Uit een onlangs verschenen rapport van de Mestbank (onderdeel van de Vlaamse Landmaatschappij) blijkt dat het kunstmestgebruik in Vlaanderen in 2016 gestegen is tot 68 kilo stikstof per hectare. Dat was 10 jaar eerder nog 54 kilo per hectare.
De strengere regels omtrent de bemestingsnormen MAP-3 (2007), MAP-4 (2011) en MAP-5 (2015) vertalen zich in een daling van het gebruik van dierlijke mest op landbouwgrond: 92,1 miljoen kilo stikstof en 40,6 miljoen kilo fosfaat. Vergeleken met 2007 gaat het om dalingen van respectievelijk 8,5% en 16%.
Ongeveer twee derde van de gewasbehoefte voor stikstof kan worden ingevuld met dierlijke mest, de rest wordt aangevuld met kunstmest en in mindere mate met andere meststoffen (compost en digestaat). In de afgelopen jaren is de verhouding stikstof tegenover fosfaat in dierlijke mest toegenomen. Dit kan erop wijzen dat boeren efficiënter bemesten.
Rundveemest populairst
Uit het rapport komt tevens naar voren dat er in Vlaanderen vooral rundveemest wordt gebruikt (66,4 miljoen kilo stikstof). Op de tweede plaats staat het gebruik van varkensmest (20,8 miljoen kilo stikstof). Circa de helft van alle varkensmest wordt uitgereden op landbouwgrond. De andere helft van de varkensmest wordt verwerkt en uitgevoerd.
Stijging kunstmestgebruik
Het onderzoek toont aan dat terwijl het gebruik van dierlijke mest op akkers en weiden daalt, neemt het gebruik van kunstmest toe. Deze stijging wordt al sinds 2007 waargenomen. In de Mestbankaangiften voor 2016 werd 46 miljoen kilo stikstof uit kunstmest aangegeven. In 2007 ging het nog om 36,8 miljoen kilo stikstof uit kunstmest, wat overeenkomt met een toename van 54 tot 68 kilo stikstof per hectare.
Daar waar het gebruik van stikstof uit kunstmest is gestegen, daalt het gebruik van fosfaat uit kunstmest (tot 1 miljoen kilo in 2016), zo toont het rapport aan. Het betreft een afname van 2,9 tot 1,4 kilo fosfaat per hectare in 10 jaar tijd. Dit wordt ingegeven door de krappe fosfaatnorm die meestal volledig wordt ingevuld met dierlijke mest. Naast het strengere beleid valt ook op dat de prijzen voor kunstmest en de neerslaghoeveelheden invloed hebben op het kunstmestgebruik.
Bekijk hier het hele rapport van de Mestbank.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.