Veel van de maatregelen die het kabinet wil nemen om de stikstofdepositie terug te dringen, zoals het opkopen van veebedrijven, hebben maar een beperkt effect. Zeker voor het geld wat er voor wordt gereserveerd. Toch komen deze resultaten van de stikstofberekeningen van het Mesdag Zuivelfonds na de presentatie amper voor het voetlicht.
Het Mesdag Zuivelfonds heeft gisteren (donderdag) haar eigen doorrekeningen gepresenteerd van de stikstofdata van het RIVM. In de - met name - algemene media heeft zich daarna vooral een discussie ontsponnen welke instituut de echte stikstofcijfers berekent: het RIVM of Mesdag? Wat tot teleurstelling van Geesje Rotgers door deze media twist onderbelicht blijft, is het beperkte effect van de stikstofmaatregelen die het kabinet wil nemen op het terugdringen van de depositie.
Klein beetje winst in depositie
Rotgers, coördinator van het onderzoeksteam van het Mesdag Zuivelfonds, gaf gisteren in Den Haag aan dat de stikstofmaatregelen die het kabinet voor ogen heeft voor de landbouw 'heel kostbaar zijn en relatief weinig effect heeft'. "Veel maatregelen worden genomen voor een klein beetje winst in depositie", aldus Rotgers bij de presentatie. Zij onderbouwde dit ook door voorbeelden te geven van de stikstofneerslag van melkveebedrijven dicht bij een Natura2000-gebied.
Het saneren van de zogeheten piekbelasters, wat een voornemen van het kabinet is, heeft volgens Rotgers daardoor weinig effect op de natuur. Ook omdat deze bedrijven vaak helemaal niet dicht bij een Natura2000-gebied zitten. Een wens van het Mesdag Zuivelfonds daarom is dat het kabinet de juiste uitgangspunten gaat hanteren. Rotgers wijst op de Commissie Remkes, die heel Nederland heeft meegeteld in stikstof terwijl het enkele moet gaan over de depositie in natuurgebieden. "Het kabinet neemt nu maatregelen op basis van foutieve uitgangspunten. Dat moet anders."
Jan-Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdag Zuivelfonds, was daar gisteren ook klip en klaar over: "Het kabinet moet stoppen met deze virtuele stikstofgame."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10885959/effect-stikstofmaatregelen-raakt-ondergesneeuwd]'Effect stikstofmaatregelen raakt ondergesneeuwd'[/url]
De informatie, gebracht door Vogelaar was zo warrig, dat de journalist van Nieuwsuur moest ingrijpen. Ik hield mijn tenen krom. Mesdag heeft aan geloofwaardigheid zeer ingeboet. Onder de mom van wetenschap verwarring willen zaaien. Weg met die vreemde vogel.