"Deze virtuele stikstofgame brengt het beleid van het kabinet in beeld. Een beleid met enorm veel onkunde die de veehouderij en het land in een crisis heeft gestuurd. Dat moet stoppen", zo zei Jan-Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdag Zuivelfonds, na de presentatie van de doorrekeningen van de RIVM-stikstofdata.
De doorberekeningen van het researchteam in opdracht van het Mesdag Zuivelfonds gaf Vogelaar veel nieuwe inzichten, zo gaf hij aan. "Terwijl ik toch al 6 tot 7 jaar met stikstofmodellen bezig ben. Uit het onderzoek komt echt een totaal ander beeld."
Hij wijst erop dat het volstrekt onduidelijk is hoe algemeen landelijk stikstofbeleid in de regio en plaatsspecifiek uitgewerkt gaat worden. "Het is heel complexe materie. Deze virtuele stikstofgame brengt het beleid van het kabinet in beeld. Het is allemaal virtueel. De effecten van dit beleid zijn heel lastig door te rekenen. De uitkomsten weten we niet. Daarom moeten we daar ook snel mee stoppen."
Parlementaire enquete
Vogelaar heeft felle kritiek op het kabinet en specifiek landbouwminister Carola Schouten die de stikstofcrisis in zijn ogen zo hoog heeft laten oplopen over feitelijk 'simulatiecijfers' uit de rekenmodellen van het RIVM. "Deze virtuele stikstofgame is geen grondslag voor een noodwet stikstof. Zoveel onkunde heeft boerenbedrijven aan de rand van de afgrond gebracht en de bouw in een crisis gestuurd. Dit schreeuwt om een parlementaire enquete."
Hij laakt ook het beeld in de media die wordt neergezet van zijn persoon en het Mesdag Zuivelfonds, die de betrouwbaarheid van het onderzoek in twijfel zou trekken. "Onze onderzoeken deugen. Daar staan we pal voor." Ook had hij een boodschap voor D66 en GroenLinks. "Als D66 en GroenLinks het echt om de natuur gaat, moeten ze nu stoppen met het gedram en gejammer over het halveren van de veestapel. Het Landbouw Collectief wil maatregelen nemen. Dit jaar kunnen we stikstof verder reduceren met 5 tot 8%."
Onderzoek met UvA
Het Mesdag Zuivelfonds gaat, zoals eerder aangekondigd, met de Universiteit van Amsterdam een 3-jarig onderzoek doen om de depositie van stikstof rond veebedrijven werkelijk te meten. Dit gaat gebeuren bij 2 melkveebedrijven en wellicht ook een varkensbedrijf. Ook het RIVM werkt aan dit onderzoek mee. "Dit gaat heel gedetailleerd gebeuren, waarbij we ook de herkomst van stikstof kunnen achterhalen. Pas als we dat allemaal exact weten, kunnen we maatregelen nemen. Nu roeien we enkel in het donker. Over 3 jaar weten we of de stikstofgame van het RIVM overeenkomt met de werkelijkheid."
Later voegt hij nog toe over het Mesdag-onderzoek: "We zijn hier potverdikkie als boeren overheidswerk aan het doen. Dat had de overheid zelf moeten doen. Dan hadden ze recht van spreken gehad."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10885944/kabinet-moet-stoppen-met-virtuele-stikstofgame]'Kabinet moet stoppen met virtuele stikstofgame'[/url]