De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beboet jaarlijks voor miljoenen euro's bedrijven en personen op de mestmarkt. In 2014 werden er 3.025 controles uitgevoerd door de NVWA. Daarbij werden er 527 boetes opgelegd, in totaal goed voor 5 miljoen euro. De ernst van de situaties loopt echter behoorlijk uiteen.
Daarnaast werden er in 2014 ook nog 124 processenverbaal opgemaakt. Eén jaar later, in 2015, werden er 4.334 controles uitgevoerd door de NVWA. Daarbij werden er 340 bestuurlijke boetes opgelegd, goed voor ruim 7 miljoen euro. Ook werden er dat jaar 143 processenverbaal opgemaakt.
Nog een jaar later (in 2016) werden er 4.046 controles uitgevoerd. Toen kregen 574 bedrijven of personen een bestuurlijke boete opgelegd, ruim 4 miljoen euro in totaal. Er werden toen ook nog eens 122 processenverbaal opgemaakt.
Ernst van de overtredingen
Echter, de ernst van de overtredingen varieert behoorlijk. Soms gaat het om eenvoudige administratieve onvolkomenheden, maar het kan ook gaan om fraude met mest. Dit gaat dan om het creëren van fictieve afzet (de mest wordt alleen op papier afgevoerd).
De veehouders die zich bezighouden met mestfraude, en wiens betrokkenheid bewezen wordt, riskeren hoge boetes (11 euro per kilo fosfaat en 7 euro per kilo stikstof). Ook kan er op de toeslagrechten gekort worden en wordt het teveel aan afgevoerde mest met terugwerkende kracht in de mestboekhouding bijgeteld. Dat resulteert vaak in een overschrijding van de normen, wat zelfs het behoud van de derogatie in gevaar kan brengen.
Fraudeonderzoek kost tijd
De NVWA laat weten dat fraudeonderzoek tijdrovend is en dat de bewijslast juridisch lastig sluitend te krijgen is. 'Fraudebestrijding blijft wel onze onverminderde aandacht houden. Of er extra inzet nodig is, is een politieke vraag en dit is dus niet aan de NVWA.'
Recentelijk heeft de NVWA een aantal grote fraudeonderzoeken uitgevoerd. Zo is vorig jaar, naar aanleiding van een strafrechtelijk onderzoek bij een intermediair, bij meer dan 40 veehouders, voornamelijk in het zuiden van Nederland, fraude geconstateerd. Momenteel loopt er nog een onderzoek in het noorden van het land, waar vermoedelijk meer dan 30 veehouders betrokken waren bij fraude.
Rondetafelgesprek 'Mestfraude'
De commissie Economische Zaken vroeg op 16 mei aan het BOR om een advies te schrijven over het rapport 'Evaluatie Meststoffenwet 2016' van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Uit dat advies bleek dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor mestfraude in Zuid-Nederland.
Dit is echter niet het enige rapport dat signalen afgeeft van mestfraude (hierboven werden de fraudeonderzoek van de NVWA al genoemd). Naar aanleiding van die signalen houdt de Tweede Kamer op donderdag 22 juni een rondetafelgesprek over mestfraude.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10874907/nvwa-beboet-jaarlijks-voor-miljoenen-euro-s][/url]