De Nederlandse provincies kondigden vorige week nog af eerst met de agrarische sector te willen overleggen voordat het extern salderen in werking treedt. Gisteren (donderdag) kwamen de provincies, verenigd in het IPO, en natuurorganisaties met een gezamenlijke verklaring dat ze 'samen willen optrekken' in het verbeteren van natuur. Ook rondom Natura2000-gebieden.
Want juist in tijden van economische wederopbouw moet er worden geïnvesteerd in natuur, concluderen natuurbeschermingsorganisaties met instemming van de provincies in het gezamenlijke rapport ‘decentraal natuurbeleid onder de Wet natuurbescherming.’
Minister Schouten heeft precies een week geleden de provincies opgedragen eerst met de agrarische sector te overleggen, alvorens invulling te geven aan het extern salderen binnen de Spoedwet aanpak stikstof. Met de snelle uitvoering van deze wet wil het kabinet niet alleen spoedige groei van de woningbouw en infrastructuur mogelijk maken, maar ook natuurherstel en sanering van de veehouderij.
2019 niet goed genoeg
Hoewel het IPO eerst het beleid met de agrarische sector moet afstemmen, voordat ammoniak via veebedrijven kan worden opgekocht, stellen de provincies met de natuurorganisaties dat de natuurdoelen in 2019 niet zijn gehaald. Fred Wouters, directeur Vogelbescherming Nederland, zegt in een verklaring: “Natuurherstel plaatst ons voor een gigantische uitdaging. Provincies hebben daarin een belangrijke taak. Dit rapport maakt duidelijk dat er meer inzet nodig is om de natuurdoelen te halen. Maar provincies kunnen dit niet alleen. Ook het rijk moet zijn verantwoordelijkheid nemen en het de provincies beter mogelijk maken de natuur te herstellen.”
Inzet Schouten
De provincies en natuurorganisaties merken daarbij op dat investeren in Natura2000-gebieden alleen niet voldoende is: de milieucondities voor de natuur moeten juist ook verbeteren door maatregelen buiten N2000-gebieden. “Nederland staat voor grote opgaven. Natuurbescherming, zoveel mogelijk economisch perspectief voor alle sectoren, opbouw na de coronacrisis en forse reductie in stikstofdepositie. Deze opgaven moeten zoveel mogelijk integraal worden opgepakt. Dat vraag om een nieuwe, natuurinclusieve manier kijken naar ons ruimtegebruik. En daar zijn forse investeringen voor nodig, meer dan we nu al samen doen”, zegt Peter Drenth namens de 12 provincies in een verklaring.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10886649/provincies-trekken-samen-op-met-natuurorganisaties]Provincies trekken samen op met natuurorganisaties[/url]
De agro industrie heeft veel kapotgemaakt. Er is heel weinig natuur over in ons land. De grond wordt volgepompt met stond en gif. Miljoenen koeien, kippen en varkens zijn opgepropt in loodsen zijn geen natuur. Gele akkers zijn geen natuur. Zwarte sloten zijn geen natuur. Trots op de boer, wordt een zielige vertoning. Trots is wat anders dan waardering. Waardering is er, maar trots is een narcistische houding die in negatieve zin drijft op zelfverlogening. Kom daar eens uit! Voordat de waardering voor de boeren gaat verdwijnen.
Sinds 1990 is er in Nederland ruim 190.000 ha natuurgrond bijgekomen. Dat is 45% meer natuur. (bron CBS).