Als Nederland de derogatie in 2018 verliest, dan zien varkenshouders hun inkomen dalen met gemiddeld ruim 5.000 euro per jaar. Dat heeft Wageningen Economic Research (WUR) berekend.
Het verlies van de derogatie kost veehouders veel geld. Het Wageningen Economic Research rekende uit dat dit voor varkenshouders in 2018 gemiddeld ruim 5.000 euro per jaar is. De daaropvolgende jaren zullen zij hun inkomen zien dalen met gemiddeld 4.200 euro per jaar. LTO Nederland gaf opdracht voor deze berekening. Naast het effect op het inkomen onderzocht WUR ook het effect op de mestafzetkosten.
Zeugenhouders kwetsbaarder
De zeugenhouders zullen meer last krijgen van het verlies van de derogatie dan de vleesvarkensbedrijven. Dit komt doordat de zeugenbedrijven gemiddeld groter zijn dan de vleesvarkensbedrijven en dus meer mest zullen moeten afzetten. Ook spelen de fosfaatgehaltes in de mest en het al of niet toepassen van mestscheiding en -verwerking een belangrijke rol.
Op termijn wel voordeel
Op de middellange termijn kunnen varkenshoudes wel een voordeel hebben als Nederland niet meer mest mag uitrijden (derogatie) dan de standaardrichtlijn van Brussel. De mestafzetkosten zullen mogelijk dalen, verwacht WUR. Dit komt doordat de mestscheidings- en mestverwerkingscapaciteit toenemen en bij invoering van fosfaatrechten bij derogatie, de fosfaatproductie daalt. De fosfaatrechten worden echter niet ingevoerd als Brussel Nederland geen derogatie toekent.
Het extra aanbod van 8 miljoen ton rundveedrijfmest, bij het vervallen van de derogatie, heeft tot gevolg dat er 5 miljoen ton meer varkensdrijfmest verwerkt dient te worden. Dit betekent ook dat er een verschuiving plaatsvindt van de aanwending van varkensdrijfmest naar die van rundveedrijfmest. Er is in De Koeijer al (2016a) gerekend met poorttarieven voor mestverwerking van 16-18 euro (Twence, 2016; Ecoson, 2015; Verkerk, 2016). Met de transportkosten komt dat neer op een prijs af boerderij van 20 euro per ton.
Melkveehouder betaalt mee via VVO
Met derogatie wordt de gemiddelde prijs voor de afzet van varkensdrijfmest voor 2015 geschat op 18 euro per ton en zonder derogatie op 19 euro per ton. Dat is een prijsstijging van gemiddeld 1 euro per ton varkensdrijfmest. De prijsstijging wordt betaald door de melkveehouder die een VVO (Vervangende Verwerkings Overeenkomst) afsluit met de varkenshouder. Deze extra kosten zullen voor de varkenshouderij bij afschaffing van derogatie minimaal zijn.
Minder grasland
Bij verlies van de derogatie zullen melkveehouders naar verwachting minder grasland in hun bouwplan opnemen. De bemesting van stikstof uit dierlijke mest op grasland naar bouwland, zal drastischer verschuiven in een situatie zonder derogatie. Deze verschuiving kan weer gevolgen hebben voor de waterkwaliteit.
Mogelijke gevolgen voor bedrijfsstructuur, voor prijzen van varkensrechten of voor de omvang van de sector heeft WUR buiten beschouwing gelaten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10874621/verlies-derogatie-kost-varkenshouder-geld][/url]