Shutterstock

Nieuws Stikstofbeleid

Stikstofcijfer Mesdag Zuivelfonds klopt niet

1 Maart 2020 - Redactie Boerenbusiness - 19 reacties

Het percentage van 25% die het Mesdag Zuivelfonds heeft berekend als aandeel van de landbouw in de stikstofdepositie op natuurgebieden, klopt niet. Volgens de stichting komt dit door een fout in het rekenmodel OPS van het RIVM. Het Mesdagfonds laat de berekening nu opnieuw uitvoeren.

De 'bug' in OPS kon tijdens de berekeningen onmogelijk worden opgemerkt en was niet vermeld in de handleiding, zo laat Jan Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdag Zuivelfonds, in een verklaring weten. De fout kwam aan het licht door een attente RIVM-medewerker, nadat het Mesdagfonds alle haar calculaties openbaar had gemaakt. Hieruit kwam naar voren dat het rekenmodel van het RIVM niet goed overweg kan met invoerbestanden van meerdere stoffen, in dit geval stikstofoxiden en ammoniak. 

"Deze bug in de OPS-software hebben wij helaas niet kunnen voorzien", aldus Vogelaar. Hij wijst erop dat het Mesdagfonds alle aanwijzingen van het RIVM heeft opgevolgd en ook het programma zelf nooit aangaf niet overweg te kunnen met meerdere stoffen tegelijk. "Wanneer een model niet met een bepaalde invoerwijze overweg kan, behoort het model dat te signaleren", oordeelt Vogelaar.

Onderzoek ingesteld
Wat het juiste percentage is, wordt nog berekend. Het Mesdag Zuivelfonds huurt hiervoor extra computercapaciteit in om de rekentijd te bekorten. De organisatie had een onderzoek ingesteld na de eigen calculaties, nadat het RIVM direct na de presentatie van de Mesdag-cijfers op 20 februari aangaf dat het percentage van 25% te laag is.

Volgens het instituut komt dit doordat Mesdag alle Natura200-gebieden, dus ook die uit water bestaan, heeft meegeteld. Ook zou Mesdag een minder verfijnd raster, oftewel minder gedetailleerde, berekeningen hebben gemaakt. Vogelaar geeft echter aan dat uit nader onderzoek van het Mesdagfonds blijkt dat een minder verfijnd raster "hooguit een geringe afwijking" geeft. Ook de waterige natuurgebieden zijn niet de achterliggende oorzaak.

Conclusies niet ter discussie
Vogelaar benadrukt in de verklaring dat enkel het percentage van 25% ter discussie staat. Andere conclusies onderschrijft het Mesdag Zuivelfonds nog steeds volledig. Dit zijn onder meer dat de Commissie Remkes onjuiste cijfers naar buiten heeft gebracht, onder meer het aandeel van 46% voor de landbouw. En dat bij een volledige verbod op de landbouw in 70% van  de stikstofgevoelige natuurgebieden de stikstofnorm niet wordt gehaald.

Ook het saneren van de zogeheten piekbelasters, zoals veebedrijf nabij een Natura2000-gebied, draagt amper bij aan de stikstofdoelstellingen. En tot slot, benadrukt Vogelaar dat de miljardenschades in de bouw niet nodig waren geweest als de depositieberekeningen voor de vergunningen vanuit emissieregistratie waren gekoppeld. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
Fortissimo 2 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10886036/stikstofcijfer-mesdag-zuivelfonds-klopt-niet]Stikstofcijfer Mesdag Zuivelfonds klopt niet[/url]
Discussie op inhoud is altijd goed. Nu de 'blackbox' van het rekenmodel nog openbaar maken. Vervolgens zal er moeten worden gekeken naar de daadwerkelijke toestand van de Natura 2000 gebieden. Hoor hier en daar geluiden dat ecologen ook de kwetsbare gebieden nog steeds in de A-klasse scoren. Dus wat is dan de problematiek? De kern van de discussie dient hier over te gaan. Maar of de kliek van Rutte daar van gediend is valt nog te bezien.
gerrit 2 Maart 2020
Wat de uitkomst ook is de landbouw heeft geen stikstof probleem ,dat is nu wel een keer duidelijk.
Als de landbouw wordt mee gerekend zijn wij de enige sector wie stikstof vastlegt.
Onze sector heeft een positief effect op de stikstofsoap van de overheid.
Het verhaal is bedoeld om de boer te demotiveren om door te gaan en zo voor een een lage prijs de grond bij de boer weg te halen .
Jan de boer 2 Maart 2020
Het is gewoon een dikke flauwe kul!
Deze hele stikstof onzin is om de boeren hun land te kunnen afnemen en de snelheid op snelwegen naar beste krijgen zodat zelfrijdende auto's veilig ingevoerd kunnen worden.
Het RIVM wordt gebruikt om 5G stilletjes uitgerold te krijgen.
Groningen is op dit moment de proeftuin van Europa.
Ook hierin vaalt de RIVM omdat er bewust totaal niet onderzoek wordt gedaan naar de negatieve effecten van 5G.
RIVM; stikstof, corona, 5G. Alle drie voorbeelden waarbij de RIVM het laat afweten.
ps 2 Maart 2020
Wat klopt er wel eigenlijk wel bij de de overheid en onterecht RIVM als legalisatiemiddel gebruiken voor hun wetjes en regeltjes door te drukken, een ding als voorbereiding met fosfaat wet werden er veel fouten onder tapijt geveegd en is er nog niks opgelost met dit rechtssysteem en blijft door broeden ,wie gelooft de overheid nog als voorbeeldfunctie liegen en bedriegen alles aan elkaar
Geertruida 2 Maart 2020
Ik ga er nu vanuit dat LNV de extra kosten op zich neemt? De minister van Landbouw én Natuur zal haar werk toch zorgvuldig gedaan willen hebben?!
W Bemelmans 2 Maart 2020
Wie geloofd die overheid nog ze liegen en bedriegen alles aan
elkaar .Ik ben er helemaal klaar mee ze doen maar ,ik ben 76 jaar
te oud om te vertrekken anders was ik al weg geweest.
tem 2 Maart 2020
voor bb vind ik de kop van het artikel niet gepast .want mestdag heeft wel zijn kop boven het maaiveld durven uit steken. bedankt hiervoor.
zomer 2 Maart 2020
Waarom hoor ik niemand meer over de industrie die bevoordeeld wordt door maar vanaf 10.000 kg in beeld te zijn. De kleinere industrie heeft ook behoorlijk wat % op de schijf die hen toekomt. Dat is voor het gemak maar bij de boeren erop gegooid. Hoeveel koeien moet je daarvoor wel niet melken.
info 2 Maart 2020
Let goed op de nieuwe berekening gaat meer worden als die 25% zo handig zijn ze wel met dit soort spelletjes, het blijven ratten
Gijs 2 Maart 2020
Boeren, steek nu niet jullie koppen in het zand. Vogelaar bedot ons. Na zoveel tijd komt hij zeggen dat er iets fout is met het model. Blaaskaak. Wij veeboeren produceren gewoon te veel ammoniak. Teveel op verkeerde plekken, helaas niet op het boerenland zelf.
Stikstof is steengoed, mits wij het zelf gebruiken en NIET op grond en water van een ander. Hoe houden wij ammoniak op eigen land? Dat is de vraag.
tot hier en niet verder 3 Maart 2020
Vogelaar met zijn clubje heeft toch maar mooi zijn nek uitgestoken, eigenlijk gewoon het werk gedaan waarvoor de ambtenaren voor betaald worden, het moet niet gekker worden dat ze ons moedwillig bedotten
Gijs 3 Maart 2020
Vogelaar probeert ook zijn baantje veilig te stellen. Grote mond, weinig inhoud = blaaskaak.
Twijfelzaaier, uitstel proberen te krijgen, maar de boemerang komt
Tadic 3 Maart 2020
Gijs schreef:
Vogelaar probeert ook zijn baantje veilig te stellen. Grote mond, weinig inhoud = blaaskaak.
Twijfelzaaier, uitstel proberen te krijgen, maar de boemerang komt
En Gijs , wat mogen wij van jouw verwachten?

Ik respecteer mensen die hun nek uitsteken met wellicht de kans dat het misschien niet lukt.

Het kost mij altijd veel meer moeite om respect te hebben voor degenen die anderen betichten en dan ook nog onder een verzonnen naam
Ans 3 Maart 2020
Er zijn wel feiten. Ondanks de heel ingewikkelde berekeningen gepaard met extra computer capaciteit om het te kunnen berekenen. De feiten zijn dat er bijna niks gemeten is. En dat het afgesproken aannamen zijn, met daar bovenop de berekenmodellen. Dus afgesproken is, welke getallen zullen we invoeren. Nog een feit is. Het weinige stikstof wat er gemeten is, weet nog niemand of het uit de landbouw komt of anders.
En waarom komt er niks meer over industrie, die pas mee geld boven de 10000kg. En de bouw zou vrij gepleit zijn. Maar de bouw laat niks horen.
Abonnee
Vincent 3 Maart 2020
Gijs schreef:
Vogelaar probeert ook zijn baantje veilig te stellen. Grote mond, weinig inhoud = blaaskaak.
Twijfelzaaier, uitstel proberen te krijgen, maar de boemerang komt
Gijs probeert zijn (natte) droom veilig te stellen.
Jan Cees Vogelaar komt met veel inhoud en feiten kennis en daar kunnen de systeem denkers niet zo goed mee omgaan. Tsja, als je zulke serieuze inhoudelijk correcte tegenargumenten boven water weet te krijgen noemen de zogenaamde groenen je maar gewoon een blaaskaak. Geeft toch wel je eigen zwakte aan , of niet Gijs?
En hoezo een baantje veilig stellen? Welk baantje dan? Hij doet er gewoon bij uit overtuiging en om tegen onrecht te strijden!!! Zou een ieder eens over na moeten denken.
Gijs (mijn doopnaam) 3 Maart 2020
Ans doe gewoon en spreek geen taal van een politica of politicus: er is niks complex aan. Elke PC heeft veel en zeker voldoende rekenkracht. Je zegt dat er nauwelijks wat gemeten wordt; de realiteit is anders. Ik ben ook melkveehouder en ben met een plan bezig de waardevolle ammoniak bij mij zelf te houden, te verminderen en niet elders bij buren en in natuurgebieden. Dat bespaart veel geld en overlast.
Gerrit 3 Maart 2020
Gijs lees dit eens.

interessantetijden.nl

We telden de subsidiebedragen uit de jaarverslagen op van de 12 Postcode Loterij-clubs die zich als lobbycoalitie in Den Haag door ‘De Groene 11’ laten vertegenwoordigen, zoals Natuurmonumenten. Ze kregen 164 miljoen euro subsidie, en 64 miljoen euro campagnebudget van de Postcode Loterij.
Gerrit 3 Maart 2020
Gijs lees dit eens.

interessantetijden.nl

We telden de subsidiebedragen uit de jaarverslagen op van de 12 Postcode Loterij-clubs die zich als lobbycoalitie in Den Haag door ‘De Groene 11’ laten vertegenwoordigen, zoals Natuurmonumenten. Ze kregen 164 miljoen euro subsidie, en 64 miljoen euro campagnebudget van de Postcode Loterij.
Gijs 3 Maart 2020
VOGELAAR mag weleens een toontje lager zingen. Prutswerk door hun deskundigen. Schaam je diep enne wat is het slecht voor het boerenvak.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden