Agrifoto

Nieuws Biogas

Limburgse mestverwerker krijgt felbegeerde subsidie

21 Januari 2019 - Wouter Baan - 3 reacties

Het Limburgse mestverwerkingsproject Zitta Biogas Chemelot heeft een belangrijke hindernis genomen. De toekenning van een SDE+-subsidie, die noodzakelijk is voor de bouw van een nieuwe biogasinstallatie met een capaciteit van 700.000 ton mest, is namelijk binnen.

Zitta Biogas Chemelot is een initiatief van Re-N Technology en heeft grote ambities in mestverwerking. In dat proces moeten wel een aantal cruciale stappen worden gezet; 1 daarvan is de toekenning van een SDE+-subsidie door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en deze is recent verstrekt. In een eerder stadium werd de aanvraag afgewezen.

John Horrevorts, directeur van Re-N Technology, laat weten dat hierdoor opnieuw een cruciale stap is genomen in het ontwikkelingsproces. In een eerder stadium werd de bouwvergunning al verstrekt. Horrevorts wil niet zeggen welk bedrag er met de subsidie gemoeid is. 

Voornamelijk varkensmest
De geplande biogasinstallatie gaat de mest veelal tot biogas, gedroogde mestkorrels en zuiver water verwerken. Met een jaarlijkse capaciteit van 700.000 ton mest kan 60 miljoen m3 biogas worden opgewekt. "We verwachten dat we voornamelijk varkensmest gaan verwerken, maar ook rundveemest komt in aanmerking."

Later dit jaar kunnen veehouders zich inschrijven. Voordat de installatie daadwerkelijk operationeel is, zullen overigens nog wel een aantal jaren verstrijken. "Als we kijken naar de logistiek, dan is de geplande locatie bij het knooppunt tussen de A2 en A73 perfect. Vanaf hier kunnen we mest vanuit heel Limburg aanvoeren en ook Noord-Brabant ligt om de hoek", aldus Horrevorts.

60 miljoen m3 biogas
Het grootste gedeelte van de geproduceerde biogas zal bestemd zijn voor het naastgelegen Chemelot (Sittard-Geleen). Een belangrijke afnemer zal OCI Nitrogen zijn; zij willen de biogas inzetten ter vervanging van aardgas voor de kunstmestproductie. Volgens de plannen kan in de installatie 60 miljoen m3 biogas geproduceerd worden.

Een impressie van de te bouwen installatie.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
boerke brabant 22 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10881099/limburgse-mestverwerker-krijgt-felbegeerde-subsidie]Limburgse mestverwerker krijgt felbegeerde subsidie[/url]
hopelijk zsm starten met bouwen, samen met bouw mace zal de prijs van reguliere afzet zakken als een baksteen, ps hoeveel kub gas komt er uit 40 of 60 miljoen?
Wim Kromwijk 22 Januari 2019
Dit betekent dat er uit 1 ton varkensmest 85 m3 biogas geproduceerd wordt. Dit is een heel goede gasopbrengst. OCI kan op basis van dit biogas "groene" stikstof meststoffen produceren. Een interessante ontwikkeling.
yep 23 Januari 2019
Dat is 1 optie, de andere optie is dat beide initiatieven erachter komen dat hun kostprijs berekening toch niet helemaal klopt en dat ze uiteindelijk netjes aansluiten bij de andere initiatieven omdat zij het ook niet goedkoper kunnen, of ondertussen zijn ze al failliet zoals de meeste initiatieven die wat nieuws uitgevonden denken te hebben.

ps 85 m3 gas uit 1 ton varkensmest..... als je ook in de paashaas gelooft dan zou ik hier inderdaad ook in geloven....
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden