Op termijn wel voordeel

Verlies derogatie kost varkenshouder geld

24 Mei 2017 - Esther de Snoo - 5 reacties

Als Nederland de derogatie in 2018 verliest, dan zien varkenshouders hun inkomen dalen met gemiddeld ruim 5.000 euro per jaar. Dat heeft Wageningen Economic Research (WUR) berekend.

Het verlies van de derogatie kost veehouders veel geld. Het Wageningen Economic Research rekende uit dat dit voor varkenshouders in 2018 gemiddeld ruim 5.000 euro per jaar is. De daaropvolgende jaren zullen zij hun inkomen zien dalen met gemiddeld 4.200 euro per jaar. LTO Nederland gaf opdracht voor deze berekening. Naast het effect op het inkomen onderzocht WUR ook het effect op de mestafzetkosten. 

Zeugenbedrijven zijn gemiddeld groter

Zeugenhouders kwetsbaarder
De zeugenhouders zullen meer last krijgen van het verlies van de derogatie dan de vleesvarkensbedrijven. Dit komt doordat de zeugenbedrijven gemiddeld groter zijn dan de vleesvarkensbedrijven en dus meer mest zullen moeten afzetten. Ook spelen de fosfaatgehaltes in de mest en het al of niet toepassen van mestscheiding en -verwerking een belangrijke rol. 

Op termijn wel voordeel
Op de middellange termijn kunnen varkenshoudes wel een voordeel hebben als Nederland niet meer mest mag uitrijden (derogatie) dan de standaardrichtlijn van Brussel. De mestafzetkosten zullen mogelijk dalen, verwacht WUR. Dit komt doordat de mestscheidings- en mestverwerkingscapaciteit toenemen en bij invoering van fosfaatrechten bij derogatie, de fosfaatproductie daalt. De fosfaatrechten worden echter niet ingevoerd als Brussel Nederland geen derogatie toekent.

Het extra aanbod van 8 miljoen ton rundveedrijfmest, bij het vervallen van de derogatie, heeft tot gevolg dat er 5 miljoen ton meer varkensdrijfmest verwerkt dient te worden. Dit betekent ook dat er een verschuiving plaatsvindt van de aanwending van varkensdrijfmest naar die van rundveedrijfmest. Er is in De Koeijer al (2016a) gerekend met poorttarieven voor mestverwerking van 16-18 euro (Twence, 2016; Ecoson, 2015; Verkerk, 2016). Met de transportkosten komt dat neer op een prijs af boerderij van 20 euro per ton. 

Prijsstijging wordt betaald door de melkveehouder

Melkveehouder betaalt mee via VVO 
Met derogatie wordt de gemiddelde prijs voor de afzet van varkensdrijfmest voor 2015 geschat op 18 euro per ton en zonder derogatie op 19 euro per ton. Dat is een prijsstijging van gemiddeld 1 euro per ton varkensdrijfmest. De prijsstijging wordt betaald door de melkveehouder die een VVO (Vervangende Verwerkings Overeenkomst) afsluit met de varkenshouder. Deze extra kosten zullen voor de varkenshouderij bij afschaffing van derogatie minimaal zijn. 

Minder grasland
Bij verlies van de derogatie zullen melkveehouders naar verwachting minder grasland in hun bouwplan opnemen. De bemesting van stikstof uit dierlijke mest op grasland naar bouwland, zal drastischer verschuiven in een situatie zonder derogatie. Deze verschuiving kan weer gevolgen hebben voor de waterkwaliteit. 

Mogelijke gevolgen voor bedrijfsstructuur, voor prijzen van varkensrechten of voor de omvang van de sector heeft WUR buiten beschouwing gelaten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Bas 24 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10874621/verlies-derogatie-kost-varkenshouder-geld][/url]
De meeste varkenshouderijen zijn dusdanig intensief dat de mest al jaren een probleem is en ook zal blijven. Varkenshouders hebben samen met de banken deze situatie geaccepteerd. Dat de mestafzetkosten gaan stijgen is een logisch gevolg van de vraag en aanbod van de markt. In de melkveehouderij wordt tenminste nog een groot aandeel op eigen grond geplaatst. Grondgebondenheid is de enige oplossing voor het probleem.
Frans 24 Mei 2017
Het gaat nu zo hard met de verwerking dat over enkele jaren alle pluimvee en varkensmest volledig van de markt is. De opbrengstprijzen werken daar nu lekker aan mee.
john 24 Mei 2017
Gewoon minder koeien en houden aan de afspraak zoals die gemaakt is, dat is voor iedereen beter.
Fier 24 Mei 2017
Beste mensen, moeten we ons weer voor het karretje laten spannen op de mestmarkt opnieuw met dat kluitje! Het komt wel goed!? Denk aan de jaren '80. Waar halen zij het bestaansrecht nog vandaan te oordelen over grond en mest zonder werkelijk te weten wat er speelt. Gronden/ wateren verarmen daar horen we WUR niet over! Tis net als bij de Politiek in de Nederlandse stedenband, A'dam, R'dam, Utrecht en de HAN driehoek geen goede tot niks geen kennis van wat er zich buiten de stad afspeelt. Zijn zij het niet, die druk uitoefenen op het niet kunnen realiseren van mestverwerking? Zijn zij het niet, die de overheid van informatie voorzien. Weten ze eigenlijk wel wat er zich op de gronden,in de stallen en of bij de dieren werkelijk plaatsvindt en al reeds gevonden heeft. De krachtsinspanning rondom Natuur en Milieu door de Nederlandse Land-en Tuinbouw is groot. Recht op blijven staan in de crisis van Nederland. Waar trappen we de houders van Dieren nog even na! Ook dit zijn onderzoekers die niet buiten de deur komen maar alles via de z.g.n. digitale weg zich e.e.a. eigen maken en zich belangrijk vinden.
Gezienus 25 Mei 2017
Fier heeft gelijk!, stedelingen bepalen wat er gebeurt, hoog tijd dat hier verandering in komt!!, de sectoren worden tegen elkaar uit gespeeld, !!
Gezienus 25 Mei 2017
Fier heeft gelijk!, stedelingen bepalen wat er gebeurt, hoog tijd dat hier verandering in komt!!, de sectoren worden tegen elkaar uit gespeeld, !!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden