Farmers Defence Force overweegt een gang naar de rechter om de spoedwetgeving en het onderliggend stikstofbeleid van het kabinet juridisch onderuit te halen. Volgens de organisatie zijn ze "juridisch onhoudbaar en onzorgvuldig doorgevoerd." Ook andere acties sluit de beweging niet uit.
Farmers Defence Force (FDF) is juridisch advies aan het inwinnen hoe de gang naar de rechter het beste kan worden aangevlogen, schrijft het bestuur in een uitgebreide nieuwsbrief aan de leden en de volgers. Het steekt FDF enorm dat landbouwminister Carola Schouten doorgaat met het uitrollen van het stikstofbeleid van het kabinet, zonder dat daar agrarische sector daar invloed op heeft.
Zeker nu de coronacrisis tot heel veel beperkingen heeft geleid. Volgens FDF jaagt het kabinet juist in deze periode "meer dan 84 wetten er doorheen als hamerstuk, die niet worden behandeld en bediscussieerd in de Tweede Kamer. Wetten worden geïmplementeerd zonder dat wij - de betrokken en gedupeerde burgers - onze democratische staatrechtelijke rechten kunnen gebruiken, zoals het recht op demonstratie."
Verschuiven ammoniak naar stikstofoxiden
FDF wil het juridisch verweer onder meer bouwen op, kort samengevat, het verschuiven van ammoniak naar stikstofoxiden. Volgens de organisatie zijn het kabinet en de provincies dit aan het doen door veebedrijven op te kopen en de daardoor vrijgekomen ammoniakrechten te herverdelen naar "Schiphol, zware industrie en huizenbouw". Dit heeft de provincie Noord-Brabant onlangs uitgevoerd om de realistatie van een industriepark bij Moerdijk mogelijk te maken.
Volgens de FDF mogen ammoniakrechten echter niet worden gebruikt om elders als stikstofdioxidenrechten te worden ingezet. Zij baseert zich daarbij op de Europese NEC Richtlijn, die tot doel heeft verzuring van de bodem tegen te gaan. Volgens deze richtlijn is "gereduceerde ammoniakemissie verschuiven naar een toename van de emissie van stikstofoxiden niet mogelijk". Het kabinet heeft namelijk ook de verplichting de uitstoot van stikstofoxiden te reduceren, zo interpreteert FDF de richtlijn.
Luchtkwaliteit verbeteren
Bovendien staan stikstofoxiden ook te boek als fijnstof en dragen zij dus bij aan de uitstoot daarvan. Terwijl Nederland juist de grenswaarden van fijnstof moet terugbrengen, stelt FDF, om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ook in het inmiddels beruchte PAS arrest van de Raad van State van 29 mei 2019 vindt FDF argumenten die de transfer van ammoniak- naar stikstofoxidenrechten ter discussie stellen. Het verschuiven van de depositievorm mag geen schadelijke gevolgen hebben voor de natuurlijke kenmerken van een gebied. "Stikstofoxiden, die sterk verzurend werken, hebben dat wel."
Een volgend bezwaar vindt FDF in het onderzoek dat de Stichting Agri Facts eind vorig jaar heeft uitgevoerd en tot de conclusie komt dat de Spoedwet stikstof in strijd is met de Habitatrichtlijn. De uitvoering van de wet heeft volgens Agri Facts namelijk geen enkel meetbaar effect om verbossing van stikstofarme grond tegen te gaan.
Zichzelf uitstel verlenen
En FDF verwijst ook naar het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. De organisatie verwijst daarbij naar het zogeheten Urgenda-vonnis, waarbij de Nederlandse Staat van de rechter de opdracht heeft gekregen de uitstoot van broeikasgassen voor 2020 met 25% te reduceren ten opzichte van 1990.
"In verband met de coronacrisis wil het kabinet zichzelf uitstel verlenen tot deze verplichte reductie", schrijft FDF. "Met betrekking tot de opdracht om de luchtkwaliteit te verbeteren, neemt de Nederlandse Staat vaker een loopje met de wet. Ondanks dat ook hier een verplichting uit voortvloeit door de met ‘Brussel’ gemaakte afspraken. Een verschuiving van ammoniak naar stikstofoxiden en fijnstof is niet in overeenstemming met de zorgplicht."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.