Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
De bewering dat mest vol met gewasbeschermingsmiddelen zit, klopt volgens Stichting Agri Facts (STAF) niet. STAF heeft het rapport van de onderzoekers Jelmer Buijs (Buijs Agro-Services) en Margriet Mantingh (WECF) ingezien en plaatst daar een aantal kritische kanttekeningen bij.
De onderzoekers brachten 2 weken geleden naar buiten dat mestkevers geen overlevingskans hebben, omdat het gehalte bestrijdingsmiddelen in het krachtvoer veel te hoog zou zijn. Zij kwamen tot deze conclusie op basis van een onderzoek dat is gedaan op 24 veebedrijven (gangbaar en biologisch) in Gelderland.
Daarbij suggereren de onderzoekers dat het gehalte gewasbeschermingsmiddelen in de mest indirect zorgt voor minder weidevogels, al is hier geen causaal verband voor. Dit komt volgens hen doordat insecten dienen als voedsel voor (jonge) vogels. Ook claimen Buijs en Mantingh dat in de mest van de dieren die geen of schoner krachtvoer krijgen significant meer mestkevers voorkomen.
Beweringen gaan mank
STAF heeft de beweringen nader onderzocht en concludeert dat de insectendodende middelen in krachtvoer onder de wettelijke limieten blijven. Geesje Rotgers, de projectcoördinator bij STAF, meldt dat residuen van de bestrijdingsmiddelen zelfs ver onder de wettelijke Europese eisen zitten. "Dat is afhankelijk van het middel met de factor 20 tot 1.000."
"Ook de bewering over de weidevogels klopt niet, omdat causaal bewijs ontbreekt." Bovendien is er volgens STAF geen sprake van een significant verschil in het aantal mestkevers. Rotgers zegt dat de significantiewaarde door 1 van de financierders van het onderzoek is opgesteld. "Wij hebben de uitkomsten statistisch getoetst, maar komen niet tot een significant verschil. Bovendien is het aantal waarnemingen veel te laag."
Rapport niet inzichtelijk
Verder vindt STAF het verwerpelijk dat de uitspraken van de onderzoekers niet toetsbaar waren toen deze gedeponeerd werden, omdat het rapport (medegefinancierd door Gelderland) niet inzichtelijk is. "Aangezien de beweringen nogal stevig zijn, wilden we deze graag toetsen. Uiteindelijk hebben we het rapport via-via in handen weten te krijgen", zo meldt Rotgers.
"Wij vinden dat onderzoeken die door overheidsgeld gefinancierd worden altijd inzichtelijk moeten zijn voor derden, om zodoende de uitkomsten te kunnen verifiëren", aldus Rotgers. STAF heeft over deze gang van zaken schriftelijke vragen gesteld aan de provincie Gelderland.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10881994/mestkevers-gaan-niet-dood-door-mest-van-krachtvoer]'Mestkevers gaan niet dood door mest van krachtvoer'[/url]