
Bijzondere periode
Zowel LTO als Cumela laten weten de huidige wijzigingen eens goed onder de loep te gaan nemen, om waar mogelijk met duidelijke aanpassingen te komen. Over de timing van de online consultatie zijn beide organisaties niet te spreken. Midden in een zomervakantie, terwijl er nog veel mensen met vakantie zijn en dan de consultatie voor slechts 4 weken openstellen. De organisaties noemen de timing ongelukkig, zeker ook omdat ze zowel intern (binnen het eigen team) als extern (in samenwerking met andere belangenbehartigers) willen kijken of er onderling een versterkende band gecreëerd kan worden om met goede alternatieven te komen wanneer nodig. De timing lijkt ingegeven door tijdgebrek, iets wat volgens de organisaties niet past bij de noodzaak van de kwestie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.