Inside: Akkerbouw

Kunstmestprijzen blijven stijgen

7 Februari 2018 - Anne Jan Doorn

De kunstmestmarkt wacht op een nieuw hoofdstuk. Ondanks veel optimisme, is er maar weinig gekocht. De Franse markt loop meestal voor, maar daar wacht men nog even af met kopen. Dit vanwege de sneeuwval. In Nederland is de situatie op dit moment anders. Het goede weer biedt kansen om de eerste kunstmest te strooien.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor KAS ligt volgens insiders op dit moment rond de €24 per 100 kilo. Vergeleken met de prijs in november 2017 (€21,95) is dit een behoorlijke stijging. De verwachting is dat deze prijs de komende tijd blijft stijgen. Ko Francke, adjunct-directeur van CZAV: "De markt is volatiel. Daarom is het van belang dat boeren gespreider inkopen." Hij noemt de hogere transport- en delfkosten als oorzaken van de stijgende prijs.

(Tekst gaat verder onder grafiek)De kunstmestprijzen zitten weer iets in de lift.

Stikstof is prijsopduwer
Agrifirm Plant bemerkt nog geen grote vraag, alhoewel de eerste inkopen al wel gedaan zijn. Het bedrijf ziet dat de prijs voor kalium behoorlijk stabiel tot licht stijgend is. Stikstof is de belangrijkste prijsopduwer. De gemiddelde stikstofprijs over 2017 is met 10% gestegen, ten opzichte van 2016. Hiermee komt een prijsdaling, die 5 jaar voortduurde, tot stilstand.

China
De belangrijkste reden voor de kentering is het feit dat China, de belangrijkste exporteur, 11 miljoen ton minder stikstof heeft geëxporteerd. Het land is juist importeur geworden. Dit heeft te maken met de strengere milieuregels, waardoor steenkolen gestookte fabrieken minder produceren. China wil het komende seizoen zo min mogelijk exporteren, om zodoende genoeg stikstof in eigen land te hebben. 

Ook de gasprijs is van invloed op de kunstmestprijzen. Momenteel is de situatie in Groningen (met betrekking tot de gaswinning) van invloed. Dit omdat minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) de industrie gevraagd heeft om minder Nederlands gas te gebruiken. Yara en OCI moeten daarom meer op buitenlands gas produceren. De invloed hiervan is waarschijnlijk op de korte termijn niet merkbaar.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden