Van sectoren en politiek

Verdeelde reacties op ontschotten mestrechten

24 November 2017 - Jelle Feenstra - 49 reacties

De varkenshouderij- en melkveehouderijsectoren reageren verdeeld op de plannen om de fosfaatrechten en varkensrechten uitwisselbaar te maken. De politiek houdt zich echter vooralsnog op de vlakte.

De discussie over de uitwisseling van productierechten is opnieuw opgelaaid. De reden is een plan van voormalig melkveehouder en boerenbestuurder Jan Cees Vogelaar. Hij vindt dat melkveehouders met voldoende grond onder hun bedrijf de mogelijkheid moeten krijgen om varkensrechten te kopen.

Wisselende reacties
Varkenshouders reageren wisselend op het plan. De stoppers en omschakelaars, naar een kleinschaliger varkensbedrijf met meer toegevoegde waarde, zijn voor het plan. Echter, de bedrijven die een toekomst willen opbouwen, zijn tegen het idee van Vogelaar. Er zijn ook blijvers in de varkenssector die voor het plan zijn, zoals Johnny Hogenkamp uit Dalfsen (Overijssel). Dat meldt het magazine Melk van het Noorden.

Het levert voor beide sectoren voordelen op

Hogenkamp heeft een varkensfokbedrijf met 1.600 zeugen en 2.600 opfok- en vleesvarkens. "Als de varkenshouderij eenmalig ruimte maakt voor de melkveehouderij, dan levert dit voor beide sectoren voordelen op. Er zijn veel varkenshouders die vandaag de dag graag willen stoppen, maar dit financieel niet kunnen. Op vrijwillige basis kan er een win-winsituatie geschapen worden, zowel voor melkveehouders als varkenshouders", aldus de varkenshouder uit Dalfsen.

Hogenkamp noemt de varkensstapel in het overbevolkte en overgereguleerde Nederland domweg te groot voor een gezond inkomen. Hij pleit daarom voor een korte interventieperiode, waarbij hongerige melkveehouders kunnen opteren voor productieruimte van varkenshouders die voor een eerlijke prijs willen stoppen. "Na de interventieperiode gaan de schotten er weer tussen, zodat de blijvers er geen nadelen van ondervinden."

'Onzinnig en onnozel plan'
Varkenshouder Hans Elshof uit Marum (Groningen) is mordicus tegen het plan van Vogelaar. "Het uitwisselbaar maken van rechten? Het is een onnodig en onnozel plan. Kippen en varkens stoten minder methaan uit, dan koeien. En methaan is nog veel schadelijker dan fosfaat. Dus verruil je het ene probleem voor het andere. Waarom de ene sector de nek omdraaien ten faveure van de andere? Ik begrijp niet wat je ermee zou willen bereiken."

Ook Ingrid Jansen, voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), is tegen het plan. "Met het uitwisselbaar maken van de rechten verdwijnen de productierechten uit de sector. Ontwikkelingsruimte wordt beperkt, terwijl de kosten voor de productierechten stijgen. In een sector waar de rendabiliteit van bedrijven onder druk staat, is dat een onwenselijke situatie."

De POV ziet overigens wel dat het voor stoppende bedrijven interessant kan zijn om de rechten uitwisselbaar te maken. "Maar wij proberen stoppen interessant te maken via de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK). Het uitgangspunt daarvan is dat varkensbedrijven zonder toekomstperspectief worden gekoppeld aan bedrijven mét perspectief. De POV heeft daarmee de aandacht van zowel de stoppers als de bedrijven met toekomst", aldus Jansen.

Wat is het plan van Vogelaar?
In de melkveehoudersector zijn wel veel ondernemers voor het plan, zo blijkt uit reacties op diverse internetfora. Ook laten diverse melkveehouders, zoals Jan van Weperen, weten voorstander te zijn van het ontschotten. Ondernemer en bestuurder Jan Cees Vogelaar pleit voor het ontschotten onder een aantal voorwaarden. De eerste voorwaarde is dat alleen melkveehouders die grondgebonden zijn, varkensrechten kunnen kopen.

3,2 miljoen varkens uitruilen tegen 300.000 koeien

De tweede voorwaarde is dat bij elk recht, dat verandert van varken naar koe, 50% moet worden afgeroomd. Hij denkt dat er onder deze 2 voorwaarden 3,2 miljoen varkens kunnen worden uitgeruild tegen 300.000 koeien. De veestapel krimpt en daardoor zou ook de methaan- en ammoniakuitstoot moeten dalen. Het nationale mestoverschot daalt volgens Vogelaar zijn berekeningen met 40%.

Echter, nog niet iedereen is overtuigd. "We hebben binnen LTO, in samenspraak met de veehouderijsectoren, afgesproken dat de schotten tussen de sectoren blijven bestaan. Dat betekent dat we op dit moment geen voorstander zijn van het uitwisselen van rechten tussen sectoren", aldus een woordvoerder van LTO Melkveehouderij.

Politiek laat het aan sector over
De politieke kopstukken, met landbouw in de portefeuille, vonden voornamelijk dat de sectoren het eerst maar samen eens moeten worden over de uitwisselbaarheid. "Daarna ben ik zeker bereid om ernaar te kijken", laat Jaco Geurs (CDA) weten. Ook Helma Lodders (VVD) laat weten dat de VVD de mogelijkheid om de schotten weg te halen, niet uitsluit. "Maar op dit moment zijn we geen voorstander." 

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) zegt ook dat zij op dit moment geen voorstander is. "Er is nog een discussie gaande binnen de sectoren over de wenselijkheid van dit plan." De PvdA en de SP lieten eerder al weten voor de uitwisseling van rechten te zijn, zolang de grondgebondenheid niet in het geding komt.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is wel een groot voorstander van het plan. “Ik zie een mooie dubbelslag voor me. Het zou melkveehouders lucht en ruimte geven en het geeft varkenshouders een warme sanering.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
49 reacties
stammie 24 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10876694/verdeelde-reacties-op-ontschotten-mestrechten][/url]
Volgens mij vergeten we wel een aantal dingen in dit plan nl.: Hoe gaat de melkveehouderij dan voldoen aan hun ammoniak en stikstof plafond. Wat te denken van de klimaatdoelstellingen waaraan de sector zich heeft geconformeerd en is er überhaupt een politieke meerderheid in Nederland te vinden die het gaat toestaan dat de melkveehouderij sector flink uitbreid?
Abonnee
boerke brabant 24 November 2017
jan cees vogelaar is wel niet eerlijk, over het in stand houden van varkensrechten, zegt is dat het staats steun is, en over pluimvee rechten zegt ie niks, ook over vleesvee, die geen rechten nodig hebben tot ze aan het plafon zitten hoor ik niks, overigens ben ik niet tegen het uitruilen van rechten, maar dan volgens het john van paassen plan, iedere varkenshouder krijgt een bepaald percentage bv 10% omwisselbare rechten, die hij zelf mag verkopen wanneer en aan wie die maar wil.
de Boer 24 November 2017
FrieslandCampina kan de melk nu al niet verwerken.... Zullen ze toch nog een fabriekje moeten bouwen :-)
ae 24 November 2017
laat de markt toch eens met rust en laat het zijn werk doen. Dadelijk gaat het weer goed met de varkens en minder met de koeien . En dan bezint het gezeik weer vooraf aan. Stop de bureaucratie en laat de agr. ondernemer met rust. en niet blijven delen met de een wel en de ander niet. STOP ERMEE. GENOEG is GENOEG!!
john 24 November 2017
varkens stoten nauwelijks methaan uit.. elk varkensrecht omzetten naar rundvee is er dus een te veel.

Daarbij helpt het fosfaatrechten systeem ook om de melkveehouders grondgebonden te maken. (de grond van de stoppers gaan naar intensieve veehouders, de rechten gaan naar de extensieve veehouders. Tegen de tijd dat de melkveehouderij grondgebonden is praten we wel verder.. Omzetten van varkensrechten naar fosfaatrechten helpt dus niet mee aan de ambitie om grond gebonden te worden.
Karel 24 November 2017
Schotten ertussen heen en de prijs van fosfaatrechten knalt naar beneden
Niet groeier 24 November 2017
Meer melk is nog helemaal geen plek voor.Ik denk dat het hoog tijd wordt dat er een fabrieksquotum komt gezien de reactie's.
Het is net of vele melkveehouders de laatste jaren niks geleerd hebben
Abonnee
Ronnie 24 November 2017
Veel reactie's gaan over markbescherming. De één haalt dan ter onderbouwing methaan aan, de ander onvoldoende productiecapaciteit etc.
Maar het ging toch alleen om het niet overschrijden van het fosfaatplafond.
Waarom mag , uitgaande van de beperkende fosfaatplafond een gemengd bedrijf niet schakelen tussen de sectoren? Waarom geven POV-bestuurders hier geen fatsoenlijk antwoord op??
Abonnee
boereke 24 November 2017
Ronnie reageren is vooruit zien, als politiek dat ook gedaan had hadden ze in 2011 al iets voor melkveehouderij kunnen regelen zodat iedere melkveehouder juiste beslissing had kunnen nemen. Het volgende probleem word dus stikstof methaan of ammoniak, En staatssteun/marktbescherming van varkenshouders
op melk zit subsidie ook toen melkprijs boven 40 cent zat. Mag met koeien uitbreiden zonder groenlabel terwijl ik bij varkens alles groenlabel heb moeten maken.
Zuidboer 25 November 2017
Niet groeier schreef:
Meer melk is nog helemaal geen plek voor.Ik denk dat het hoog tijd wordt dat er een fabrieksquotum komt gezien de reactie's.
Het is net of vele melkveehouders de laatste jaren niks geleerd hebben


Dat dacht ik nu ook. De geschiedenis mag zich blijven herhalen blijkbaar. Ongebreidelde uitbreidingsdrang die uiteindelijk leid tot complete armoe. Gelukkig is de overheid er nog....
Abonnee
ronnie 25 November 2017
@ Boereke, dat is prima maar dan moet je andere regels maken.
En zeggen dat het om bescherming van je eigen markt gaat. Ben benieuwd of dit Europees dan wel mag??
Dirk 25 November 2017
Als we nu eerst de gemengde bedrijven ,de kans geven te kiezen tussen varkens of koeien ,het lijkt me dat niemand anders als de" eigenaar van de rechten", mag beslissen over de keuze, welke richting hij z,n bedrijf ontwikkeld het kan niet zo zijn dat een ondernemer gegijzeld mag worden door een sector
Dirk 25 November 2017
Als we nu eerst de gemengde bedrijven de kans geven een keuze te maken ,daar zitten veel boeren bij die meedoen aan de stoppersregeling , het zou een mooi moment zijn om deze bedrijven die ,niet kunnen voldoen aan de dure verplichtingen (,luchtwasser) ,een kans de geven zich te specialiseren, door de eigen rechten om te zetten ,het mag toch niet dat zij persoonlijk gegijzeld worden door een sectorbelang
Hertha 25 November 2017
Ingrid van de POV, de ROK is een zakcentje en niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. Laat de varkenshouder zelf beslissen waar hij/zij zijn rechten aan verkoop, wij als varkenshouders beslissen toch ook niet waar jij je huis aan moet verkopen.
Bertus 25 November 2017
Ben tegen de uitwisseling van Varkensrechten, de melkveehouderij heeft simpelweg een koude sanering nodig. Dan komt er genoeg fosfaat vrij voor de blijvers. Dit geeft ook meer toekomst perspectief voor de langere tijd. Wij varkenshouders hoeven het probleem van de melkveehouderij niet op te lossen. Onze sector is de laatste tien jaar al flink gesaneerd.
Bertus 25 November 2017
Ben tegen de uitwisseling van Varkensrechten, de melkveehouderij heeft simpelweg een koude sanering nodig. Dan komt er genoeg fosfaat vrij voor de blijvers. Dit geeft ook meer toekomst perspectief voor de langere tijd. Wij varkenshouders hoeven het probleem van de melkveehouderij niet op te lossen. Onze sector is de laatste tien jaar al flink gesaneerd. Wat mij betreft mogen ze de detonatie er ook wel af doen.
andre vw 25 November 2017
Er is een spreekwoord.

Je moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is.
Ik ben ook melkveehouder maar heb nog steeds niet zwart op wit wat ik aan fosfaatrechten heb.
Abonnee
krulstaart 25 November 2017
Het zijn dan wel beide mestproductierechten maar varkensrechten en fosfaatrechten hebben betrekking op een compleet andere doelgroep. Het ene recht is er voor de varkenshouder, het andere voor de rundveehouder. Met een varkensrecht kun je geen koeien houden en andersom.
Vergelijk het maar met brandstof: Diesel en benzine zijn beide brandstoffen, maar met de ene brandstof kun je een auto met dieselmotor laten rijden en met de andere een auto met benzinemotor.
Diesel kun je wel in een benzineauto gooien of benzine in een dieselauto maar rijden kun je er niet mee.
Gradje 25 November 2017
Bertus als je zo denkt dan lost het mestprobleem ook maar zelf op zonder mestfraude en mest dumping
John 25 November 2017
Vergeet niet dat de POR regeling dreigt te beëindigen. In de varkenshouderij zullen weer meer rechten benut moeten worden.
Daarnaast is het maar de vraag of varkenshouders financiëel beter worden bij verkoop van de rechten, immers helft van de winst gaat vaak al naar de belasting en rest naar de bank. En dan blijft men nog met een restschuld zitten.
jan veltkamp 25 November 2017
20 of 30 jaar geleden toen de kippen in de knel kwamen gaven de rundveehouders niet thuis. Daarna waren de varkens aan de beurt. Niks geen mededogen van de rundveehouders. Nu zijn de rundveehouders aan de beurt en moet iedereen aan de kant voor de koeien. En het argument dat koeien rendabeler zijn dan varkens en kippen houdt geen stand want dan kunnen we beter direkt stoppen met rundvee en maak alle grond geschikt voor akkerbouw.
jan veltkamp 25 November 2017
De nertsenhouderij is verplicht te stoppen in 2024. Laat ze beginnen de nertsenhouderij alvast (warm) te saneren. En zoals hierboven ook al vaker geschreven in de rundveehouderij denk niemand nog aan het methaan. Nu is het nog het fosfaat maar zo gauw dit op orde is komt de stikstof en als dat ook op orde is dan komt het methaan. M.a.w. door ontschotten komen er nu meer koeien maar in de toekomst dus ook grotere afromingen.
melkvee/akkerbouw 25 November 2017
De intensieve veehouderij vergeet nog steeds waarom ze zo genoemd wordt, blijkt uit de reacties hierboven. Rundveehouderij heeft samen met de akkerbouw al jaren moeten inleveren aan gebruiksruimte dierlijke mest, met name de rundveehouderij heeft ook de laatste jaren veel in moeten leveren getuige de regelingen. Je kunt je afvragen wat er nu eerst was, de kip of het ei, maar we zullen het toch samen op moeten lossen en de schotten er tussen uit nemen is er eén van naar mijn mening.
Abalo 25 November 2017
Is bijzonder marktgericht; aanbod van varkens zal verminderen en 1% daling geeft gegarandeerd meer dan 1% prijsstijging voor de blijvers. Varkensprijs is meer elastisch dan melkprijs
martin 25 November 2017
Ik ben varkenshouder en ben wel voor het plan, terwijl ik niet van plan ben voorlopig te stoppen. Ben wel eens benieuwd welk deel van de varkenshouders voor of tegen zijn.
KIP 25 November 2017
De kippen worden weer eens vergeten!
Kunnen wij dan ook varkens rechten kopen, Zou dan zeker net zo eerlijk zijn.
De por is er ook af dus rechten weer veel te duur ten nadeel voor de jonge ondernemer.
anne 26 November 2017
het idee om maximaal 1 miljoen varkensrechten om te zetten naar koeien.
en afspreken om maximaal 300 rechten per varkensboer te verkopen aan een koeienboer. is alle varkens boeren iets extra's gunnen.
maar boeren elkaar iets gunnen? dat moet nog uitgevonden worden.
Zandboer 26 November 2017
Het plafond is doorbroken door melkveehouderij. Laat die er dan ook voor zorgen dat het eronder blijft, en niet als enige oplossing komen met het wederom afkopen van eigen overschrijdingen. Kip en varkensector zijn ondernemers, die redden zich wel. Hoeven geen kostprijsverhogende invloed van melkveehouderij erbij. Vergeet niet dat in de varkenshouderij ook uitbreiders zijn, die zitten vast niet te wachten op duurdere rechten vanwege melkinvloeden.
Gerard Groot Koerkamp 26 November 2017
Houw alstublieft eens een keer op met dit gezeur ,uitwisselen is gewoon diefstal.De discussie alleen heeft mij al 30.000 euro extra gekost bij de aankoop van varkensrechten.Hoezo goed voor de varkenshouderij.Hogenkamp door telkens weer deze discussie op te rakelen bewijs je de sector geen goede dienst en gaat dit steeds meer op een domme Zwarte Pieten discussie te lijken.
Abonnee
Jan 26 November 2017
@Gerard, weer ééntje die alleen aan zich zelf denkt, maar wel een ander dit verwijt.
twijfelaar 26 November 2017
Er zullen de komende tijd steeds meer voorstanders komen want de stoppers zullen binnenkort zeker als de varkensprijzen zakken of dat ze minder verdienenen gaan.
deze zullen dan voor zijn om meer te kunnen beuren voor de rechten
denk na 2020 ze zobeso duur gaan worden dan als de stoppers rechten 1x zijn verdeeld door de hongerige varkensbaronnen
Abonnee
Ronnie 26 November 2017
@ Gerard, je hebt gelijk. Deze discussie moet worden beëindigd. Laat de POV nu een stemming houden onder de varkenshouders. Dan ook met zijn allen neerleggen bij de uitslag. Einde discussie en iedereen kan weer verder.
Peters 26 November 2017
Arme Gerard. Moest dure rechten bijkopen voor zijn uitbreiding met 1000 varkens. Is 30.000 euro extra kwijt op een investering van een half miljoen, dat is wel 6%. Zijn hele bedrijf is door de waardestijging van rechten enkele tonnen meer waard. In combinatie met flinke jaarwinsten krijgt Gerard makkelijk financiering en kan nog meer gaan verdienen. Blijft echter heel vervelend voor Gerard dat een aantal stoppende collega's een fooitje extra krijgen.
schoenmakers1 27 November 2017
punt 1, is er op de wereldmarkt ergens een quotum voor, ze willen dat we voor wereldmarkt produceren, dus ook wereldmarkt regels. Niet zo moeilijk
M R 27 November 2017
Ruim 20 jaar geleden zat alles onder de fosfaat rechten, kip, koe, varken, konijn etc. Fosfaat is fosfaat en daar gaat het om.
Er kwam toen opeens een verbod op de fosfaat handel en wij als varkenshouder moesten het maar uitzoeken.
Daarna kwamen de varkens, kippen rechten en de rest had niets nodig, alleen de mest afzetten.
En nu zouden de varkensrechten naar de koeien moeten ??
De blijvers kunnen niet meer op een gezonde manier groeien en voor de meeste stoppers maakt het niet uit, na aflossing bank en belasting betalen blijft er toch niets over.
Dan maar alle rechten en quotum weg en gaan voor de wereldmarkt.
Gerard Groot Koerkamp 27 November 2017
Ik wil nog even reageren op enkele reacties.Wij hebben een gemiddeld varkensbedrijf.Ik ben 65 jaar en ga door omdat ik nu financieel nog niet kan stoppen.Dat is geen probleem om dat ik het beroep varkenshouder nog veel te mooi vind.Dus ik ben niet bepaald een varkensbaron!Wel wil ik mijn bedrijfsopvolger een kans geven en die is niet gebaat bij hoge prijzen voor varkensrechten.Waarom zou ik voor omwisseling zijn ten gunste van een anonieme melkveehouder ten koste van mijn eigen zoon?Met omwisseling dupeer je ook weer de stoppende melkveehouder die gebaat is met hoge prijzen voor fosfaatrechten.Tijdens de besprekingen over vitale varkenshouderij is op alle bijeenkomsten door een grote meerderheid van varkenshouders aangegeven tegen omwisseling te zijn.Klaar is klaar.Milieutechnisch ga je bij omwisseling makkelijk beheersbare effecten omwisselen in moeilijke.Dus je vergroot het probleem.
Zuidboer 27 November 2017
M R schreef:
Ruim 20 jaar geleden zat alles onder de fosfaat rechten, kip, koe, varken, konijn etc. Fosfaat is fosfaat en daar gaat het om.
Er kwam toen opeens een verbod op de fosfaat handel en wij als varkenshouder moesten het maar uitzoeken.
Daarna kwamen de varkens, kippen rechten en de rest had niets nodig, alleen de mest afzetten.
En nu zouden de varkensrechten naar de koeien moeten ??
De blijvers kunnen niet meer op een gezonde manier groeien en voor de meeste stoppers maakt het niet uit, na aflossing bank en belasting betalen blijft er toch niets over.
Dan maar alle rechten en quotum weg en gaan voor de wereldmarkt.


Ik denk persoonlijk ook dat hier de schoen goed wringt. Alsof de varkens en kippensector al niet genoeg problemen hebben mogen ze die van een ander ook nog gaan oplossen met als dank een aalmoes. In het hedendaagse leven hebben ze daar een heel mooi woord voor...
Superfokker 27 November 2017
Gek dat we varkensbaron worden genoemd. De melkvee sector heeft de afgelopen jaren laten zien dat er veel melkvee baronnen wilde worden met alle gevolgen van dien
john 27 November 2017
helaas wordt de varkensprijs niet in Nederland maar in europa of zelfs wereldwijd bepaald.Die paar varkens minder gaan ons echt niet de hogere prijzen geven om hogere rechtenprijzen te compenseren.

de prijs van de rechten is gekoppeld aan de mestafzetkosten. mestafzetkosten laag = rechtenprijzen hoog en visa versa. Varkensrechten naar de melkvee geeft meer mest (stikstof).. dus mestafzetkosten gaan eerder stijgen dan dalen. Dus als blijvende boer wordt je 2 keer gepakt.

Melkveehouders met voldoende grond hebben de middelen om hoge rechtenprijzen te betalen doordat ze lage mestafzetkosten hebben, Aan de andere kant hebben we ook veel intensieve melkveehouders die veel mestafzetkosten hebben en gebaat zijn bij lagere mestafzetkosten door het aankopen van grond. Laat nu eerst de stoppende melkveehouders eens de grond en rechten verdelen zodat die sector in balans is. Over een jaar of 5 alles evalueren en kijken of het zinvol is om rechten uit te gaan wisselen. Als een melkveehohouder wil groeien zal dat in de papieren lopen, voor elke koe extra is dat toch een een stuk grond, een recht, een stalplaats en een koe.
pruikenmaker 27 November 2017
Fosfaatrechten, kippenrechten en varkensrechten per direct afschaffen.
Veehouderij grondgebonden maken of mestafzetcontracten herinvoeren.
Akkerbouw lang genoeg slachtoffer geweest van derogatie en frauduleuze praktijken van de mestintermediairs.
Gronden met PW-getal boven de 100 per direct verbieden om te bemesten.
Te gek voor woorden dat de bemestingsnormen op klei lager liggen dan de bemestingsnormen op zand door de derogatie terwijl deze gronden al mineraal verzadigd zijn.
speklap 27 November 2017
schot er tussenuit!!! groeien als varkenhouder is toch niet meer gewenst. dan liever wat vermogen opbouwen met te verkopen rechten, ook al wil ik nog zeker 20 jaar door!!!
speklap 27 November 2017
John schreef:
Vergeet niet dat de POR regeling dreigt te beëindigen. In de varkenshouderij zullen weer meer rechten benut moeten worden.
Daarnaast is het maar de vraag of varkenshouders financiëel beter worden bij verkoop van de rechten, immers helft van de winst gaat vaak al naar de belasting en rest naar de bank. En dan blijft men nog met een restschuld zitten.
niet als ze de waarde van rundveeforsfaat benaderen!!.
liever vermogen opbouwen zonder tegen beter weten in te moeten groeien in aantallen.
Koentje 27 November 2017
Schotten er per direct tussenuit. Van de 4500 varkensbedrijven die er nog zijn gaan er 1500 tot 2000 stoppen tussen nu een aantal jaren.
Deze hebben alle een belang bij een hoge rechten prijs.
Moeten al deze stoppers dan op een houtje gaan zitten blijven voor die paar grote varkensbaronnen die toch nooit groot genoeg zijn.
Abonnee
Ronnie 27 November 2017
@Gerard, het is ook prima dat je voor of tegen bent, ieders de zijne.
Maar het natuurlijk vreemd als een klein club varkensboeren in een zaaltje het voor de rest gaat beslissen. Dat moet je toch niet willen met zijn allen.
En de toekomst van je zoon wordt echt niet slechter als een 20%-25% van de rechten wordt omgezet.
Zelf ga ik ook minimaal 20 jaar door en heb geen idee of ik opvolger heb. Maar ik gun een ander (varkenshouders) wel iets.
john 27 November 2017
collectief 10% rechten inleveren betekent lagere afzetkosten voor de mest en hogere rechtenprijzen.. dat is nog te verantwoorden.
Frans 27 November 2017
John heeft Van Aartsen en Brinkhorst kennelijk niet gekend. Zij stalen 10% van de rechten voor nop en wilden aanvankelijk zelfs 25%. Zonder enorme boerenprotesten was deze 25% hun opmaat geweest naar veel meer. Dat nooit weer! 10% wordt 25% en daarna hetzelfde wat de nertsenhouders overkomen is. Mijn 3000 zeugenplaatsen wil ik wel aanbieden voor 400 euro per recht, heb nog wel andere hobby's. Diefstal echter nooit.
xx 28 November 2017
collectief 10% inleveren is helemaal van de zotte zonder vergoeding.
Dit zal wel een andere John zijn neem ik aan. (dierenbescherming?)
varkenshouder 28 November 2017
Bij €200 kg P dan ruim €8000 aan koerecht
met melkquotum waren ze omgerekend nog keer zo duur
als je het onrekend.
Maar oké met 10 varkens op 1 "koerecht" zeg maar
ca €800 per varkensrecht x 50% korting dan €400 netto
dan kan degene die wil stoppen warm saneren en kost de overheid
verder geen geld maar deze kunnen de sanering ondersteunen
door te zorgen van slopen oude schuren of ombouwen voor andere
bestemmingen eventueel die passen in buitengebied
dan alles goed geregeld en eventueel na 2020(einde stoppersregeling) kun je discuseren
of het nodig is om de Schotten erweer tussen tezetten
opvolger 29 November 2017
varkenshouder schreef:
Bij €200 kg P dan ruim €8000 aan koerecht
met melkquotum waren ze omgerekend nog keer zo duur
als je het onrekend.
Maar oké met 10 varkens op 1 "koerecht" zeg maar
ca €800 per varkensrecht x 50% korting dan €400 netto
dan kan degene die wil stoppen warm saneren en kost de overheid
verder geen geld maar deze kunnen de sanering ondersteunen
door te zorgen van slopen oude schuren of ombouwen voor andere
bestemmingen eventueel die passen in buitengebied
dan alles goed geregeld en eventueel na 2020(einde stoppersregeling) kun je discuseren
of het nodig is om de Schotten erweer tussen tezetten
zo zie ik het ook!
geruisloze overname van rechten is geen probleem, en ik zie ook liever rechten en geaccepteerd worden als varkenshouder dan een ratrace to the bottem door schaalvergroting,
Kukuleku 29 November 2017
@opvolger. Als je enigst kind bent heb je helemaal gelijk maar de meeste opvolgers zijn dat niet.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws fosfaat

Fosfaatmarkt langzaam iets beweeglijker

Analyse Fosfaat

Fosfaatkoper begint over jaargrens heen te kijken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden