LTO Nederland wil af van de bedrijfsderogatie en per 2018 een derogatie sec voor vijf gewassen. Als LTO zijn zin krijgt, is het voor het eerst dat Nederland een gewasderogatie indient bij de Europese Commissie en ook akkerbouwers kunnen profiteren van de verruimde bemestingsregels.
Als het aan LTO ligt, dan geldt de nieuwe derogatie (meer stikstof uit dierlijke mest per hectare) voor de periode 2018 tot en met 2021 voor gewassen en niet meer per bedrijf. Het gaat om gras en de vier akkerbouwgewassen tarwe, suikerbieten, Engels raaigras en winterkoolzaad. Tot nu toe gold een bedrijfsderogatie voor graslandbedrijven die op tenminste 80% van het areaal gras telen. Dat maakt de huidige derogatie alleen voor melkveebedrijven aantrekkelijk.
Derogatie ook voor akkerbouwergewassen
Daar komt nu verandering in als het aan LTO ligt. Ook akkerbouwers moeten gebruik kunnen maken van de extra bemestingsmogelijkheden die een derogatie biedt. Volgens Jaap van Wenum, voorzitter van LTO Akkerbouw is de derogatie ook veel gemakkelijker te regelen op gewasniveau in plaats van per bedrijf. "De huidige bedrijfsderogatie zorgt voor een ongelijk speelveld tussen bedrijven en sectoren. Daar willen we nu van af. Een gewasderogatie past beter bij deze tijd."
Meer grondruil
Van Wenum doelt op de grondruil tussen akkerbouwers en melkveehouders. Van Wenum: "Daar is behoefte aan. Boeren werken onderling steeds meer samen en bij die werkwijze past een gewasderogatie."
Naar 300 kilo op gras
Kees Romijn van LTO Melkveehouderij benadrukt wel een verhoging te willen van de stikstofnorm voor grasland. Hij wil naar een norm van 300 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare. Nu is de standaard 170 kilo die binnen de derogatie verhoogd mag worden naar 230 of 250 kilo stikstof afhankelijk van de grondsoort. "Uit onderzoek blijkt dat gras positief is voor de waterkwaliteit. De kwaliteit van het grondwater is in graslandgebieden aantoonbaar beter. Daarbij past grasland bij de behoefte voor meer weidegang."
Gewasderogatie is gebruikelijk
De meeste Europese lidstaten die ook gebruik maken van derogatie, doen dit ook per gewas en niet per bedrijf. Van Wenum: "We hebben ook goed gekeken naar Vlaanderen. Zij werken ook met een gewasderogatie." De Europese Commissie stemde in 2015 in met het derogatievoorstel van Vlaanderen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10875075/lto-koerst-op-een-gewasderogatie][/url]
3 sneden supergras en mais super. Is dat klooien . Beste stuurlui staan aan wal.