Mestintermediairs en loonwerkers doen er alles aan om de mest op zijn plaats te krijgen, en daarmee hun klanten te bedienen. Echter, ook voor hen geldt dat er maar 24 uur in 1 dag zit en dat kostbare tijd in het voorjaar niet zomaar is in te halen.
Daarbij vorderen ook de zaai- en pootwerkzaamheden behoorlijk vlot, waardoor de mestruimte in het voorjaar slinkt. Ook krimpt de oppervlakte van landbouwgronden jaarlijks, als gevolg van het ontwikkelen van nieuwe natuur en het aanleggen van zonneparken.
Mestputten blijven vol
Ondanks de gepleegde inspanningen zal een aanzienlijk deel van de mestvoorraad in de mestputten van de veehouder blijven zitten. De veehouders hebben, door allerhande oorzaken, onvoldoende kansen gekregen om mest af te voeren en beginnen dus met een forse achterstand aan de wedstrijd.
Als eerste oorzaak wordt het weer genoemd, waardoor er pas laat in het voorjaar met het uitrijden van mest werd begonnen. En nog steeds is er in het zuidwesten van Nederland sprake van een achterstand, daar waar in andere delen van Nederland al een groot deel van de achterstand is weggewerkt.
Beperkte verwerkingscapaciteit
Ten tweede wordt de beperkte verwerkingscapaciteit, vergeleken met voorgaande jaren, genoemd. Het gedogen van het meer verwerken dan de vergunning toestond, is dit jaar voorbij. Het bouwen van nieuwe verwerkingscapaciteit, dan wel het afgeven van andere vergunningen zal (als er al mogelijkheden zijn) voor de korte termijn weinig effect hebben.
De derde oorzaak (met name direct merkbaar in Noord-Brabant) is het wegvallen van een grote mesttransporteur. Daardoor moeten veehouders uitwijken naar andere intermediairs die op dit moment niet zitten te wachten op nieuwe klanten; laat staan ruimte hebben om de aangeboden mest geplaatst te krijgen.
Veel druk voorzien
Hoe verder? Dat is de vraag die menigeen bezighoudt. Er wordt richting augustus veel druk voorzien, om zodoende voor het komende winterseizoen voldoende ruimte te hebben in de mestputten. Er wordt al hardop gedacht aan het oprekken van het uitrijdseizoen, maar (los van het feit dat dit wel erg ver vooruitlopen is) lost dat maar weinig op. Er zal structureel wat moeten veranderen om een einde te kunnen maken aan de voortslepende mestdiscussie.
Een stijging van de ophaalbijdragen ligt in het verschiet. En ook met geld los je weinig op, maar het biedt voor de korte termijn wel de mogelijkheid om nieuwe afzetgebieden te bereiken in Duitsland en Frankrijk.De gemiddelde ophaalbijdragen voor vleesvarkensdrijfmest in regio zuid en midden.