Groene Weidemeststof

Nieuws Mestmarkt

Een stapje vooruit in het boeren zonder kunstmest

15 Maart 2019 - Eric de Lijster - 6 reacties

In de Achterhoek is een speciale mestinjecteur in gebruik genomen die geschikt is voor de 'Groene Weide Meststof'. De machine kan de kunstmestvervanger, vervaardigd uit dierlijke mest, in het land toedienen. "Boeren zonder kunstmest komt zo een stap dichterbij", claimt het project Groene Weide Meststof.

In de proef wordt onderzocht of deze meststof beter is voor de kwaliteit van het grondwater dan kunstmest. Voor de proef geldt dan ook een Europese vrijstelling van de richtlijnen tot 2021. Wageningen Universiteit doet in deze periode het onderzoek naar in hoeverre deze manier van bemesten zorgt voor schoner grondwater. 

Kringloop sluiten
Ook kunnen de agrarisch ondernemers de mineralen uit de dierlijke mest zo goed mogelijk benutten, en daarmee de kringloop verder sluiten. Door minder kunstmest te gebruiken, hoeft, zo meldt de provincie Gelderland in een verklaring, er ook minder kunstmest te worden geproduceerd waar CO2 bij vrijkomt.

De machine is in gebruik genomen door gedeputeerde Peter Drenth (van de provincie Gelderland) en Marjolein Sonnema, de directeur Agro bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De gedeputeerde is enthousiast over de proef: "Dit kan weleens de oplossing zijn voor het fosfaatvraagstuk en het mestoverschot", zegt hij in de verklaring. "Het is mooi dat het ministerie de ruimte geeft om dit te onderzoeken."

Veehouders doen dit jaar mee
Groot Zevert Vergisting in Beltrum produceert sinds kort de Groene Weide Meststof. Deze meststof is gemaakt van dierlijke mest uit de regio. Aan de ontwikkeling van de meststof zijn, naast Groot Zevert, ook ForFarmers, Nijhuis Industries, Wageningen UR en LTO Noord betrokken. Dit jaar doen ongeveer 55 Achterhoekse melkveehouders mee, met een totaal van bijna 600 hectare grasland. De bedoeling is dat de proef de komende jaren uitbreidt naar 7.500 hectare met verschillende gewassen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
jan De decker 16 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10881701/een-stapje-vooruit-in-het-boeren-zonder-kunstmest]Een stapje vooruit in het boeren zonder kunstmest[/url]
Mooi en goed gedaan, afgaand op de foto ook heel erg goed voor de bodemstructuur.
De oplossing voor het mest- en fosfaatoverschot is ook simpel: minder dieren, zo komt er gelijk een pak minder Co2 in de lucht voor het uitrijden en transporteren van de mest, alsook een pak minder Co2 voor het vervoer van melk, voer en vlees. over methaanuitstoot door koeien zullen we dan ook maar zwijgen alsook over fosfaatoverschot door varkens.
akkerbouwer 17 Maart 2019
Weg gegooid geld.
Binnen nu en 3 jaar komt er een verbod op injecteren mest.
Kijk maar eens goed hoe een aantal NGO's lobbyen op dit moment.
Onderzoek na onderzoek over wat het injecteren doet met het bodemleven, weidevogel stand.

De melkindustrie zal net als een aantal supermarkten nu al doet nog meer eisen gaan stellen aan dit soort bewerkingen.

We weten allemaal dat een koe 4 dingen produceert waarvan er maar 1 goed is en de overige 3 slecht zijn.

De lobby die nu opgezet is is ongekend maar dat hebben jullie nog niet helemaal in de gaten volgens mij.
de retailers en verwerkers worden op hun verantwoordelijkheden aangesproken, zelf het college van rijksadviseurs staat direct achter deze maatregelen.
Als je ziet dat het meeste van de melk en andere landbouwproducten worden geexporteerd is het misschien wel eens slim om na te denken waar we met bezig zijn.
De rest van de wereld voeden en zelf met de shit achter blijven....
Is er dan geen verdien model?? Nee voor sommigen niet nee.

Inkrimpen en saneren, iedereen weet donders goed wat er binnen nu en 2 jaar gebeurd er zijn enorm veel veehouders die hun fosfaatrechten gaan verzilveren en gaan stoppen.
Dat is al een begin alleen jammer dat ze die rechten zomaar voor niets gekregen hebben en ze deze ook zomaar te gelde kunnen maken.
Dat zou ik nog wel eens goed willen laten toetsen door Brussel, dit is volgens mij 100% staatssteun
Akkerbouw2.0 17 Maart 2019
Vraag mij ook af waar jan bodemstructuur ziet op de foto. Maar ja ik ben maar simpele akkerbouwer natuurlijk. Elke groen gezinde burger heeft tegenwoordig meer verstand van landbouw dan de boeren.
john 18 Maart 2019
als die fosfaatrechten verzilverd worden betekent dat er elders iemand meer koeien moet gaan houden. de staat wordt er niets wijzer van. Nederland kent ook geen schaalvergroting maar schaalconcentratie. Dankzij die schaalconcentratie wordt het mogelijk om de mest straks te verwerken naar allemaal bruikbare meststoffen. Waarvan de gewassen voor de vegaburger weer geteeld worden.
akkerbouwer 18 Maart 2019
Je snapt het niet hé
Het gaat mij niet om de hoeveelheid beesten maar om het feit dat vooral de intensieve veehouderij zo maar voor fosfaatrechten hebben gekregen.
€8500.-- per koe zijn die ongeveer waard.
Ok ze zullen wel zakken als er aanbod komt, mar dannog krijgt de melkveehouder €5000,-- per koe.

Als de beste man een bedrijf heeft met 120koeien hoef ik niet u niet voor te rekenen wat de beste man aan waarde heeft te verkopen.
iets wat hem GEGEVEN is door de Nederlandse staat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dat wil ik ook wel als akkerbouwer...
Dat bedoel ik met staatssteun en DAT zou ik wel eens getoetst willen zien door Brussel
akkerbouwer 19 Maart 2019
Wat lees ik nu op melkvee puntnl

Een motie die gesteund word door 9 fracties in de kamer.
Voor een wijziging van het mestbeleid, er is zelf al een partij die direct een verbod wil tot er duidelijkheid is.

Vandaag is er al een stemming over...
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden