Shutterstock

Nieuws Mest

Bovengronds drijfmest uitrijden 5 jaar toegestaan

18 Februari 2019 - Niels van der Boom - 1 reactie

Het bovengronds uitrijden van rundveedrijfmest wordt voor een periode van 5 jaar toegestaan. Dat schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in de Staatscourant. De ontheffing geldt echter alleen voor grasland en veehouders moeten daarnaast aan een flink eisenpakket voldoen.

De vrijstelling voor het bovengronds uitrijden van drijfmest geldt tot 2024 en gaat per direct in. Alleen rundveedrijfmest en vaste rundermest vallen onder de regeling, zo is te lezen. De mest moet geproduceerd zijn op het eigen bedrijf en mag alleen op eigen grasland worden uitgereden.

Fors meer deelnemers
Er was al een regeling voor bovengronds uitrijden, waar in toenemende mate gebruik van wordt gemaakt. Het aantal aanmeldingen varieerde van 159 tot 424 deelnemers; vooral in 2017 en 2018 waren veel aanmeldingen. Dit aantal ligt circa 4 keer hoger dan beoogt. De regels worden daarom aangescherpt, wat ook meer kosten met zich meebrengt.

De voorvechters van bovengronds uitrijden zijn de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu (VBBM) en de vereniging Noordelijke Friese Wouden (NFW). In juni 2018 werd al een motie aangenomen voor het bovengronds uitrijden. Erik Valk, de voorzitter van VBBM, lichtte toen in de studio van Boerenbusiness de achtergronden toe.

Weidegang
De dieren moeten wel minimaal 150 dagen per jaar geweid worden, voor 6 uur of meer per dag. De eis geldt alleen voor melkgevende koeien. Ook wordt een weidegangkalender verplicht. Het toegestane stikstofoverschot gaat daarnaast van 125 naar 100 kilo per hectare, wat in 2017 en 2018 de norm was. De bedrijven mogen voor bouwland wel drijfmest aanvoeren, maar mogen dit niet bovengronds aanwenden.

Regels voor het gebruik maken van de vrijstelling:

  • Minimaal 85% van de landbouwgrond op het bedrijf moet uit grasland bestaan.
  • De kunstmestgift moet minder dan 100 kilo stikstof per hectare zijn.
  • Het stikstofoverschot mag maximaal 100 kilo per hectare bedragen.
  • Wanneer in 2019 van de vrijstelling gebruik wordt gemaakt, dan moet in 2018 al aan de voorwaarden zijn voldaan.
  • Er mag geen andere dierlijke mest worden aangevoerd.
  • De vrijstelling moet op 1 februari zijn aangevraagd. Voor 2019 is de deadline 1 maart.
  • Er wordt een weidegangkalender bijgehouden met de hoeveelheid dieren (per diernummer) en het aantal uren.
  • De melkproductie bedraagt niet meer dan 14.000 kilo per hectare, indien alle mest niet op het eigen bedrijf kan worden geplaatst. Ook moet het ureumgetal lager zijn dan 21 milligram per 100 gram melk.

De volledige vrijstelling kent nog veel meer regeltjes. Zo worden er ook eisen gesteld aan de verschillende diernummers.

'Ongelofelijk goed nieuws'
In een persbericht zegt VBBM dat het ongelooflijk goed nieuws is, vooral omdat de vrijstelling voor 5 jaar geldt (in plaats van 2 jaar). Dit geeft de organisatie meer tijd om het certificaat voor een kringloopsysteem verder te ontwikkelen. "De biologie wordt in de kringlooplandbouw consequent vergeten", zegt Valk. "Wij maken gebruik van de natuurlijke principes en hebben nu 5 jaar om een onderbouwing te ontwikkelen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Friese Breton 19 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10881390/bovengronds-drijfmest-uitrijden-5-jaar-toegestaan]Bovengronds drijfmest uitrijden 5 jaar toegestaan[/url]
Wij hier in Frankrijk rijden altijd al bovengronds uit en met ketsplaat .
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden