Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Het is relatief eenvoudig om te frauderen met mest. Dat staat in het rapport 'Nationaal dreigingsbeeld 2017'. Gezien de grote belangen in de mestmarkt is het aantrekkelijk om mestfraude te plegen. Dat beweert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
De totale kosten voor mestafzet in Nederland worden in 2015 geraamd op 500 miljoen euro. Dit bedrag onderstreept dat de belangen in mest groot zijn. Het plegen van mestfraude kan op een varkensbedrijf een kostenbesparing opleveren van enkele tonnen. Hoge mestafzetkosten in combinatie met betrekkelijk lage opbrengstprijzen maakt mestfraude aanlokkelijk.
Lastig om gehaltes te meten
Volgens de NVWA vindt er fraude plaats met het ophalen, transporteren, afleveren, bemonsteren, wegen en verantwoorden van mest. In de praktijk is mestfraude niet moeilijk, omdat het gaat om een zogeheten "uitgesteld heterdaad". De administratieve verantwoording van mestafzet vindt pas na een afgesloten jaar plaats. Dan is de mest vaak allang afgevoerd of uitgereden. Dit heeft tot gevolg dat de hoeveelheden mest en de mineralengehaltes niet meer gecontroleerd kunnen worden.
De NVWA laat weten dat op papier de mestboekhouding meestal wel klopt. Om mestfraude in beeld te krijgen, is diepgaander onderzoek naar de meststromen nodig. Verschillende data van monstermetingen, rittenlijsten, tachograafgegevens en gps-gegevens moeten gecombineerd worden om fictieve en daadwerkelijke meststromen inzichtelijk te krijgen. Dergelijke onderzoeken zijn gecompliceerd en tijdrovend.
Praktijkvoorbeeld
Het rapport schets een praktijkvoorbeeld: 'Mest wordt fictief verplaatst of opgeslagen en daarna zwart afgezet of op het eigen bedrijf of elders illegaal uitgereden. Administratief lijkt alles keurig in orde. In de administratie staat bijvoorbeeld dat de mest is geëxporteerd naar het buitenland, door intermediairs is afgevoerd of door intermediairs is opgeslagen in silo’s of mestkelders.'
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10874783/frauderen-met-mest-is-niet-moeilijk][/url]
compost is de grootste fraude, omdat niemand het wil hebben, is er 50% korting op de mineralen. En het scheelt de overheid miljarden in afvoer.