Als het aan de Commissie Remkes ligt, wordt het toedienen van drijfmest op bouw- en grasland binnen 10 jaar uitgefaseerd. Drijfmest heeft een negatieve invloed op de biodiversiteit en daarmee de bodemkwaliteit. De drijfmestban is zomaar een greep uit een reeks maatregelen waarmee Remkes de stikstofemissies uit de landbouw wil halveren.
De Commissie Remkes presenteerde vandaag (8 juni) in Nieuwspoort Den Haag een vuistdik eindadvies van maar liefst 175 pagina's aan het kabinet om het stikstofprobleem het hoofd te bieden. De landbouwsector wordt daarbij, zoals verwacht, niet ontzien. De ammoniakuitstoot moet in 2030 gehalveerd zijn om zodoende de kwetsbare natuurgebieden te ontlasten. Remkes vindt bovendien dat de huidige stikstofaanpak van het kabinet onvoldoende is en wil scherper aan de wind zeilen.
Een emissiearme landbouwsector is kort gezegd het doel van Remkes. Om daartoe te komen, zijn 5 oplossingsrichtingen bedacht. De zogenoemde 5 M's te weten: mineralen in balans, moderniseren mestbeleid, maatwerk in ruimtelijke inrichting, minimaliseren natuurbelasting en tot slot meten is beter weten.
Sturen op diervoer
Op het huidige gebruik van drijfmest is de commissie bijzonder kritisch, omdat deze techniek schadelijk is het voor het bodemleven. In uiterlijk in 2030 wil Remkes het toedienen van drijfmest aan banden leggen. Daarmee moet een vicieuze cirkel doorbroken worden. Omdat akkerbouwers geld krijgen wanneer zij drijfmest aanwenden, worden vaak de maximale bemestingsnormen opgezocht of zelfs overschreden. Dit leidt in de praktijk tot meervoudige bemesting in drijfmest en daarmee hoge emissies.
Door eiwit binnen de diervoerrantsoenen te reduceren naar behoefte van de bodem en gewassen, denkt de Commissie de stikstofbalans meer in evenwicht te brengen. In plaats van drijfmest moet dierlijke mest als basis dienen. Dan is er volgens de Commissie ook minder kunstmest nodig.
Dierlijke mest is volgens Remkes emissiearm, wanneer de stikstof sterker in de organische fractie is gebonden. Er wordt gewezen naar potstalmest, compost en mestkorrels. De huidige mestwetgeving ondersteund deze transitie nog onvoldoende en moet daarom worden gemoderniseerd.
Klik hier om het rapport te lezen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10887688/binnen-10-jaar-is-uitrijden-drijfmest-pass]'Binnen 10 jaar is uitrijden drijfmest passé'[/url]