Hoeveel stikstof uit de Nederlandse landbouw daadwerkelijk neerslaat op de natuur blijft nog even in nevelen gehuld. De onderzoekers van het Mesdag Zuivelfonds zijn opnieuw gestart met het doorrekenen van de stikstofdeposities op natuurgebieden en het aandeel van de landbouw daarin. Ook heeft de stichting een 'goed gesprek' gehad met het RIVM.
Dit meldt Jan-Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdag Zuivelfonds, in een brief. Het gesprek met het RIVM heeft gisteren (dinsdag 3 maart) plaatsgevonden. Daarbij is onder meer gesproken over de fouten in het OPS-rekenmodel van het RIVM, waardoor het Mesdagfonds zich begin deze week genoodzaakt zag haar stikstofdepositiecijfer voor de landbouw van 25% in te trekken.
Volgens Vogelaar kwam uit het gesprek met medewerkers van het RIVM naar voren dat de 'partijen het erover eens zijn de handleiding bij het OPS-rekenmodel beter had gekund'. Ook alle validatiechecks in de software zelf ontbreken, waardoor het Mesdagfonds een berekening heeft uitgevoerd die het systeem - zo bleek achteraf - niet aankon.
Knelpunt natuurgebieden
Ook is gesproken het het percentage van 46% die de Commissie Remkes hanteert als aandeel van de landbouw in de stikstofproblematiek. Later, kort voor de presentatie van de Mesdag-doorrekeningen, heeft het RIVM dit aangepast naar 45%. Volgens Vogelaar is dit cijfer echter ook onjuist en gaat het RIVM dit wijzigen naar 41%. Een knelpunt is nu de vraag welke natuurgebieden volgens de wetgeving moeten worden meegeteld in de rekensom, meldt Vogelaar. "Dat is op dit moment niet helder."
Het Mesdagfonds geeft aan het RIVM nogmaals te hebben uitgenodigd deel te nemen aan het 3-jarige depositie-onderzoek, dat in januari in gang is gezet door de Universiteit van Amsterdam. "Het RIVM wil daaraan op onderdelen meewerken, mits zij hiervoor budget krijgt van LNV", aldus Vogelaar.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10886069/stikstofcijfer-landbouw-blijft-in-nevelen-gehuld]Stikstofcijfer landbouw blijft in nevelen gehuld[/url]