Het Landbouw Collectief is woest op landbouwminister Carola Schouten. Een overleg tussen de bewindsvrouw en een delegatie van het collectief vandaag heeft niets opgeleverd. Sterker nog: het Landbouw Collectief heeft het gevoel dat alles in het stikstofbeleid reeds is voorgekookt en dat ze geen enkele invloed op de maatregelen heeft.
Het Landbouw Collectief schort het overleg met de minister dan ook op. Het verbond van 13 belangenbehartigers in de landbouw meldt in een verklaring dan ook 'zwaar teleurgesteld' in het overleg met Schouten te zijn. "De kaarten in Den Haag lijken al in 2019 te zijn geschud. In niets lijkt het erop, dat de minister zich op belangrijke punten sterk wil maken voor de sector en tot reële oplossingen wil komen. Zelfs in deze bijzondere periode van de coronacrisis, waarbij de stikstofconcentratie in de lucht sterk is gedaald en voedselvoorziening crucialer is dan ooit, wil het kabinet de agenda van 2019 doordrukken."
Twee lijnen in stikstofbeleid
Het Landbouw Collectief signaleert dat het kabinet twee lijnen volgt in het stikstofbeleid. Aan de ene heeft het ministerie van Landbouw intensief met het Landbouw Collectief overleg over het stikstofreductieplan dat de landbouwsector zelf heeft geformuleerd en op 20 november 2019 heeft gepresenteerd. Aan de andere kant zet het kabinet haar eigen lijnen uit met bijvoorbeeld de Spoedwet Aanpak Stikstof, waarin eisen zijn opgenomen om de stikstofemissie via het veevoer te kunnen reduceren.
In het overleg bleek volgens het collectief dat Schouten eiwitarm voer via deze Spoedwet nog steeds verplicht voor iedereen wilt invoeren. "En dat middenin de coronacrisis, waarbij de boeren en de partners in de voedselketen wel wat anders aan hun hoofd hebben en zelfs niet eens goed kunnen worden voorgelicht of ondersteund. Voor ons als Landbouw Collectief niet alleen onbegrijpelijk, maar ook onverantwoord", benadrukt het verbond. Zij wijst erop dat ideeën vanuit het collectief op dit punt, naast eiwitarm voer bijvoorbeeld meer beweiden en uitrijden van mest aangelengd met water, vanuit het ministerie steeds "juridisch worden lamgeslagen."
Geen waardering voor inspanningen
Het steekt het Landbouw Collectief ook dat de agrarische sector van Schouten geen waardering krijgt voor de inspanningen die de sector verricht om de ammoniakuitstoot te beperken. Volgens de agrarische belangenbehartigers schrijft het ministerie de door de landbouw opgelegde doelstelling van 1 kTon besparing voor dit jaar, die reeds is geleverd door het houden van minder dieren en minder eiwit in het voer, toe aan 'ontwikkelingen die zich normaal ook al voordoen'.
Daarbij wijst het collectief ook naar de saneringsregeling voor de varkenshouderij, waardoor circa 10% van het aantal varkensbedrijven gaat stoppen. "Het borgen van deze reducties wordt juridisch onmogelijk gemaakt", aldus het collectief. "Zo is het voor de landbouw onmogelijk om al haar inspanningen ook te verzilveren."
Schouten betreurt stap Landbouw Collectief
Minister Schouten laat in een verklaring van het kabinet weten de stap van het Landbouw Collectief te betreuren. Volgens haar is er de afgelopen maanden juist veel besproken en gerealiseerd." "Het is juist nu van groot belang om met elkaar te komen tot oplossingen voor de stikstofproblematiek en de toekomst van een krachtige, economisch gezonde landbouwsector." Zij houdt de deur open voor het collectief om weer met elkaar in gesprek te gaan.
Volgens het kabinet sluit zij juist "zoveel mogelijk" aan bij de maatregelen die het Landbouw Collectief heeft voorgesteld, zoals het eitwitarm voer, meer beweiden en het aanlengen van mest met water. Ook benadrukt het ministerie van Landbouw dat het uitgangspunt bij opkoop van veebedrijven altijd vrijwilligheid is. Het extern salderen van veehouderijen wordt pas mogelijk maken als er voldoende waarborgen zijn ingebouwd.
Wildwest in opkoop stikstofruimte
Dat laatste is ook een van de voornaamste punten van het Landbouw Collectief, die een wildwest in opkoop van stikstofruimte bij bedrijven vreest zoals de provincie Noord-Brabant onlangs etaleerde. Daarmee wordt de Nederlandse veehouderij uitgehold. De provincies, verenigd in het IPO, hebben volgens het collectief aangegeven hier eerst met de landbouwsector over te willen overleggen. Minister Schouten deed daarbij wel de toezegging een generaal pardon voor de zogeheten PAS-melders en andere bedrijven die ten onrechte nog geen natuurvergunning hebben, zo snel mogelijk te regelen.
Grote twistpunten zijn volgens het Landbouw Collectief verder onder meer het behoud van de latente ruimte in vergunning, die nog steeds ter discussie staat. Ook een adequaat stikstofregistratiesysteem, waarbij ammoniak wordt gescheiden van stikstofdioxide, stuit volgens het collectief op grote bezwaren van het kabinet. En er zijn nog steeds geen concrete afspraken gemaakt over een, zoals het collectief omschrijft, "passende beloning voor de varkenshouderij voor hun geleverde stikstofruimte uit de warme sanering."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10886505/boos-landbouw-collectief-stopt-overleg-met-schouten]Boos Landbouw Collectief stopt overleg met Schouten[/url]
Zullen we de overtollige aardappels en twee weken melk samen met mest dumpen in Den Haag?
Dan moet iedereen hamsteren, behalve de politiek.
voedsel keten plat leggen is zeer gevaarlijk en tref je de burger mee. We moeten de politiek raken. Dat lukt het best als vele ondernemers het vertrouwen in de politiek opzeggen, dit breed uitmeten en minimaal € 10.000 cash op gaan nemen. De banken zullen rutte smeken om alle corrupte maatregelen terug te draaien.
@Erik Arend, Bij ecologisch verantwoorde landbouw worden bijvoorbeeld geen bossen gekapt voor de productie van veevoeder. Door ontbossing worden wilde dieren uit hun habitat verdreven, waardoor ze gemakkelijker in contact komen met de mens.
Professor Kate Jones, Leerstoel Ecologie en Biodiversiteit aan de University College London (UCL), zegt over het kappen van bossen en de druk op verschillende habitats en ecosystemen: "Hoe kleiner leefgebieden voor dieren, hoe dichter ze tegen de mens aanschurken, hoe groter ook de kans dat ziektes worden overgedragen."
Zie (open URL): bit.ly/3bJnB16
Een zoönose zoals het coronavirus is een ziektedrager die van dier op mens overspringt en kan zich als een lopend vuur verspreiden.
Daarvan was ook sprake bij onder andere de varkenspest en de Q-koorts als gevolg van de intensieve veehouderij.
Zie (open URL): bit.ly/2USLfBz
Daar kunt u ook lezen dat de vleermuis niet de boosdoener is wat betreft het coronavirus.