Gras, tarwe en suikerbiet

LTO koerst op een gewasderogatie

5 Juli 2017 - Esther de Snoo - 6 reacties

LTO Nederland wil af van de bedrijfsderogatie en per 2018 een derogatie sec voor vijf gewassen. Als LTO zijn zin krijgt, is het voor het eerst dat Nederland een gewasderogatie indient bij de Europese Commissie en ook akkerbouwers kunnen profiteren van de verruimde bemestingsregels. 

Als het aan LTO ligt, dan geldt de nieuwe derogatie (meer stikstof uit dierlijke mest per hectare) voor de periode 2018 tot en met 2021 voor gewassen en niet meer per bedrijf. Het gaat om gras en de vier akkerbouwgewassen tarwe, suikerbieten, Engels raaigras en winterkoolzaad. Tot nu toe gold een bedrijfsderogatie voor graslandbedrijven die op tenminste 80% van het areaal gras telen. Dat maakt de huidige derogatie alleen voor melkveebedrijven aantrekkelijk.

Een gewasderogatie past beter bij deze tijd

Derogatie ook voor akkerbouwergewassen
Daar komt nu verandering in als het aan LTO ligt. Ook akkerbouwers moeten gebruik kunnen maken van de extra bemestingsmogelijkheden die een derogatie biedt. Volgens Jaap van Wenum, voorzitter van LTO Akkerbouw is de derogatie ook veel gemakkelijker te regelen op gewasniveau in plaats van per bedrijf. "De huidige bedrijfsderogatie zorgt voor een ongelijk speelveld tussen bedrijven en sectoren. Daar willen we nu van af. Een gewasderogatie past beter bij deze tijd."

Meer grondruil
Van Wenum doelt op de grondruil tussen akkerbouwers en melkveehouders. Van Wenum: "Daar is behoefte aan. Boeren werken onderling steeds meer samen en bij die werkwijze past een gewasderogatie."

Verhoging van stikstofnorm voor gras tot 300 kilo per hectare

Naar 300 kilo op gras
Kees Romijn van LTO Melkveehouderij benadrukt wel een verhoging te willen van de stikstofnorm voor grasland. Hij wil naar een norm van 300 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare. Nu is de standaard 170 kilo die binnen de derogatie verhoogd mag worden naar 230 of 250 kilo stikstof afhankelijk van de grondsoort. "Uit onderzoek blijkt dat gras positief is voor de waterkwaliteit. De kwaliteit van het grondwater is in graslandgebieden aantoonbaar beter. Daarbij past grasland bij de behoefte voor meer weidegang."

Gewasderogatie is gebruikelijk
De meeste Europese lidstaten die ook gebruik maken van derogatie, doen dit ook per gewas en niet per bedrijf. Van Wenum: "We hebben ook goed gekeken naar Vlaanderen. Zij werken ook met een gewasderogatie." De Europese Commissie stemde in 2015 in met het derogatievoorstel van Vlaanderen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Boomkweker 5 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10875075/lto-koerst-op-een-gewasderogatie][/url]
En de rest van de open teelt bedrijven moeten maar zien hoe ze het oplossen.
Echt weer een lto idee. Rennen voor het groot en de kleinere rendabele teelten moeten maar op een houtje bijten.
Ik zeg iedereen gelijke normen ongeacht wat je op je grond hebt staan.
petatje 6 Juli 2017
Ja er moet weer een gouden middenweg gevonden voor de grote massa. Boeren met hoge opbrengsten hebben pech als het om de middenweg gaat. Gewoon bemesten naar onttrekking, de normen gerelateerd aan opbrengst per hectare bestaan al een halve eeuw voor 95 % van de gewassen dan is dat toch niet moeilijk, behalve voor de veeboeren die nog steeds in mijn ogen maar wat aanklooien. Dit laatste is gebaseerd op wat ik zie hoe ze met hun grasland en maisteelt omgaan. Een zooitje bij 90 % van de bedrijven!
Johan S 6 Juli 2017
3 sneden supergras en mais super. Is dat klooien . Beste stuurlui staan aan wal.
DD 6 Juli 2017
Wordt tijd om uit je hunnebed te komen petatje. Een zooitje op 90% is flauwekul. op een enkeling na wordt er idd aangeklooid maar verreweg de meeste veeboeren zijn bewust bezig met bemesting.
Abonnee
piet 10 Juli 2017
Juist ja lto ook even verder kijken dan de neus lang is.
Alle gewassen onder de loep nemen!!
petatje 11 Juli 2017
Johan S schreef:
3 sneden supergras en mais super. Is dat klooien . Beste stuurlui staan aan wal.

Doe je alles over de weegbrug, per snee en per perceel, en je mais weeg je die ook? Nee kuilen en kuubs schatten dat is het natte vingersysteem waar je dus geen onttrekking aan kunt koppelen. En de meeste veeboeren rijden nog steeds hun mest onbemonsterd en in kuubs per hectare. Das toch ook natte vinger werk waar je niets mee kunt!!!
Het enige wat vastgesteld wordt is de melk die weg gaat en het voer dat aangekocht wordt.
kalf 12 Juli 2017
Die hele derogatie is toch natte vingerwerk.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden