Shutterstock

Nieuws Krachtvoerregeling

Schouten rekent voerplan door, maar belooft niets

9 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness

Carola Schouten laat haar krachtvoerregeling, het voerplan van de melkveehouderij en een combinatie van beiden doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Daarmee voert de landbouwminister de motie uit van de Kamerleden Geurts (CDA) en Harbers (VVD). Schouten doet vooralsnog geen enkele toezegging over het versoepelen van de voermaatregel.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de bewindsvrouw dat zij de motie van Geurts en Harbers, die er vooral op is gericht de haalbaarheid van het eigen voerplan van de melkveesector te toetsen, uit te gaan voeren. Het PBL heeft aangegeven hier 7 weken voor uit te trekken. Dan is het echter eind augustus, vlak voordat de krachtvoerregeling van kabinet ingaat op 1 september. 

Schouten doet geen toezegging het voerplan van de melkveesector, die uitgaat van 3% reductie van het ruw eiwitgehalte in het geleverde mengvoer op sectorniveau ten opzichte van 2018, ook daadwerkelijk over te nemen als het PBL met een gunstige doorrekening hiervan komt. Wel schrijft zij: "Ik wijs melkveehouders er wel op dat zowel in het sectorplan als in mijn voornemen een veevoermaatregel in werking treedt. Het is raadzaam hier nu al op te anticiperen in het voerregime, voeraankopen en voorraadbeheer."

Gesprekken over diergezondheid
Ook gaat de minister met deskundigen van onder meer de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) praten over de risico's voor de diergezondheid bij de uitvoer van de krachtvoerregeling vanaf 1 september. Zelf geeft zij uitvoerig in de brief aan dat in de huidige regeling is afgestemd op het garanderen van de diergezondheid en dat melkveehouders een vangnet hebben voor het bewaken van de gezondheid voor hun dieren.

"Mocht hieruit naar voren komen dat aanvullende diergezondheidsrisico's te verwachten zijn, dan pas ik de regeling hierop aan", schrijft Schouten. Ook voor de conclusies uit deze gesprekken trekt de bewindsvrouw 7 weken uit. Zij is van plan ze gelijktijdig met de doorrekening van het PBL te presenteren. Hoewel de voorgestelde voermaatregel 4 maanden van kracht is, geeft Schouten alvast een voorschot op 2021. Daarin moeten melkveehouders ook het rantsoen blijven aanpassen. "Ik blijf met de sector en deskundigen in gesprek om te komen tot afspraken voor 2021 en daarna om met aanpassing van veevoer een (verdere) vermindering van stikstofemissie in de landbouw te realiseren."

Voerplan stap dichterbij
Kamerlid Jaco Geurts noemt op social media dat door de toezegging van het PBL-onderzoek de uitvoering van het voerplan van de melkveesector een stap dichterbij is gekomen. Ook Agractie Nederland reageert voorzichtig positief, nu het onderzoek er komt en extra analyse komt op de effecten van de diergezondheid. De lange duur van het onderzoek van 7 weken baart de organisatie wel zorgen. "Aangezien de ministeriële regeling 1 september start, zal moeten blijken of deze stap serieus is of voor de bühne."

Jan-Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdag Zuivelfonds, maakt op twitter gehakt van de Kamerbrief van Schouten.
 

Intussen gaan de boerenprotesten in het land onverminderd door. Donderdagavond waren er onder meer trekkerdemonstraties in Flevoland, waarbij het plein in het centrum van Dronten vol stond met trekkers. Ook op Lelystad Airport werd gedemonstreerd. Daar werd volgens de berichten het hek geforceerd, waarna met trekkers het terrein op werd gereden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden