Tegen mestfraude

Politiek wil dat Schouten zelf met actieplan komt

21 November 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 2 reacties

De leden van de Eerste Kamer willen van minister Carola Schouten (LNV) een plan van aanpak, om zo capaciteitsproblemen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te voorkomen. Dat blijkt dinsdag 21 november uit een spoedoverleg over mestfraude.

Schouten was in de Eerste Kamer aanwezig voor het beantwoorden van vragen van de senatoren. De Eerste Kamer had gevraagd om een spoedoverleg naar aanleiding van berichten in de media over georganiseerde mestfraude.

Middels een motie doet Koffeman (PvdD) het verzoek om ervoor te zorgen dat de capaciteitsproblemen bij de NVWA geen reden meer kunnen zijn om criminele activiteiten in de mestsector niet te vervolgen. SP, 50Plus, GroenLinks steunen de motie. Hij wil dat de minister zelf met een plan van aanpak komt en het niet overlaat aan de sector. Over deze motie moet 28 november worden gestemd.

NVWA werkt hard
Schouten benadrukt tijdens het debat dat de NVWA keihard werkt aan het voorkomen van mestfraude, maar dat de NVWA meer prioriteiten heeft. Volgens Schouten doet de handhavingsinstantie wat ze kan. "Als we alles op alles zetten om mestfraude te voorkomen, krijgen we problemen op andere vlakken. Er komt daarom extra budget voor handhaving." In het regeerakkoord is €20 miljoen vrijgemaakt voor de NVWA.

Eerst de sector, dan de overheid 

NVWA heeft ruim 1.300 mestboetes uitgedeeld. Dat geeft nogmaals aan dat de NVWA niet stil zit, benadrukt Schouten. "We kunnen niet op iedere vracht een controleur zetten. Het blijft de verantwoordelijkheid van de sector. Zij zullen daarom een plan van aanpak opstellen."

Toetsen op uitvoerbaarheid
Het plan van aanpak, wat door de sector wordt opgesteld, zal worden getoetst op uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Schouten wil de NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hierbij betrekken. Als het onvoldoende is, zal ze de sector vragen om extra maatregelen. "In het verleden was het eerst de overheid en dan de sector. Dat blijkt onvoldoende te hebben gewerkt en daarom doen we het nu andersom, dus eerst de sector zelf." De resultaten over mestfraude zullen periodiek worden gedeeld aan de Eerste Kamer.

Positief over derogatie
Schouten zegt intensief overleg te voeren met Brussel over het verkrijgen van derogatie. "Er staat veel op het spel en er zijn ook veel bedrijven die zich wel aan regels houden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
maurice 22 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10876646/politiek-wil-dat-schouten-zelf-met-actieplan-komt][/url]
oplossing is simpel. een paar mestverwerkingsfabrieken toelaten met een tarief van 10-15 euro en het hele fraudeprobleem is opgelost.
yep 22 November 2017
leuk Maurice, er zal echter geen enkele fabriek kunnen verwerken voor 10-15 euro, en elke die dat wel beweert heeft nog nooit een fabriek gerund en kan beter een baan zoeken bij de fabeltjeskrant....
Marcel 25 November 2017
Als we de bemestingsnormen eerst eens weer wat verhogen, zodat er weer een evenwichtsbemesting is en niet zoals nu we de grond via roofbouw aan het uitmergelen zijn, dan gaan de mestprijzen ook flink omlaag, en is de noodzaak om als agrarisch bedrijf te overleven door de randen van de wet op te zoeken ook voorbij, en dan is het grote probleem voor de zgn. mestfraude ook opgelost...! Wil je de grond aan onze kinderen vruchtbaar doorgeven, dan zullen de gewasonttrekking ook bemest moeten mogen worden, maar ook de koeien weer op stal laten op de zandgronden, want dat scheelt veel nitraat uitspoeling tijdens het beweiden...!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Mest

Nieuwe boerencoöperatie daagt mestregelgeving uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden