Nederland kampt met het probleem van regionale overschotten aan mineralen. Daarvoor is het huidige mestbeleid ontwikkeld. Echter, dit beleid blijkt behoorlijk fraudegevoelig en irrationeel, gezien de huidige stand van de techniek. Dat ondermijnt het draagvlak en dat is ongewenst, want gebrek aan draagvlak bevordert fraude.
Auteur: Herre Bartlema
De erkenning vanuit organische mest geëxtraheerde plantenvoeding als kunstmestvervangers, voor de toepassing bij precisiebemesting, zal meer draagvlak opleveren voor het mestbeleid. Gelukkig wordt daar wel hard aan gewerkt.
Alle betrokkenen achten de verplichte afvoer van mineralen en het betalen voor de aanvoer daarvan in de vorm van kunstmest nodig voor de gewasproductie, zien het als irrationeel bij de huidige techniek van mestverwerking en achten het nodig bij de snelle adoptie van de precisiebemesting die nu plaatsvindt.
Precisiebemesting is noodzakelijk
De toepassing van precisiebemesting wordt gezien als noodzakelijk, zowel door de overheid als door het bedrijfsleven. Het is noodzakelijk voor het slagen van het nitraat-, fosfaat- en klimaatbeleid van de landbouwsector. Het levert telers bovendien geld op. Het is bewezen en beproefd in het Programma Precisielandbouw, dat de overheid en het bedrijfsleven van 2010 tot 2015 hebben uitgevoerd; als gevolg van de afspraken die gemaakt zijn in het Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren uit 2008.
Precisiebemesting vindt plaats met vloeibare anorganische en organische meststoffen, die emissiearm (in alle opzichten) op stoeptegelniveau in de wortelzone geïnjecteerd kunnen worden. Dit op het juiste moment, in de juiste hoeveelheid en in de juiste vorm; in relatie tot de behoefte van het gewas. Door fabrieksmatige bewerking van de organische mestoverschotten kan zowel kwalitatief als kwantitatief aan de vraag naar deze precisiemeststoffen worden voldaan. Dat wordt bewezen in het project 'Kunstmestloze Achterhoek'. Daarmee krijgt de circulaire duurzame hoogproductieve landbouw vorm.
Mestbeleid richten op precisiebemesting
Het ligt dus voor de hand om het mestbeleid nog verder te richten op de bevordering van de precisiebemesting met circulaire meststoffen. Dat zal wel ten koste gaan van het huidige hoge verbruik aan korrelvormige kunstmest, geproduceerd met fossiele energie en gepaard gaande met een hoge milieubelasting (zowel bij productie als bij de toediening). Dat wordt ook gerapporteerd in het Convenant.
Het is een hard gelag voor de hoogst efficiënte kunstmestsector en voor de gasafzet, maar het is helaas niet anders.
Over de auteur van deze opinie
Herre Bartlema is onderdeel van Netwerk Smart Fertilization. Dat netwerk organiseert, in samenwerking met LTO Noord, verschillende projecten en informatiebijeenkomsten over precisiebemesting.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10876568/mestbeleid-moet-zich-richten-op-precisiebemesting][/url]
Als je dan netjes spoort is het ook precisie