Voor de mestmarkt is de winterperiode definitief begonnen; nu het uitrijden op grasland (klei- en veengrond) aan banden is gelegd. Welke invloed heeft het niet meer mogen uitrijden van mest op de mestprijzen?
Het teeltjaar 2018 zal voor veel gewassen als bijzonder de boeken ingaan en dat geldt zeker ook voor de mestmarkt. Los van het weer, was 2018 eerder al gebrandmerkt tot een bijzonder seizoen. Dit omdat in de herfst van 2017 mestschandalen aan het licht kwamen door onderzoek van NRC Handelsblad.
Het artikel van NRC leek niet direct invloed te hebben op de mestprijzen. De grafiek hieronder toont namelijk duidelijk aan dat de ophaalbijdragen van vleesvarkensdrijfmest in de regio's Deurne, Tilburg en Uden (tussen 10 november 2017 en 16 maart 2018) geen bijzonder prijsbeeld laten zien.
Ook de ontwikkeling van de ophaalbijdragen van rundveedrijfmest (in de periode van 10 november 2017 tot en met 16 maart 2018) verloopt die regio's zoals dat in de winterperiode verwacht mag worden. Zonder dat daar bijzonderheden te zien waren.
Impact van het weer
Het weer was de voornaamste reden voor het in de benen blijven van de hoge ophaalbijdragen. Het natte en koude voorjaar was de boosdoener van het feit dat er minder mest kon worden uitgereden. Daardoor bleven met name de overvolle mestputten van varkenshouders onaangeroerd, wat voor penibele situaties zorgde.
Nadat het weer omsloeg en poot- en zaaiwerkzaamheden alsnog konden worden uitgevoerd, bleek de beschikbare tijd (om nog veel mest uit te rijden) er alleen niet meer te zijn.
Daarbij diende zich een vroege graanoogst aan, als gevolg van een droog en warm weertype. Hoewel de eerste percelen al in de tweede helft van juni vrijkwamen, gooiden de te droge weersomstandigheden roet in het eten voor het uitrijden van mest. Dit omdat het inzaaien van groenbemesters werd uitgesteld totdat er regen van betekenis zou vallen.
Het droge weer bracht boerenbelangenbehartigers ertoe om verlenging van het uitrijdseizoen aan te vragen. Uiteindelijk werd dit door minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) voor zowel bouw- als grasland toegewezen.
Hoge ophaalbijdragen
Toch bleek de mestruimte niet overal mee te vallen, vooral omdat al veel stikstofruimte was benut. De verlenging van het uitrijdseizoen heeft eraan bijgedragen dat de spanning in het aanbod kon worden verkleind, al bleef het aanbod van vleesvarkensdrijfmest in Oost-Brabant groot.
Per saldo bleven de ophaalbijdragen zich op het hoogste niveau sinds het bestaan van de mestnotering van DCA-Markets bewegen. Voor de regio’s in het zuiden van het land was dat voor vleesvarkensdrijfmest gemiddeld €25,874, waar dat afgelopen jaar nog €23,835 was (periode 1 januari tot en met 5 oktober).
Voor deze week (week 40) is een stijging zichtbaar in de ophaalbijdragen van rundveedrijfmest en vaste kippenmest. Ook de handel in vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO’s) is verder gestegen, zo blijkt uit gegevens van DCA-Markets.