Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Nieuws Stikstofcrisis

Landbouw Collectief sluit de rijen

14 Mei 2020 - Erik Colenbrander - 1 reactie

Het Landbouw Collectief heeft gisteravond (woensdag) afgesproken geen energie meer te verspillen aan onderlinge meningsverschillen. Besloten is nog meer dan voorheen te investeren in het elkaar te versterken en zo het boerenbelang te dienen. In het bijzonder wat betreft het stikstofdossier.

Dat meldt Bart Kemp, woordvoerder van Agractie Nederland. De 13 groeperingen en belangenorganisaties, die sinds begin oktober het Landbouw Collectief vormen, overlegden gisteravond over de stand van zaken en het vervolg van de samenwerking na het verschijnen van de Kamerbrief van 24 april. Afgelopen vrijdag heeft LTO Nederland bekend gemaakt te vertrekken uit het Landbouw Collectief.

LTO nam wel deel aan het overleg, aangezien de belangenbehartiger heeft aangegeven te willen blijven samenwerken op onderwerpen met de andere coalitiepartijen. Het vertrek van LTO-voorzitter Marc Calon heeft deze opstelling niet veranderd.

De onderlinge concurrentie verhoudingen worden opzij gezet

Bart Kemp

Uitersten in één coalitie
Kemp: “De agrarische sector heeft al vijanden genoeg buiten de landbouw. Elke partij uit het Landbouw Collectief heeft haar eigen DNA en strijdt voor eigen belangen. Maar de concurrentieverhoudingen worden opzij gezet om het algemeen agrarisch belang het beste te kunnen behartigen. We richten ons er alleen op hoe we elkaar kunnen versterken.”

Kemp licht de verhoudingen binnen het Landbouw Collectief, nu samenwerkende landbouwpartijen genoemd, toe: "FDF is goed in actievoeren. Het andere uiterste is de opstelling van LTO die altijd gericht is op samenwerking en gebaseerd op grondige kennis tot in de haarvaten van het politiek/bestuurlijke Nederlandse stelsel. Het Netwerk Grondig op haar beurt is gericht op extensieve grondgebonden bedrijven, vaak biologisch. Zij hebben ook hun stem. Er tussen in wil Agractie een verbindende rol spelen.”

Actuele beleidsagenda
Eerder deze week liet Linda Janssen van varkenshouderijorganisatie POV weten een vergelijkbare verbindende rol te zien voor haar organisatie. De samenwerkende landbouwpartijen hebben genoeg te doen, los van de interne perikelen van de laatste weken. De voerspoor aanpak van minister Schouten moet van tafel, maar ook de wetgeving rondom het extern salderen vergt nog steeds veel aandacht.

Het is de bedoeling dat de registratie van niet-agrarische partijen die ammoniakrechten van veebedrijven opkopen - om te voldoen aan hun eigen stikstofnormen die de overheid hen oplegt - wordt geborgd. Het Landbouw Collectief eist een belangrijke stem in dit systeem op.

Tot slot speelt de Natura2000 problematiek en de dreigende ontwaarding van veehouderijen die altijd in ontwikkeling zijn geweest maar nu zijn geblokkeerd, bijvoorbeeld de zogenaamde PAS-melders. Kemp: “Het advies van FDF om je bedrijf op waarde te laten taxeren om zo eventueel ontwaarding als gevolg van stikstofwetgeving te kunnen aantonen, ondersteun ik. Je bedrijf eens in de zoveel tijd laten taxeren is sowieso verstandig, los van de effecten van de stikstofproblematiek.”

Boerenbusiness organiseert een mini-enquête om uw mening over de Nederlandse agrarische belangenbehartiging te peilen. Vul deze enquête hier in. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
JW Schuringa 14 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10887276/landbouw-collectief-sluit-de-rijen]Landbouw Collectief sluit de rijen[/url]
Goed initiatief en rijen gesloten houden! P.S. maak Aalt Dijkhuizen gepreksvoerder !
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden