Het uitblijven van een derogatiebesluit door het Brusselse Nitraatcomité is onbehoorlijk bestuur. Dat vindt Wil Meulenbroeks, voorzitter van LTO Melkveehouderij.
Het uitstel van de beslissing tot uiterlijk juni, zoals minister Schouten in een Kamerbrief dit voorjaar liet weten, heeft geen onoverkomelijke consequenties. Maar lastig is het zeker en het maakt onzeker, zegt Meulenbroeks desgevraagd aan Boerenbusiness.
Mineralenbenutting in het geding
Meulenbroeks: “Op mijn bedrijf verdelen we de mestgift over 3 momenten gedurende het groeiseizoen, dat steeds langer wordt door de opwarming van de aarde. Opeens anders te moeten verdelen heeft negatieve consequenties voor de mineralenbenutting, waardoor de nitraatuitspoeling toeneemt. En laat dat nu juist het doel zijn waar het derogatiebesluit over gaat, namelijk het voorkomen van nitraatuitspoeling door teveel bemesting in één keer.”
Meulenbroeks vervolgt: “Met je boerenverstand zou je denken dat het nemen van een besluit niet zo moeilijk kan zijn. Een kwestie van tussentijds een keer extra bij elkaar komen in plaats van 4 x per jaar, zoals het Nitraat comité gewend is. En we hebben er vertrouwen in dat de derogatie opnieuw verlengd wordt. Gaan met die banaan, denk ik dan.”
Koppeling met fosfaatrechten
Mocht het Nitraatcomité, uiterlijk in juni, onverhoopt besluiten de derogatie niet te verlengen, dan zijn de consequenties groot. In de mesthandel groeit de zorg hierover. Mocht het verlies van derogatie daadwerkelijk aan de orde komen, dan komen ook de fosfaatrechten mogelijk op losse schroeven te staan. Maar dan zal het dit jaar niet meer lukken om de wet te wijzigen. Dit kost meer tijd dan een half jaar.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10886871/uitblijven-derogatie-onbehoorlijk-eu-bestuur]‘Uitblijven derogatie onbehoorlijk EU bestuur’[/url]